Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak správně večeřet. Rady pro hubnoucí, děti i dospělé

  4:17aktualizováno  4:17
Večeře bývá "nejobávanějším" jídlem celého dne. Lidé se často bojí večeřet později, aby nepřibrali, a tak poslední jídlo servírují třeba již kolem páté hodiny. Navíc se snaží vyhýbat přílohám, což také není dobře. Jak by měla vypadat správná zdravá večeře?
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Hlavní rada zní: není dobré jít spát hladový. Ideální je povečeřet asi tři a půl hodiny před spaním. To už je jídlo částečně natrávené a spánek proto není rušivý.

Pokud někdo kvůli štíhlé linii večeří už okolo páté odpoledne, organismus lační až do rána, což u někoho může být víc než 14 hodin, a to už je pro tělo příliš dlouho.

Odkud získat sacharidy

Výživová poradkyně Lenka Kaprhálová doporučuje večeři složenou opět ze všech tří základních živin - bílkovin, sacharidů a tuků. Zdroje cukrů se budou lišit pro dítě, dospělého a hubnoucího dospělého.

"Zatímco první dvě skupiny mohou volit klasické přílohy (pečivo, těstoviny, rýži, brambory), dospělý hubnoucí udělá nejlépe, pokud zdroj sacharidů zvolí pouze ze zeleniny," řekla iDNES.cz Kaprhálová.

"Pro všechny platí, že i k večeři patří alespoň malá miska zeleniny. V případě větší porce mám dobré zkušenosti se zeleninou tepelně upravenou," dodala. Velká porce čerstvé zeleniny sebou nese větší nápor na její strávení, může se objevit nadýmání a "škrundání" ve střevech, což nemusí být úplně příjemné.

"Během dne svým střevům pomůžeme pohybem, v posteli tomu tak již není," upozornila Kaprhálová.

Jestliže energetickou hodnotu jídel během dne není nutné až tak řešit, u večeře byste měli vzít v úvahu, že jediná aktivita, která vás ještě čeká, je už jenom spánek. Proto je dobré se řídit starým rčením: snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři daruj nepříteli.

I když samozřejmě ne až tak doslova - večeři každý potřebuje, ale nemusí být až tak vydatná jako oběd či snídaně. Dítě by mělo mít příjem 2 200 kilojoulů, dospělý nehubnoucí maximálně 3 000 kilojoulů a dospělý hubnoucí do 2 000 kilojoulů.

Večer se nedojídejte

Jakých nejčastějších chyb se ženy i muži při večeřích dopouštějí? U mnohých z nich se objevuje deficit energie z celého dne. Proto mají večer potřebu se takzvaně dojíst. Nestačí jim normální porce, mají chuť na něco malého k zakousnutí.

Podpora hubnutí

"Na stole u televize se objevují různé pochutiny, které nám moc nesvědčí. Také pocit z ukončeného dne a jistá úleva - už jsem doma, v klidu se svými blízkými v nás probouzí příjemné emoce, které si ještě potvrdíme příjemným jídlem," konstatovala výživová poradkyně Lenka Kaprhálová.

Lidé si pak dopřávají různou kombinaci sacharidů a tuků, jako jsou těstoviny s omáčkou, pizza nebo "lahůdky" z fast foodů. Podle Kaprhálové si ale tato jídla mohou dovolit pouze ti, kteří během dne vydávají hodně energie, nebo pravidelně a intenzivně sportují.

Ukázkové recepty na večeři

Dítě:

Gnocchi s omáčkou z rajčat a bazalky (pro 4 osoby)

2 lžíce panenského olivového oleje
1 najemno pokrájená cibule
700 ml rajčatového pyré
čerstvé lístky bazalky (cca 10)
sůl, pepř – velmi jemně
500 g předvařených gnocchi

Na pánvi rozehřejte olej a cca 3 minuty smažte cibulku do zlatova. Nalijte do pánve rajčatové pyré a za občasného míchání povařte 10 minut.  Přimíchejte bazalku, dochuťte solí a pepřem, odstavte z plotny. Mezitím připravte gnocchi dle návodu, po uvaření je slejte a přimíchejte do pánve s omáčkou, vařte ještě cca 2 minuty za občasného míchání, podávejte ihned.

