Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vlastně vzniká zubní kaz

  1:37aktualizováno  1:37
I když se často a pravidelně věnujete ústní hygieně, vaše zuby stejně pokrývá tenká vrstva bílkovin. Pochází ze slin. Připojují se na ni bakterie, a tak se tvoří zubní povlak. Ten sám o sobě zubní kaz způsobit nemůže.

Hodnota jeho pH se totiž blíží hodnotě 7 - je tedy neutrální.

Problém nastává až při poklesu pH do kyselé oblasti. Tehdy začíná rozpouštění pevné skloviny a kaz se může začít tvořit...

Jak ale dochází ke snížení pH?

Bakterie zubního povlaku, které již pevně lpí na zubech, čekají na cukry. Nejedná se pouze o klasický cukr, kterým si sladíme čaj nebo kávu.

Jakékoliv potraviny, které obsahují cukry či které je uvolní po účinku enzymů v dutině ústní, bakterie okamžitě zpracovávají za vzniku kyselin. Tak klesá pH povlaku.

Při snížení pH pod hodnotu 5,5 začíná sklovina ze svého povrchu ztrácet některé minerály (probíhá tzv. demineralizace). Čím déle je kyselý povlak na zubu, tím větší poškození skloviny způsobí.

Když si důkladně vyčistíte zuby, pH na povrchu zubu se vrátí k neutrálním hodnotám. Minerály ze slin dokáží tato povrchová poškození skloviny opravit. Nastává fáze remineralizace. Pokud jsou oba procesy v rovnováze, je vše v pořádku a zubní kaz nevzniká.

Odolnost vůči zubnímu kazu má i dědičnou složku. Ta spočívá hlavně v množství slin. Jinými slovy- čím více slintal váš děd, tím lépe pro Vás. Dalším faktorem je obsah přirozeného fluoru ve slině. Ti šťastnější z nás ho mají více a odolnost zubů je tím výrazně vyšší.

Pokud nedochází k pravidelnému mechanickému odstraňování zubního povlaku (jednoduše řečeno pokud si člověk pravidelně nečistí zuby), mění se jeho struktura.

Bakterie se velmi rychle množí a při dalším přísunu cukrů vytvářejí víc kyselin rozpouštějících sklovinu. Neproběhne remineralizace a zubní kaz pokračuje přes sklovinu dál dovnitř zubu. A problém je na světě.

Podmínky pro vznik zubního kazu jsou tedy následující:
• přítomnost zubního povlaku s bakteriemi
• přítomnost cukrů v ústech 
• dostatek času pro vznik kazu

Pouze při splnění všech tří podmínek zároveň vzniká kaz. A přesto je to tak často…

Když začnou kyseliny rozpouštět zubní sklovinu, objevuje se bílá skvrna. Ta má ještě schopnost se vyhojit pomocí minerálů za sliny. Pokud ale kaz pokračuje, dojde k poškození tkáně pod sklovinou - zuboviny. 

Takový kaz nemá možnost "sebeopravy". Lékař musí kazivé hmoty odstranit a zub opravit výplní. Když si kaz nenecháte ošetřit, bude pokračovat dál směrem k zubní pulpě, kde je cévní a nervové zásobení zubu. Vznikne zánět. V tuhle chvíli už navštíví zubaře i ty nejtvrdší nátury.

U dětí a mladých dospělých se často vyskytuje akutní kaz, který rychle pokračuje sklovinou a zubovinou k pulpě. U starších lidí se spíš objevují kazy chronické, které pokračují velice pomalu, popřípadě vůbec. Jsou zbarvené tmavými pigmenty.

Co tedy můžete udělat, abyste kazy netrpěli? Můžete bojovat dvěma směry. Snižovat množství bakterií, plaku a cukrů v ústech a posilovat obranyschopnost zubů.

Přestože se vám nikdy nepovede odstranit z úst skutečně všechny bakterie, při správné technice čištění zubů se zbavíte jejich podstatné části. Žvýkačky či pouhé výplachy ústní vodou nemohou čištění nahradit, protože nedokáží ze zubů odstranit povlak.

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.