Doporučujeme

Kapr v parmezánovém trojobalu a bramborový salát

Kapr v parmezánovém trojobalu a bramborový salát | foto: Jakub Salvet

Jak uvařit štědrovečerní večeři a nepřibrat

I klasický bramborový salát se smaženým kaprem můžeme uvařit tak, abychom po něm nepřibrali. Stačí několik triků s výměnami potravin a z tučného jídla se stane dietní.

Místo majonézy do bramborového salátu použijeme bílý netučný jogurt, nebo alespoň část majonézy nastavíme jogurtem.

Použít lze také majonézy light nebo sójové. Do salátu vůbec nemusíme dávat uzeninu či vajíčka, pouze zbytečně zvyšují množství kilojoulů a cholesterolu. Naopak můžeme do salátu přidat více zeleniny.

Ideální je nastrouhaná syrová mrkev, která dodá mnohem více vitamínů než sterilovaná a také dá salátu jemnou nasládlou chuť a tak na závěr nemusíme přislazovat.

A jak upravit smaženého kapra? Samozřejmě největší energetický podíl u smaženého kapra má tuk, který do sebe kapr nasaje při smažení. Pokusme se proto smažit bez tuku. Můžeme smažit v nádobí se silným ocelovým dnem či v horkovzdušné troubě, kde stačí kapra před smažením jemně potřít tukem.

Když nemáme vhodné nádobí, můžeme dát na jakoukoli pánev fólii No-stick, na níž smažíme zcela bez tuku. Dalším trikem je po osmažení dát porci na zlomek vteřiny do hrnce s vařící vodou a uvidíte, kolik tuku ve vodě zůstane a kapr na chuti nic neztratí. Asi nejjednoduší metodou odstranění tuku je po usmažení vysát část tuku z kapra ubrouskem.


  • Vybrali jsme pro Vás