Suroviny na 8 porcí:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 125 g másla
- 125 g sádla
- mořská sůl
- 2 velká vejce v bio kvalitě, rozšlehaná
Na náplň:
- 5 velkých vajec v biokvalitě
- 560 ml šlehačky
- půl nastrouhaného muškátového oříšku
- hrst strouhaného čedaru
- hrst strouhaného sýru Gruyére
- svazek jemně nasekané pažitky
- mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř
- svazeček tymiánu
- extra panenský olivový olej
- tyčinka kozího sýra, rozdrobená
- 10 tenkých plátků italské slaniny pancetta
Postup:
1. Prosijeme do mísy mouku a prsty do ní zapracujeme máslo, sádlo a špetku soli. Přidáme rozšlehaná vejce a zpracujeme těsto do tvaru koule. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň hodinu odpočívat v chladničce.
2. Na pomoučeném vále rozválíme těsto do půlcentimetrové tloušťky. Položíme ho přes formu (30 cm v průměru), vmáčkneme do ní, ořízneme okraje a dno propícháme vidličkou. Zabalíme do fólie a uložíme na půl hodiny do mrazáku. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Formu s těstem vyndáme z mrazáku a na deset až patnáct minut zapečeme v předehřáté troubě. Mezitím smícháme v míse pět vajec, šlehačku, muškátový oříšek, čedar, sýr Gruyére a pažitku. Osolíme a opepříme. Smícháme otrhané špičky tymiánu s trochou olivového oleje.
4. Nalijeme náplň do formy s těstem a rozdrobíme navrch kozí sýr. Pokryjeme plátky slaniny a posypeme tymiánem. Pečeme 30-35 minut v předehřáté troubě, dokud není quiche pevný a na povrchu zlatohnědý.