Tuňáková pomazánka z čerstvého sýra (pro 4 osoby)

Rybí pomazánka

120 g tuňáka ve vlastní šťávě
150 g čerstvého sýra
2 mladé jarní cibulky
vinný ocet, sůl, pepř (opět velmi jemně)
2 lžíce nasekané pažitky

Tuňáka necháme okapat a najemno pokrájíme. Mladou jarní cibulku pokrájíme také najemno a vše smícháme s čerstvým sýrem (ideální je ovčí). Ochutíme kořením a octem. Podáváme s plátky bagetky, které můžeme lehce potřít kvalitním máslem a pár cherry rajčaty.

Dospělý:

Kuře s dijonskou hořčicí a bílým vínem (pro 4 osoby)
 
880 g kuřecích prsou bez kůže
800 g čerstvých rajčat 
4  stroužek česneku
2 citrony
0,3 l bílého vína
4 lžíce dijonská hořčice
400 ml kuřecí vývar

Kuřecí maso narovnáme do zapékací misky a posypeme nakrájenými rajčaty. Ostatní přísady smícháme a směs nalijeme na maso s rajčaty. Přiklopené pečeme asi 45 minut. Podáváme s přílohou – rýže nebo bulgur.

Fazolový salát s tuňákem a čerstvou mátou (pro 4 osoby)

Salát ze tří druhů fazolí

400 g osušené konzervované cizrny
400 g osušených červených fazolí
400 g osušených bílých fazolí
1 najemno nasekaná červená cibule
1/2 citronu
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce pokrájené máty
sůl, pepř
12 plátků z bagety či ciabatty
1 stroužek česneku
400 g tuňáka – bez nálevu

Všechny luštěniny dejte do mísy, přidejte cibuli, polejte šťávou z citronu, osolte, opepřete a přidejte mátu. Nechte v pokojové teplotě odpočinout cca 15 minut. Mezitím si připravte plátky pečiva – opečte po obou stranách, jednu stranu potřete česnekem. Na závěr jemně vmíchejte maso z tuňáka, podávejte na plátku bagety.

Hubnoucí:

Filety z tresky s pikantním červeným pestem (pro 4 osoby)

400 g nasekaných rajčat – mohou být i konzervované
1 lžíce kvalitního panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
180 g sušených rajčat nakládaných v oleji
1 středně pálivá chilli paprička bez semínek
4 filety z tresky – cca 200 g
2 lžíce nasekané petrželové natě

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Suroviny vyjma tresky, soli a petržele rozmixujte najemno a dochuťte solí. Vznikne jemné pesto. Filety potřete pestem, položte na pekáč a pečte cca 16 minut. Po vyndání z trouby nechte maso chvilku odpočinout, podávejte se sekanou petrželkou.

Salát s vajíčkem, šunkou, restovanými oříšky a rukolou (pro 4 osoby)

Čekankový salát s ředkvičkami a okurkou

4 vejce
20 g piniových oříšků
100 g rukoly
300 g mixu zelených listových salátů
1 žlutá paprika
80 g výběrové šunky
sůl, pepř
3 lžíce olivového oleje extra panenského
1 lžička balzamikového octa
4 ks velkých rajčat pokrájených na 1/8

Vajíčka povařte natvrdo. Opražte (na středním plameni) piniové oříšky, až začnou chytat barvu, a nechte vychladnout. Oprané a odstředěné listy salátů vložte do mísy, přidejte oříšky, žlutou papriku a šunku pokrájenou na proužky. Ochuťte solí, pepřem, balzamikem a olejem. Jemně promíchejte, rozdělte na talíře a navrch položte pokrájená vejce s rajčaty.







Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.