Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vaří majitelka kosmetické firmy? Neodbývá se

aktualizováno 
Věřili byste, že tahle vitální dáma promovala na Vysoké škole chemicko-technologické už v roce 1967? Až do roku 1988 pak vedla výrobu kosmetických výrobků v Ústavu lékařské kosmetiky, ale po mateřské dovolené se rozhodla podnikat sama.

Eva Štěpánková, majitelka kosmetické firmy | foto: Nguen Phuong ThaoMF DNES


Její firma Ryor s přírodní kosmetikou jí v roce 2000 vynesla americké ocenění Vedoucí podnikatelka světa.

Jak umí podnikat, se tedy ví. A jak šéfuje své kuchyni? „Ošetřovat a pracovat s organismem zvenčí má smysl až tehdy,  je-li čistý zevnitř,“ říká Eva Štěpánková. Od toho je tu Pohár života, který servíruje jako předkrm.

Tajemnou přírodní směs s klíčky, vlákninou a semínky rozmíchá s bílým jogurtem, chvilku nás nechá odpočinout a pak už přicházejí na řadu lehké špízy s panenkou a kuřecím masem provoněné žampiony. A hned po nich – lahůdka: šťavnaté grilované válečky z panenky v parmské šunce a slanině, ke kterým se výborně hodí zakysaná smetana s pažitkou.

Lehká je i příloha. Dává nám vybrat mezi bramborami pečenými v troubě a rýží s grilovanou zeleninou. Člověk už nemůže, ale když pak nakrojí křehký jablečný závin, neodmítáme. Ta příprava musela trvat celý den!

„Ale jděte, něco málo jsem připravila večer, něco málo ráno. Dohromady sotva čtyři hodiny.“

Vařím globálně


Majitelka české kosmetické firmy Ryor Eva Štěpánková jako vystudovaný chemik naopak vaří prakticky a účelně: „Dvakrát týdně připravím najednou tři nebo čtyři hlavní jídla, říkám tomu globální vaření.“

S přípravou jídla ani se stolováním si pak už velké starosti nedělá. Přestože má její firma ročně stamilionový obrat, katalogovou kuchyň za statisíce u ní nehledejte. Všední linka s klasickým panelákovým plynovým sporákem, staromódní dlaždičky, praktické nádobí. „Víte, jako chemik mám pořád stejně nejradši hrníček, který vypadá jako laboratorní kádinka,“ krčí s úsměvem rameny. A včera, když měli v práci nouzi o čisté talíře, ohřáli si s kolegy polévku v misce od ikebany.

Vepřová panenka s parmskou šunkou

Pro čtyři osoby, hotovo za 30 minut

Ingredience:

3 vepřové panenky
4 plátky parmské šunky  (lze ji nahradit vepřovou šunkou)
1 silnější plátek anglické slaniny
5 lžic sójové omáčky
3 lžíce olivového oleje
čerstvě namletý barevný pepř
párátka
pečicí papír

Z každé vepřové panenky naporcujeme 2 až 3 válečky dlouhé pět až sedm centimetrů. Po delší straně je potřeme sójovou omáčkou a zabalíme do plátku parmské šunky a anglické slaniny, celé uchytíme párátkem. Vršek i spodek posypeme čerstvě namletým barevným pepřem. Do zapékací misky vlijeme olivový olej a připravené válečky na stojato poskládáme do misky jako hříbečky těsně vedle sebe. Zakapeme je olivovým olejem, přiklopíme alobalem a vložíme na 24 hodin do ledničky uležet.

Druhý den vložíme misku s masem do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečeme pod alobalem 10 minut. Potom je z trouby vyndáme a jednotlivé válečky přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 220 stupních dalších 10 minut. Válečky na plech postavíme opět na výšku, aby se nám slanina krásně opekla.

Autoři: ,




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.