Doporučujeme

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem.

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem. | foto: Isifa

Jako příloha i do polévek, salátů i palačinek: špenát desetkrát jinak

  • 4
Listový špenát je sexy, svěží i sytý. Zapomeňte jednou provždy na zelenou břečku ze školní jídelny.

Špenátový salát s avokádem a ředkvičkami

Špenátový salát s avokádem a ředkvičkami.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 hodina

Pro 4 osoby

* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce oleje
* 1 stroužek česneku
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
* sůl
* 200 ml zakysané smetany
* 600 g čerstvého špenátu
* 200 g rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 2 zralá avokáda

1 110 kJ

Rychlá a zdravá večeře, která vás díky avokádu i zasytí. Jestli chcete hřešit, nahraďte zakysanku majonézou.

1. Promixujeme kapary, olej, česnek, citronovou šťávu a kůru, sůl a vmícháme do zakysané smetany a dáme odležet hodinu do chladu.
2. Špenátové listy a rukolu očistíme, omyjeme a osušíme.
3. Omyté a očištěné ředkvičky nakrájíme na nudličky.
4. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, vyloupneme ze slupky a pokrájíme na plátky.
5. Zeleninu promícháme v míse, zalijeme dresinkem a ihned podáváme.  

Teplý špenát se zázvorem a mrkví

Teplý špenát se zázvorem a mrkví.

Příprava: 20 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 50 g nesolených kešu
* 50 g nesolených arašídů
* 2 mrkve
* 2 lžíce másla
* 5 lžic olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1-2 cm čerstvého zázvoru
* 1/4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
* 750 g čerstvých špenátových listů
* 1 lžíce citronové šťávy
* 5 lžic pomerančové šťávy
* 1 kelímek zakysané

1 490 kJ

Povzbuzující a chuťová bomba. Zázvor zlikviduje každé jarní nachlazení v zárodku, oříšky dodají zdravé tuky.

1. Na rozehřáté suché pánvi krátce opečeme nahrubo nasekané kešu a arašídy.
2. Očištěnou mrkev pokrájíme na tenké nudličky a orestujeme na másle.
3. Do hrnce nalijeme olej, přidáme pokrájený česnek a škrabkou na brambory naplátkovaný zázvor. Zahřejeme na vyšší teplotu, po minutě stáhneme z plotny a přimícháme pomerančovou kůru.
4. Do většího hrnce nalijeme vodu, vložíme pařník a špenát na něm 2-4 minuty povaříme.
5. V míse promícháme špenát s mrkví a zalijeme ochuceným olejem a citronovou a pomerančovou šťávou.
6. Podáváme ozdobený opraženými oříšky a několika lžícemi zakysané smetany.

Špenát s chilli

Špenát s chilli.

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g čerstvého špenátu
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 2 chilli papričky
* 1 lžička kmínu
* 50 g másla
* 2 lžíce oleje

680 kJ

Pálivá svačinka pro gurmány nebo dietní občerstvení na večírek. Tam k němu nabídněte opečenou ciabattu.

1. Špenátové listy omyjeme, osušíme a pokrájíme.
2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek utřeme se solí a zázvorem.
3. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme jádra a nasekáme.
4. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přihodíme chilli papričku, česnek se zázvorem, společně opečeme.
5. Přidáme pokrájený špenát, promícháme, dokud nezavadne, zakryjeme pokličkou a podusíme me doměkka. 

Kroupová polévka se špenátem

Kroupová polévka se špenátem.

Příprava: 20 minut + vaření 90 minut

Pro 4 osoby

* 1 kuřecí stehno
* 2 kuřecí křídla
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 1/4 pórku
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 5 kuliček černého pepře
* 3 kuličky nového koření
* 200 g krup (namočených přes noc)
* 200 g čerstvého špenátu

1 400 kJ

Sytá a teplá večeře, která bude chutnat celé rodině. Její dietnost není na chuti vůbec znát.

1. Kuřecí maso omyjeme. Zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme.
2. Maso, zeleninu, česnek, cibuli, koření vložíme do hrnce se studenou vodou a povaříme, dokud maso a zelenina nejsou měkké.
3. Proprané kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka.
4. Polévku scedíme, obrané maso a zeleninu nakrájíme na kousky. Omyté listy špenátu spaříme horkou vodou a pokrájíme.
5. Do scezeného vývaru vložíme nakrájené maso, zeleninu, kroupy a špenát a společně prohřejeme, dochutíme solí a pepřem, případně čerstvě prolisovaným stroužkem česneku. 

Špenátová polévka s nivou a piniovými oříšky

Špenátová polévka s nivou a piniovými oříšky.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g čerstvého špenátu
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 střední brambora
* 1 lžíce másla
* 50 ml zeleninového vývaru
* 50 ml mléka
* 200 g nivy
* 100 g piniových oříšků

1 515 kJ

Hustá pikantní polévka s nivou a bramborami nahradí oběd a odpoledne se rozhodně nebudete trápit hlady.

1. Špenát omyjeme, osušíme, několik celých listů odložíme na ozdobu, zbytek natrháme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bramboru oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm cibuli s česnekem, po 5 minutách přihodíme brambory - společně opečeme, přilijeme vývar a 10 minut povaříme.
3. Potom přilijeme mléko, přivedeme k varu a přisypeme polovinu natrhaného špenátu. Po 15 minutách stáhneme z plotny, v hrnci polévku rozmixujeme, přimixujeme zbylý čerstvý špenát.
4. Část nivy nakrájíme, část nadrobíme na kousky. Polévku před podáváním ozdobíme listy špenátu, nivou a piniovými oříšky.

