Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Co jsme pekly na Jarmark? Bábovku, čokoládový dort nebo mrkvový koláč

  0:22aktualizováno  0:22
Druhá dubnová sobota byla letos ve znamení oblíbeného Jarmarku OnaDnes.cz. Vy, kteří jste se za námi vydali do Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, jste mohli ochutnat dobroty, které upekly redaktorky a spolupracovnice redakce, a přispět tak na dobrou věc.

Mrkvovo-mandlový koláč | foto: Pavla MatějůProfimedia.cz

Letos jsme všichni společně pomáhali rodině pana Aleše, otce tří dětí, kterému praskla céva v mozku a ochrnul. Více si o jeho osudu přečtěte zde.

A pokud jste se na Výstaviště nedostaly, můžete si podle našich receptů, upéct něco dobrého třeba ke kávě.

Hrníčková bábovka s banánem a tvarohem

Redaktorka Petra Barochová jednou do oblíbené bábovky přidala banán a z náhodně změněného receptu se stal hit celé rodiny.

Ingredience na bábovkou formu:

Hrnková bábovka ze zakysané smetany
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 4 lžíce měkkého tvarohu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 banán
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Do mísy dáme postupně všechny suroviny (kromě kakaa a rumu), které vyšleháme ručním elektrickým šlehačem na hladké těsto.
  2. Půlku nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Do zbylé půlky těsta přidáme kakao i rum a opět vyšleháme. Poté nalijeme do bábovkové formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Mrkvovo-mandlový koláč

Redaktorka Johana Křížková má ráda netradiční recepty, takže byl pro ni tenhle vláčný a elegantní koláč jasnou volbou.

Ingredience na dortovou formu nebo menší pekáček:

Mrkvovo-mandlový koláč
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 300 g mletých mandlí
  • 300 g mrkve
  • kůra z 1 bio citronu
  • máslo a hrubá mouka na vysypání a vymazání formy
  • citronová nebo čokoládová poleva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh.Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a skořicí a po částech zapracujeme do žloutkové pěny.
  3. Přidáme mleté mandle, strouhanou mrkev a citronovou kůru. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  5. Když koláč vystydne, přelijeme ho citronovou nebo čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a krájíme.

Banánový chlebíček

Redaktorka Magdalena Havlíková připravuje tenhle skvělý banánový chlebíček svým klukům docela často, na Jarmarku jste měli možnost ochutnat ho i vy.

Ingredience na chlebíčkovou formu:

Banánový chlebíček
  • 2-3 banány
  • 1/3 hrnku másla
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrsti rozinek
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu na chlebíček vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  2. Banány rozmačkáme vidličkou na jemnou kašičku a vmícháme rozpuštěné máslo.
  3. V míse vzniklou hmotu smícháme se solí, cukrem, vejcem, vanilkovým extraktem a rozinkami. Nakonec přidáme mouku, ve které jsme rozmíchali jedlou sodu a skořici.
  4. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50 minut.
  5. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Chlebíček podáváme nakrájený na plátky.

Čokoládový dort podle Emanuela

Vedoucí OnaDnes.cz Pavla Matějů si ho oblíbila v podniku La Fontana v Dobřichovicích. Jeho majitelé se rozhodli dort věnovat na dobrou věc. „Vpřípadě, že máte klasickou keramickou formu, zvyšte dávky všeho o 20 procent,“ radí Tomáš Chládek z La Fontana.

Ingredience na menší dortovou (koláčovou) formu:

Těsto:

Čokoládový dort podle Emanuela
  • 110 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 50 g krupicového cukru
  • 45 g másla
  • 10 g kakaa
  • 2 žloutky
  • kapka olivového oleje extra virgin
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Na krém:

  • 150 g nutelly
  • 50 g čokolády na vaření
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Všechny ingredience na těsto zpracujeme, až vznikne hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky alespoň na půl hodiny.
  2. Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Vymícháme do hladkého krému. Když zchladne, zašleháme do něj vejce.
  3. Dortovou formu vymažeme máslem, dno vyložíme těstem a kousek necháme po stranách přesahovat, aby vznikly okraje.
  4. Na těsto nalijeme náplň a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 20 minut.
  5. Než začneme dort krájet, necháme ho úplně vychladnout. Na talíři posypeme moučkovým cukrem.

Perníkové chia cake pops

Administrátorka sociálních sítí OnaDnes.cz Bára Nováková nedá na pečené dobroty na špejli dopustit. Jsou rychle hotové a na zahradní party, rodinné oslavy (a také třeba Jarmark) jako dělané.

Ingredience:

Perníkové chia pop cakes
  • 250 g hladké mouky
  • 245 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 150 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku (nebo prášek do pečiva a lžička perníkového koření)
  • 2 lžíce chia semínek
  • čokoládová poleva na ozdobu

́Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny smícháme vařečkou v míse nebo v robotu.
  2. Hladké těsto pečeme ve stroji na cake pops nebo v silikonové formičce dozlatova.
  3. Po vychladnutí napíchneme na špejle a zdobíme čokoládovou polevou podle vlastní fantazie.

Tip: Kromě čokoládové polevy můžete použít třeba také oříškovou nebo polevu z bílé čokolády, zdobit se dá také cukrářským zdobením, ořechy, kokosem apod.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Další z rubriky

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.