Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vařily naše babičky aneb česká kuchyně letí

  10:46aktualizováno  10:46
Magdalena Dobromila Rettigová by měla radost, kdyby viděla, jak se po boomu všech těch tex-mex, sushi, T-bone steaků a dalších světových specialit konečně dere na světlo boží věhlas české kuchyně. Slávu jí provolávají nejen mediálně proslulí kuchaři a populární gurmeti v televizních show, ale také obyčejné české hospůdky po celé republice i frekventanti škol vaření, v jejichž nabídce dnes nemůžou chybět kurzy zaměřené na naše národní speciality. Ty jsou totiž vyprodané jako první.

Klasická česká kuchyně slaví triumfální návrat (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Česká kuchyně prostě letí a my, kteří jsme se nestačili všechno naučit od našich babiček (budiž jim země lehká) a kteří jsme zhusta vyrostli na prefabrikovaných socialistických polotovarech, vděčně vítáme jakoukoli možnost nakouknout našim předkům pod pokličku.

Česká domácí kuchařka

Naštěstí se mezi námi najdou nadšenci, pro které je sbírání receptů nejen celoživotní vášní a náplní veškerého volného času, ale kteří mají chuť a energii něco ze své vzácné sbírky kulinárních pokladů předat dál. Jednou z nich je i šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jitka Rákosníková, která je autorkou kuchařek s názvem Česká domácí kuchařka I. a II.

Druhý díl se právě v těchto dnech objevil na pultech knihkupectví a láká na vybrané lahůdky z pokladnice české národní kuchyně. Publikace s obrázky, nad kterými se sbíhají sliny a i totální kuchařský analfabet pociťuje nutkání popadnout vařečku a pustit se do díla, má jednu slabinu: po jejím přečtení pravděpodobně přiberete pár kilogramů, protože prostě musíte ochutnat vepřovou pečínku se zelím a knedlíky, staročeský kávový dort, jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou, pivní štrúdl, krupičnou nádivku s mákem nebo horký perník s hruškami.

My jsme si pro vás připravili ochutnávku, která potěší vaše chuťové buňky a vyvolá vzpomínky na návštěvy u babičky. Zkuste si uvařit horskou starodávnou bramboračku, ve které stojí lžíce, nebo českou klasiku s poněkud nečesky znějícím názvem: španělské ptáčky. Dobrou chuť.

Horská starodávná bramboračka

Množství: 4 porce

Horská starodávná bramboračka z knihy Česká domácí kuchařka, díl. II

  • 750 g moučných brambor
  • 100 g čerstvých hříbků nakrájených na plátky (nebo 70 g sušených, předem namočených hub)
  • kmín, majoránka, špetka mletého muškátového květu, sůl
  • 750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • zakysaná smetana k podávání

Na jíšku:

  • 2 lžíce sádla
  • 1 malá cibulka
  • 1 lžíce hladké mouky (může být i špaldová nebo ječná)

1. Pokrájené brambory povaříme s houbami, kmínem, majoránkou, muškátovým květem a solí v menším množství vody do změknutí. U sušených hub použijeme i tekutinu z namáčení. Část brambor pak můžeme rozdrtit mačkadlem.

2. Zatímco se brambory vaří, připravíme si jíšku. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku a zaprášíme moukou. Dobře promícháme a chvíli smažíme, až jíška získá světle hnědou barvu. Rozmícháme s trochou studené vody a odstavíme.

3. Brambory v hrnci zalijeme vývarem, uvedeme do varu, vlijeme jíšku a společně ještě asi 10 minut povaříme. Podáváme s lžící zakysané smetany.

TIP: Chcete-li podávat tuto polévku "po staročesku" a vlastně jako samostatné jídlo, posypte ji ještě na másle nebo na sádle osmaženou cibulí a doplňte krajíci chleba.

Masové závitky aneb španělské ptáčky

Množství: 4 porce

Španělské ptáčky z kuchařky Česká domácí kuchařka díl II.

  • 4 hovězí nebo telecí plátky z kýty, krájené přes vlákno, nebo vyšší roštěnky
  • 4 + 4 vejce
  • 200 g uzeniny, anglické slaniny nebo salámu
  • 2 menší kyselé okurky
  • 1 lžíce másla
  • hořčice, tymián, špetka papriky, sůl a pepř na dochucení
  • 2 cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • vývar na podlévání

1. Plátky masa naklepeme. Čtyři vejce uvaříme ne zcela natvrdo, z dalších čtyř, nakrájené uzeniny a pokrájených okurek usmažíme na pánvi tenkou omeletu. Plátek masa potřeme hořčicí, položíme na něj čtvrtku omelety, plátek slaniny a uvařené vejce, případně bylinku.

2. Stočíme, ovážeme provázkem nebo spíchneme jehlou. Zbylou slaninu nakrájíme, vyškvaříme v silnostěnném kastrolu, vsypeme nakrájenou cibuli, vložíme ptáčky a pod poklicí za občasného podlití dusíme doměkka. Vydušenou šťávu propasírujeme, dochutíme a podáváme k masu.

Zajímavost

Nejsou ptáčky jako ptáčky...

O tom, jak krátký čas v gastronomii trvá, než se nějaké jídlo stane "klasikou", podává důkaz sama M. D. Rettigová.

Pro ni jsou totiž "špaňhelské ptáčky" zelné závitky plněné mletým vepřovým, ochuceným citronovou kůrou, novým kořením a hřebíčkem.

Jinde zas dává stejný název telecím závitkům s játrovou náplní, obtočeným slaninou.

A do třetice by tu byly ještě její telecí svinuté řízky, tedy plátky s náplní ze zbylých pečených a vařených mas, jemně usekaných, se slaninou, cibulí, houbami a vejci.

Autor:




Nejčtenější

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.