Špenátový salát s klíčky a fetou

Špenátový salát s klíčky a fetou.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 300 g naklíčené čočky
* 500 g špenátových listů
* 1 jarní cibulka
* 2 střední mrkve
* 150 g sýra feta
* 1 grapefruit
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, bílý pepř

950 kJ

Opravdu hodně dietní salát. Vyberte si, jestli zdvojnásobíte v receptu sýr, nebo si dopřejete přílohu.

1. Naklíčenou čočku dobře propláchneme a osušíme. Špenátové listy a cibulku omyjeme, osušíme, cibulku jemně nasekáme.
2. Očištěnou mrkev nastrouháme. Sýr nakrájíme na malé kostičky nebo rozdrobíme.
3. Z grapefruitu vymačkáme šťávu, promícháme s medem a olejem.
4. Naklíčenou čočku, zeleninu a sýr pokapeme částí dresinku, ochutíme solí a pepřem, promícháme a podáváme se zbylým dresinkem.

Salát se špenátem, ředkvičkami a lososem

Salát se špenítem, ředkvičkami a lososem.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 2-3 snítky čerstvého kopru
* 6 lžic oleje
* 3 lžíce citronové šťávy
* sůl
* 500 g špenátových listů
* 1 svazek ředkviček
* 150 g uzeného lososa
* čerstvě mletý pepř

980 kJ

Přidáte-li podle našeho tipu vejce uvařená natvrdo, máte vzornou dietářskou večeři.

1. Omytý a osušený kopr nasekáme najemno a promícháme s olejem, citronovou šťávou a solí. Odložíme do chladu.
2. Špenátové listy omyjeme a osušíme. Očištěné ředkvičky nakrájíme na plátky.
3. Uzeného lososa pokrájíme nebo natrháme na menší kousky.
4. V míse promícháme špenátové listy s ředkvičkami, poklademe kousky lososa a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s vychlazeným dresinkem.  

Bramborové koláčky se špenátem

Bramborové koláčky se špenátem.

Příprava: 50 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g špenátových listů
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* sůl, pepř
* špetka muškátového oříšku
* 100 ml smetany ke šlehání
* 250 g uvařených brambor
* 100 ml mléka
* 100 g másla
* 2 velká vejce
* 250 g polohrubé mouky
* 100 g celozrnné mouky
* dýňová a slunečnicová semínka

1 610 kJ

Vydatné koláčky vhodné na oběd, na výlet, na piknik. Jejich obsah je legální, a přesto návykový.

1. Omyté listy špenátu spaříme vroucí vodou a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně pokrájíme, česnek nakrájíme na tenké plátky.
2. Na rozehřátém oleji s máslem orestujeme cibuli, přidáme česnek a pokrájené špenátové listy, ochutíme solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a podusíme doměkka.
3. Necháme z listů vysmahnout všechnu tekutinu a podlijeme smetanou a společně prohřejeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
4. Brambory prolisujeme, promícháme s mlékem, změklým máslem, vejcem, solí a moukou a zpracujeme v tužší těsto.
5. Z kousků těsta vytvoříme kolečka, poklademe špenátovou náplní, zabalíme, potřeme vejcem, ozdobíme semínky a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut.  

Špenátový salát s klíčky a ředkvičkami

Špenátový selát s klíčky a ředkvičkami.

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 500 g čerstvých špenátových listů
* 2 svazky ředkviček
* 1 malá červená cibule
* 1 hrnek naklíčené vojtěšky
* 50 ml olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 1 stroužek česneku
* špetka sušené máty

830 kJ

Zřejmě nejjednodušší recept, jak si užít jarní špenát. Přidejte dresink podle své volby, kalorie to dovolují.

1. Omyté špenátové listy spaříme horkou vodou a necháme je okapat.
2. Ředkvičky očistíme a překrájíme, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Klíčky propláchneme a necháme okapat.
3. Olej prošleháme s citronovou šťávou, hořčicí, prolisovaným stroužkem česneku a mátou. Zeleninu promícháme v míse, posypeme klíčky, a podáváme s dresinkem.

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem

Špenátové knedlíky s krémovým pórkem.

Příprava: 30 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 6 rohlíků
* 100 g špenátových listů
* 1 menší cibulka
* 1 stroužek česneku
* 1 malý pórek
* 100 ml mléka
* 6 vajec
* sůl
* 2 lžíce másla
* pepř
* 100 ml suchého bílého vína
* 250 ml smetany

1 525 kJ

Obsahují smetanu a rohlíky, a přesto kaloricky zapadají do dietního režimu.

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Omyté špenátové listy spaříme horkou vodou a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme najemno, pórek očistíme, pokrájíme na špalíčky a podélně rozřízneme.
2. Žloutky promícháme se lžičkou soli, z bílků ušleháme sníh. Kostičky rohlíků pokapeme většinou mléka, přelijeme žloutky, promícháme s nasekaným špenátem a vmícháme sníh. Pokud je těsto hodně hutné, přilijeme mléko.
3. Z těsta vytvarujeme knedlíky a povaříme je v osolené vodě podle velikosti 12-15 minut.
4. Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a společně 4-5 minut opékáme. Podlijeme vínem a necháme je odpařit.
5. Přilijeme smetanu, omáčku dochutíme solí a pepřem a stáhneme z plotýnky. Hotové knedlíky podáváme přelité krémovým pórkem.


  • Vybrali jsme pro Vás