Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vařit při nízkocholesterolové dietě

aktualizováno 
-

"Při troše dobré vůle a fantazie lze cholesterol vystrnadit téměř ze všech tradičních pokrmů. Mohou přitom chutnat i těm členům rodiny, kteří třeba dietu držet nemusí," soudí Iveta Frývaldská, která vyhlásila boj živočišným tukům již před mnoha lety. "Co se týče nádobí, neobejdete se bez teflonové pánve, teflonového kastrolu a remosky."

Medailonky na karamelu
Na lžičce oleje na teflonové pánvi zkaramelizujete cukr. Medailonky z krůtího, kuřecího nebo sojového masa osolíte, jemně okořeníte majoránkou a osmahnete na karamelu. Jeden až dva trojhránky nízkotučného taveného sýra rozmícháte v trošce vody na kaši a zalijete medailonky na pánvi. Po chvilce ještě podlijete vodou a krátce podusíte. Jako příloha se hodí brambory, rýže i bezvaječné těstoviny.

Zapékaný pórek na způsob chřestu
Důkladně omytý pórek nakrájíte na větší špalíčky, povaříte v zeleninovém bujónu, scedíte a necháte vychladnout. Vařené špalíčky (včetně těch, které se rozpadly) zabalíte po jednom až dvou do plátku drůbeží šunky nebo drůbežího šunkového salámu a vzniklé ruličky kladete těsně vedle sebe do remosky. Na každou dáte tenký plátek třicetiprocentního Eidamu a zapečete.

Medailonky s tymiánem
Medailonky z drůbežího nebo sojového masa osolíte, opepříte a obalíte v mouce. Lehce osmahnete na trošce oleje v teflonové pánvi, posypete tymiánem, podlijete vodou a podusíte. Mezitím rozmícháte pomerančovou šťávu s trochou kremžské hořčice a lžičkou medu, medailonky touto směsí podlijete a dusíte.

Nízkotučné pomazánky
Základem je směs utřená z lučiny nebo nízkotučného tvarohu, nízkotučného taveného sýra (maximálně 30 procent tuku), majonézy light a koření typu Vegeta. Podle toho, co přidáte dál, vznikne:
- falešná treska: Přimícháte strouhanou mrkev a kyselou okurku (jemně pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou), nadrobno nakrájenou cibulku a posekaný bílek z vajíček natvrdo. Na jednohubky nebo chlebíčky můžete položit tenký plátek citronu.
- celerová pomazánka: Přidáte směs ze dvou dílů strouhané mrkve a jednoho dílu jemně strouhaného celeru, který hned zalijete šťávou z poloviny citronu, aby nezčernal.
- pórková pomazánka: Vmícháte jemně pokrájený syrový pórek.

Růžičková kapusta na smetaně
Na oleji nebo na ztuženém rostlinném tuhu krátce osmahnete cibulku. Přidáte drůbeží párky (nejlépe "fit-párky" obsahující minimum tuku) nakrájené na špalíčky, okořeníte paprikou. Po chvilce vložíte syrové nebo mražené kapustičky, podlijete vodou a dusíte je, až změknou. Podle chuti můžete přidat trošku kmínu. Zahustíte sušenou smetanou bez cholesterolu a moukou rozmíchanou ve vodě. Nejlepší přílohou jsou bezvaječné těstoviny.

Cuketová omáčka
Na kapce oleje osmahnete cibulku, až zprůhlední, přidáte nahrubo nastrouhanou cuketu bez slupky a kopr podle chuti. Zjemníte sušenou smetanou bez cholesterolu, zahustíte trochou mouky a přisolíte. Omáčku můžete použít k jakémukoliv libovému nebo sojovému masu, jako příloha se hodí rýže i brambory.

Ovocné piškotové dorty (jen pro výjimečné příležitosti - piškotové těsto obsahuje vajíčka)
Pudinkový: Na dno dortové formy vyskládáte vrstvu dětských piškotů. V kastrolu s troškou vody rozdusíte nebo rozmixujete na kaši jablka nebo hrušky. Necháte vychladnout, vmícháte jeden až dva pudinkové prášky a znovu povaříte, až směs začne houstnout. Podle chuti přidáte vanilkový cukr, skořici nebo kakao. Ještě horkou kaší zalijete první vrstvu piškotů, vytvoříte další vrstvu, opět zalijete... a tak dále, až je dortová forma plná. Po ztuhnutí můžete zalít citronovou (zcela výjimečně čokoládovou) polevou.
Želatinový: Koupíte piškotový korpus ve tvaru vaničky. Smícháte lučinu s džemem, případně s pudinkem, a směsí korpus potřete. Pokladete libovolným ovocem a zalijete želatinou. Necháte tuhnout 3 až 5 hodin. Pro velmi slavnostní chvíle můžete ozdobit šlehačkou light.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.