Japonci varují před čínskými polévkami

Příliš častá konzumace čínských konzervovaných jídel, zvláště pak polévek, může vést i k oslabení zraku. Orientální polotovary jsou totiž ochucovány glutamanem sodným, jehož nadměrné množství v těle člověka poškozuje sítnici oka. Před neuváženým požíváním potravin s glutamanem nedávno varovali japonští lékaři, kteří se zkoumáním účinků glutamanu dlouhodobě zabývají.
Japonský výzkum poprvé jasně dokazuje, že zdravý zrak může ohrožovat i konzumace glutamanu například prostřednictvím čínských polévek, kořenících směsí a jiných polotovarů. Pravidelné denní dávky glutamanů způsobují zúžení sítnice až o sedmdesát procent.

Ničivé účinky této aminokyseliny používané v potravinářství vysvětlují zvýšený výskyt zeleného očního zákalu ve východní Asii. Právě v této kulturní oblasti má využití glutamanu v kuchyni velkou tradici.

Profesor Khaw ke studii dodal: „Abyste kvůli glutamanu oslepli, museli byste ho sníst neuvěřitelné množství. Přesto ale na druhou stranu nemůžeme podceňovat fakt, že má nepříznivé účinky na sítnici oka. Pokud jste vášnivými milovníky čínských jídel z polotovarů, pak bude vaše sítnice asi skutečně o několik procent užší.“ 



 

Ostrá kuřecí polévka s chilli papričkami.