I pít se dá chytře. Ilustrační foto

I pít se dá chytře. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jaký alkohol pít o svátcích, aby vaše tělo co nejméně trpělo

  • 165
K vánočním svátkům i Silvestru patří alkohol. Pokud se chcete vyhnout nepříjemným tělesným stavům po bujarých oslavách a večírcích, poradíme vám, které nápoje snesete bez větších problémů. Například u bourbonu je dvakrát pravděpodobnější, že budete mít kocovinu než u vodky.

Na základě informací deníku Daily Mail jsme pro vás sestavili seznam různě "nebezpečných" alkoholických nápojů. Čím nižší je v takzvaném indexu kocoviny číslo od 1 do 10, tím lépe si s ním tělo poradí.

Vodka

VodkaVodka se vyrábí fermentací (kvašením) obilovin, brambor, v Evropě i z melasy. Plodiny se postupně fermentují a filtrují přes silnou vrstvu aktivního uhlí, dokud není čirá. Obsahuje až 85 % etylalkoholu, takže se ředí vodou. Do prodeje pak tedy putuje lihovina s obsahem alkoholu 40-60 %.

Kalorie
Vodka neobsahuje žádné karbohydráty, které naše tělo přeměňuje na cukr. Veškerá energie pochází z etanolu (asi sedm kalorií na gram), takže, patří tak k destilátům s nejnižší kalorickou hodnotou. V menším panáku vodky (asi 35 ml) tedy vypijete asi 300 kilojoulů.

Pro
Vodka je "nejčistší" alkoholický nápoj, protože neobsahuje skoro žádné nečistoty, které při fermentaci běžně vznikají. A přestože má 40-60 % alkoholu, mělo by na vás její pití zanechat co nejmenší následky.

Proti
Čistá vodka je bez chuti a míchaná s džusy nebo v koktejlech tak není skoro cítit. Proto se lehko stane, že to s množstvím přeženete.

Index kocoviny: 3/10

Whisky

Nezapomeňte, že pít jakýkoli alkohol na prázdný žaludek, je stejné, jako byste si ho zavedli přímo do žíly.

Whisky se destiluje z fermentované pšenice nebo ječmene. Poté zraje v dřevěných sudech.

Kalorie
Asi 330 kJ na malý panák (35 ml)

Pro
Whisky (single malt) obsahuje velké množství kyseliny ellagové. Ta má antioxidační a protinádorové vlastnosti. To však neznamená, že vás nabádáme k nezměrnému pití tohoto alkoholu!

Proti
Takzvané "whisky šílenství" - náladové, nestálé a nepředvídatelné chování - zažívají často právě lidé při popíjení tohoto destilátu. Většina lidí ji pije neředěnou, což má za následek rychlejší nástup účinků alkoholu. Abyste zamezili tak rychlému vstřebávání, měli byste whisky pít zředěnou. Případně s kalorickými likéry jako je Baileys.

Whisky mimo jiné obsahuje mnoho kongenerů - nečistot, které vznikají během skladování v dubových sudech. Některé studie uvádějí, že u bourbonu (kukuřičné whisky) je dvakrát pravděpodobnější, že budete mít druhý den kocovinu než u vodky.

Index kocoviny: 8/10

Bílé vínoBílé víno

Bílé víno se vyrábí ze šťávy hroznů zbavených zrnek a slupky.

Kalorie
Asi 220 kJ na jednu deci, ve sladších vínech ještě o trošku více

Pro
Vědci zjistili, že v dužině hroznů se nachází tyrosol a hydroxytyrosol, látky, které pomáhají snižovat škodlivý LDL cholesterol.

Proti
Za nepříjemné stavy kocoviny po víně mohou siřičitany, které se v něm nacházejí. Siřičitany již víno buď obsahuje, nebo jsou do něj uměle přidávané, likvidují mikroorganismy a zabraňují oxidaci.

Požití siřičitanů s sebou také nese riziko alergické reakce, která může zhoršit symptomy jako bolest hlavy nebo astma. Bílá vína kromě toho mnohem rychleji nabourávají zubní sklovinu a zuby jsou pak citlivější.

