Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak správně svačit? Rady pro hubnoucí, děti i dospělé

  4:19aktualizováno  4:19
Svačiny jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Zvláště pak u dětí, kterým dodají potřebnou energii ve škole a při odpoledních aktivitách. Zapomínat by na ni neměli ani dospělí, jinak u nich hrozí riziko večerního přejídání. Jak má vypadat správná svačina pro hubnoucí, děti i dospělé?

Svačina je pro zdravé stravování důležitá (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Svačiny tvoří pět až deset procent z celkového energetického příjmu. "U dítěte by měla být cca 500 kJ, pro dospělého nehubnoucího zhruba 600 kJ a pro hubnoucího asi 400 kJ," říká výživová poradkyně Lenka Kaprhálová.

Dopolední svačina by se měla v jídelníčku objevit tehdy, pokud máme velký časový odstup mezi snídaní a obědem. 

"Snídáme-li v osm a na oběd jdeme ve dvanáct, je dopolední svačina zbytečná. Pokud máme snídani velmi brzy nebo naopak na oběd jdeme po jedné hodině, je na místě menší dopolední přesnídávka," uvádí Kaprhálová. 

A dodává, že pro zdravého jedince, který se dostatečně nasnídá, je lepší nechat dokončit celý trávicí cyklus a jíst, až když je potrava v žaludku natrávená (podle složení a velikosti porce), což trvá zhruba 4 hodiny. 

Naopak časté a malé porce jídel během dne musí dodržovat hlavně diabetici a také děti. Hubnoucí by měli svačinu hlídat obzvlášť tehdy, kdy by pauza mezi jídly měla být delší než čtyři hodiny.

Dopoledne ovoce, odpoledne zeleninu

Správná svačina by v ideálním případě měla obsahovat všechny tři důležité živiny - bílkoviny, sacharidy, tuky.

U dopolední svačiny si můžeme dovolit více "paliva", protože nás čeká delší fyzický či duševní výkon. "Proto v tomto čase volíme ovocnou složku. Cukr v ní obsažený se ještě stačí využít," doporučuje výživová specialistka.

Odpoledne už je lepší věnovat pozornost spíš zelenině (zdroj sacharidů) a opět částečně bílkovině. Někomu postačí kvalitní kefír, podmáslí nebo čistý jogurt. 

"Pokud dodržujeme rozumné rozpětí mezi jednotlivými jídly, tak svačinu zařadíme hlavně v odpoledních hodinách – tedy cca po čtvrté hodině, podle toho, kdy jsme byli na obědě. Tím zajistíme nejen dostatečný přísun energie a živin, ale předejdeme nočnímu dojídání se," dodává Lenka Kaprhálová.

Ukázkové recepty na dopolední a odpolední svačinu:

Dopolední svačina

Pro děti:

Dalamánek se sýrem

45 g menšího dalamánku
25 g plátkového sýra gouda
10 g másla
150 g jablka

Dalamánek namažeme máslem a poklademe plátky sýra. Jablko zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. 

Pro dospělého:

Jogurtový nápoj

Jogurtový nápoj

100 g bílý jogurt 3%
150 g kefír, podmáslí
100 g banánu
2 ks lístků máty

Jogurt společně s kefírem a banánem rozmixujeme a podáváme s lístky máty.

Pro hubnoucí:

Ovocný tvaroh

120 g bílého polotučného tvarohu
120 g pomeranče a grepu
skořice dle chuti

Tvaroh vyšleháme a přidáme na kostičky pokrájené ovoce zbavené bílé slupky. Posypeme skořicí a podáváme.

Odpolední svačina 

Pro dítě:

Zeleninový tvaroh

Zeleninový tvaroh

100 g bílého polotučného tvarohu
80 g mrkev, řapíkatý celer, okurka
pažitka, pepř, sůl
1 ks pečiva (může být i bílé)

Tvaroh vyšleháme společně se solí a pepřem. Pažitku pokrájenou nadrobno a zeleninu na proužky cca 5 cm dlouhé. Vše promícháme.

Pro dospělého: 

Kedlubnový salát

100 g plnotučného tvarohu
100 g kedlubny
20 g jarní cibulky 
dle chuti ocet, sůl, pepř
50 g celozrnné bagety 

Kedlubnu nastrouháme na nudličky a přidáme cibulku. Smícháme s vyšlehaným tvarohem, ochutíme solí, pepřem a octem. Necháme odležet cca 2 hodiny (nejlépe připravit den předem, kedlubna se rozleží). Podáváme s kouskem kvalitního celozrnného pečiva s menším obsahem pšenice.

Pro hubnoucí: 

Rajčatový salát s bylinkovým sýrem

Rajčatový salát s bylinkovým sýrem

100 g netučného tvarohu
35 g ovčího sýra
30 g Hermelínu
200 g rajčat
40 g jarní cibulky
1/2 lžičky provensálských bylinek
1/2 lžičky vinného octa a olivového oleje

Sýry nastrouháme a smícháme s tvarohem. Osolíme dle chuti. Rajčata s cibulkou pokrájíme a přidáme bylinky, ocet a olej. 

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.