Jak vařily naše babičky aneb česká kuchyně letí

  10:46
Magdalena Dobromila Rettigová by měla radost, kdyby viděla, jak se po boomu všech těch tex-mex, sushi, T-bone steaků a dalších světových specialit konečně dere na světlo boží věhlas české kuchyně. Slávu jí provolávají nejen mediálně proslulí kuchaři a populární gurmeti v televizních show, ale také obyčejné české hospůdky po celé republice i frekventanti škol vaření, v jejichž nabídce dnes nemůžou chybět kurzy zaměřené na naše národní speciality. Ty jsou totiž vyprodané jako první.

Klasická česká kuchyně slaví triumfální návrat (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Česká kuchyně prostě letí a my, kteří jsme se nestačili všechno naučit od našich babiček (budiž jim země lehká) a kteří jsme zhusta vyrostli na prefabrikovaných socialistických polotovarech, vděčně vítáme jakoukoli možnost nakouknout našim předkům pod pokličku.

Česká domácí kuchařka

Naštěstí se mezi námi najdou nadšenci, pro které je sbírání receptů nejen celoživotní vášní a náplní veškerého volného času, ale kteří mají chuť a energii něco ze své vzácné sbírky kulinárních pokladů předat dál. Jednou z nich je i šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jitka Rákosníková, která je autorkou kuchařek s názvem Česká domácí kuchařka I. a II.

Druhý díl se právě v těchto dnech objevil na pultech knihkupectví a láká na vybrané lahůdky z pokladnice české národní kuchyně. Publikace s obrázky, nad kterými se sbíhají sliny a i totální kuchařský analfabet pociťuje nutkání popadnout vařečku a pustit se do díla, má jednu slabinu: po jejím přečtení pravděpodobně přiberete pár kilogramů, protože prostě musíte ochutnat vepřovou pečínku se zelím a knedlíky, staročeský kávový dort, jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou, pivní štrúdl, krupičnou nádivku s mákem nebo horký perník s hruškami.

My jsme si pro vás připravili ochutnávku, která potěší vaše chuťové buňky a vyvolá vzpomínky na návštěvy u babičky. Zkuste si uvařit horskou starodávnou bramboračku, ve které stojí lžíce, nebo českou klasiku s poněkud nečesky znějícím názvem: španělské ptáčky. Dobrou chuť.

Horská starodávná bramboračka

Množství: 4 porce

Horská starodávná bramboračka z knihy Česká domácí kuchařka, díl. II

  • 750 g moučných brambor
  • 100 g čerstvých hříbků nakrájených na plátky (nebo 70 g sušených, předem namočených hub)
  • kmín, majoránka, špetka mletého muškátového květu, sůl
  • 750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • zakysaná smetana k podávání

Na jíšku:

  • 2 lžíce sádla
  • 1 malá cibulka
  • 1 lžíce hladké mouky (může být i špaldová nebo ječná)

1. Pokrájené brambory povaříme s houbami, kmínem, majoránkou, muškátovým květem a solí v menším množství vody do změknutí. U sušených hub použijeme i tekutinu z namáčení. Část brambor pak můžeme rozdrtit mačkadlem.

2. Zatímco se brambory vaří, připravíme si jíšku. Na pánvi rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku a zaprášíme moukou. Dobře promícháme a chvíli smažíme, až jíška získá světle hnědou barvu. Rozmícháme s trochou studené vody a odstavíme.

3. Brambory v hrnci zalijeme vývarem, uvedeme do varu, vlijeme jíšku a společně ještě asi 10 minut povaříme. Podáváme s lžící zakysané smetany.

TIP: Chcete-li podávat tuto polévku "po staročesku" a vlastně jako samostatné jídlo, posypte ji ještě na másle nebo na sádle osmaženou cibulí a doplňte krajíci chleba.

Masové závitky aneb španělské ptáčky

Množství: 4 porce

Španělské ptáčky z kuchařky Česká domácí kuchařka díl II.

  • 4 hovězí nebo telecí plátky z kýty, krájené přes vlákno, nebo vyšší roštěnky
  • 4 + 4 vejce
  • 200 g uzeniny, anglické slaniny nebo salámu
  • 2 menší kyselé okurky
  • 1 lžíce másla
  • hořčice, tymián, špetka papriky, sůl a pepř na dochucení
  • 2 cibule
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • vývar na podlévání

1. Plátky masa naklepeme. Čtyři vejce uvaříme ne zcela natvrdo, z dalších čtyř, nakrájené uzeniny a pokrájených okurek usmažíme na pánvi tenkou omeletu. Plátek masa potřeme hořčicí, položíme na něj čtvrtku omelety, plátek slaniny a uvařené vejce, případně bylinku.

2. Stočíme, ovážeme provázkem nebo spíchneme jehlou. Zbylou slaninu nakrájíme, vyškvaříme v silnostěnném kastrolu, vsypeme nakrájenou cibuli, vložíme ptáčky a pod poklicí za občasného podlití dusíme doměkka. Vydušenou šťávu propasírujeme, dochutíme a podáváme k masu.

Zajímavost

Nejsou ptáčky jako ptáčky...

O tom, jak krátký čas v gastronomii trvá, než se nějaké jídlo stane "klasikou", podává důkaz sama M. D. Rettigová.

Pro ni jsou totiž "špaňhelské ptáčky" zelné závitky plněné mletým vepřovým, ochuceným citronovou kůrou, novým kořením a hřebíčkem.

Jinde zas dává stejný název telecím závitkům s játrovou náplní, obtočeným slaninou.

A do třetice by tu byly ještě její telecí svinuté řízky, tedy plátky s náplní ze zbylých pečených a vařených mas, jemně usekaných, se slaninou, cibulí, houbami a vejci.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...