Index kocoviny: 6/10

Červené víno

Tip

Jednou z příčin vzniku kocoviny je také dehydratace. Proto každou skleničku prokládejte sklenkou vody.

Červené víno se vyrábí téměř stejně jako bílé, jen se zpracovává včetně jadérek a slupky. Sklizené hrozny se nechávají dozrát a během dané doby se ze slupek uvolní pigment a zbarví víno dočervena.

Kalorie
Asi 270-320 kilojoulů v jedné deci (záleží na tom, jak moc je suché). Má o něco málo méně cukru, než bílé víno.

Pro
Obsahuje více resveratrolu a rostlinných antioxidantů než bílé víno. Tyto látky slouží k prevenci vzniku krevních sraženin a zmírňují záněty. Kromě toho je i v červeném víně obsažený tyrosol a hydroxytyrosol (jako v bílém).

Proti
Ti, kdo pijí červené víno, mohou mít mnohem horší kocovinu než třeba pivaři nebo ti, kdo pijí bílé víno. Červené víno obsahuje více jedovatého metanolu, než víno bílé. Játra zpracovávají nejprve etanol a metanol si nechávají až na konec. Ten se uvolňuje mnohem pomaleji, a proto "opilost", respektive kocovina trvá déle.

Index kocoviny: 7/10

Vlastní pivo chutná nejlépePivo

Kalorie
Půllitr desítky či dvanáctky má asi 650 kilojulů, jedenáctka dokonce 1100. To je tedy 130 kJ na deci, u jedenáctky 220 kJ.

Pro
Pivo je nejméně nebezpečné pití a stav opilosti přichází velmi pomalu. Obsahuje málo alkoholu, mezi třemi a šesti procenty u výčepních piv a až osm procent u ležáků, černého piva a jiných "speciálních" piv.

Půllitr piva také obsahuje víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B a kyseliny listové, které zabraňují vzniku homocysteinu - rizikového faktoru vzniku civilizačních onemocnění.

Proti
Pivo obsahuje velké množství purinů, sloučenin, které v těle zvyšují přítomnost kyseliny močové. Ta bývá příčinou onemocnění zvaného dna. Během dvanáctileté studie vědci zjistili, že víc než dvě piva denně zdvojnásobila riziko vzniku dny.

Index kocoviny: 4/10

Koňak, brandy, alkoholBrandy

Brandy je alkohol vzniklý destilací z vína. Kvalitní brandy zrají v dřevěných sudech.

Kalorie
Asi 330 kilojoulů v každém panáku (35 ml).

Pro
Jelikož je brandy destilátem z vína, obsahuje velmi vysoké množství antioxidantů, které ničí volné radikály. Ty poškozují orgány, tkáně a stojí za vznikem civilizačních chorob.

Australští vědci zjistili, že v jedné malé sklence (30 ml) brandy je doporučené denní množství antioxidantů, respektive vitaminu C.

Proti
Může vám zařídit tu nejhorší bolest hlavy, jakou jste zažili. Tvrdí to alespoň badatelé z londýnské Národní nemocnice pro neurologii a neurochirurgii. Po brandy je ještě silným zdrojem bolehlavu červené víno, rum, whisky a gin. I brandy obsahuje tzv. kongenery, chemické látky, které narušují membrány buněk starajících se o ochranu proti nádorům. Mají také negativní vliv na krevní tlak.

Index kocoviny: 9/10

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve FranciiŠampaňské

Šampaňské a šumivá vína se vyrábějí skoro stejně jako víno, jen déle a opakovaně kvasí. Při tom vzniká oxid uhličitý.

Kalorie
Běžná sklenička šampaňského (asi 175 ml) obsahuje 500-600 kJ.

Pro
Antioxidanty v šampaňském mohou chránit váš mozek při mrtvici proti poškození a také proti neurologickým nemocem, jako jsou Parkinsonova či Alzeheimerova choroba.

Proti
Bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krevního oběhu. Ačkoli se tak traduje, šampaňské vás nepovzbudí. Profesor Jones uvádí, že alkohol účinkuje v mozku stejně jako valium. Potlačuje či oslabuje mozkovou aktivitu a způsobuje stres a úzkost.

Index kocoviny: 7/10