Doporučujeme

Jak vařit při nízkocholesterolové dietě

-

"Při troše dobré vůle a fantazie lze cholesterol vystrnadit téměř ze všech tradičních pokrmů. Mohou přitom chutnat i těm členům rodiny, kteří třeba dietu držet nemusí," soudí Iveta Frývaldská, která vyhlásila boj živočišným tukům již před mnoha lety. "Co se týče nádobí, neobejdete se bez teflonové pánve, teflonového kastrolu a remosky."

Medailonky na karamelu
Na lžičce oleje na teflonové pánvi zkaramelizujete cukr. Medailonky z krůtího, kuřecího nebo sojového masa osolíte, jemně okořeníte majoránkou a osmahnete na karamelu. Jeden až dva trojhránky nízkotučného taveného sýra rozmícháte v trošce vody na kaši a zalijete medailonky na pánvi. Po chvilce ještě podlijete vodou a krátce podusíte. Jako příloha se hodí brambory, rýže i bezvaječné těstoviny.

Zapékaný pórek na způsob chřestu
Důkladně omytý pórek nakrájíte na větší špalíčky, povaříte v zeleninovém bujónu, scedíte a necháte vychladnout. Vařené špalíčky (včetně těch, které se rozpadly) zabalíte po jednom až dvou do plátku drůbeží šunky nebo drůbežího šunkového salámu a vzniklé ruličky kladete těsně vedle sebe do remosky. Na každou dáte tenký plátek třicetiprocentního Eidamu a zapečete.

Medailonky s tymiánem
Medailonky z drůbežího nebo sojového masa osolíte, opepříte a obalíte v mouce. Lehce osmahnete na trošce oleje v teflonové pánvi, posypete tymiánem, podlijete vodou a podusíte. Mezitím rozmícháte pomerančovou šťávu s trochou kremžské hořčice a lžičkou medu, medailonky touto směsí podlijete a dusíte.

Nízkotučné pomazánky
Základem je směs utřená z lučiny nebo nízkotučného tvarohu, nízkotučného taveného sýra (maximálně 30 procent tuku), majonézy light a koření typu Vegeta. Podle toho, co přidáte dál, vznikne:
- falešná treska: Přimícháte strouhanou mrkev a kyselou okurku (jemně pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou), nadrobno nakrájenou cibulku a posekaný bílek z vajíček natvrdo. Na jednohubky nebo chlebíčky můžete položit tenký plátek citronu.
- celerová pomazánka: Přidáte směs ze dvou dílů strouhané mrkve a jednoho dílu jemně strouhaného celeru, který hned zalijete šťávou z poloviny citronu, aby nezčernal.
- pórková pomazánka: Vmícháte jemně pokrájený syrový pórek.

Růžičková kapusta na smetaně
Na oleji nebo na ztuženém rostlinném tuhu krátce osmahnete cibulku. Přidáte drůbeží párky (nejlépe "fit-párky" obsahující minimum tuku) nakrájené na špalíčky, okořeníte paprikou. Po chvilce vložíte syrové nebo mražené kapustičky, podlijete vodou a dusíte je, až změknou. Podle chuti můžete přidat trošku kmínu. Zahustíte sušenou smetanou bez cholesterolu a moukou rozmíchanou ve vodě. Nejlepší přílohou jsou bezvaječné těstoviny.

Cuketová omáčka
Na kapce oleje osmahnete cibulku, až zprůhlední, přidáte nahrubo nastrouhanou cuketu bez slupky a kopr podle chuti. Zjemníte sušenou smetanou bez cholesterolu, zahustíte trochou mouky a přisolíte. Omáčku můžete použít k jakémukoliv libovému nebo sojovému masu, jako příloha se hodí rýže i brambory.

Ovocné piškotové dorty (jen pro výjimečné příležitosti - piškotové těsto obsahuje vajíčka)
Pudinkový: Na dno dortové formy vyskládáte vrstvu dětských piškotů. V kastrolu s troškou vody rozdusíte nebo rozmixujete na kaši jablka nebo hrušky. Necháte vychladnout, vmícháte jeden až dva pudinkové prášky a znovu povaříte, až směs začne houstnout. Podle chuti přidáte vanilkový cukr, skořici nebo kakao. Ještě horkou kaší zalijete první vrstvu piškotů, vytvoříte další vrstvu, opět zalijete... a tak dále, až je dortová forma plná. Po ztuhnutí můžete zalít citronovou (zcela výjimečně čokoládovou) polevou.
Želatinový: Koupíte piškotový korpus ve tvaru vaničky. Smícháte lučinu s džemem, případně s pudinkem, a směsí korpus potřete. Pokladete libovolným ovocem a zalijete želatinou. Necháte tuhnout 3 až 5 hodin. Pro velmi slavnostní chvíle můžete ozdobit šlehačkou light.


  • Vybrali jsme pro Vás