Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vybírat zdravé jídlo v restauraci, abychom nepřibrali

aktualizováno 
Dobře se najíst v restauraci je příjemné, ale při hubnutí to mnohým lidem může překazit jejich plány. Jak si správně vybrat a neprovinit se proti pravidlům vyváženého stravování? To vám poradí odborníci na výživu v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Vyvážený pokrm by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu.

„Pokud se chcete správně najíst a cítit se dobře, všechny chody si předem naplánujte. Po smetanové polévce si proto dejte raději lehčí jídlo, pokud je váš předkrm menší, můžete si dopřát pořádný hlavní chod – třeba pěkný kus masa,“ radí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

S výběrem menu souvisí i volba správné restaurace. Podnik se specializací na českou kuchyni vám výběr z lehčích pokrmů a jídel se zeleninou nenabídne. Pokud jdete někam poprvé, projděte si raději jídelní lístek předem.

Více informací pro alergiky

Z jídelního lístku nemusíte vyčíst vše. Jestliže jste nejistí v tom, co pokrm přesně obsahuje a jak je připravován, zeptejte se obsluhy.

„Lidem s potravinovými alergiemi nahrává nové nařízení EU, které přineslo přísnější pravidla pro informování o přítomnosti alergenů. V restauracích musí být umístěna viditelná a snadno čitelná informace o tom, jaké alergeny jednotlivá jídla obsahují. Tyto údaje vám musí rovněž sdělit na vyžádání personál,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Vyhněte se smažení, vsaďte na grilování

Už při čtení jídelního lístku se vyhněte polévkám zahuštěným jíškou, smaženým jídlům a smetanovým omáčkám. Vybírejte jídla grilovaná, „na přírodno“ pečená masa a ryby nebo mořské plody.

Kdo není masový, může volit těstoviny nebo rizoto s vyšším podílem zeleniny a se sýrem, který bude mít nižší obsah tuku. Vedle nešlápnete ani zeleninovým salátem se sýrem, libovým masem, rybou nebo vejcem a doplněný pečivem.

Přílohy nevynechávejte

Jestliže jste si vybrali nutričně vyvážený hlavní chod, nezkazte celý výsledek přílohou. Přešlapem je si vůbec žádnou nedat. Sacharidy vám budou chybět.

„Raději než hranolky či krokety si dejte vařený brambor, dušenou rýži, těstoviny, případně menší porci celozrnného pečiva,“ doporučuje nutriční specialistka Laštovičková.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Zeleninu bez majonézy

Častou chybou bývá opomíjení zeleniny – i ta by ideálně měla být součástí hlavního pokrmu. Zvolit můžete různé úpravy - dušenou, grilovanou, vařenou. Vlákninu dodá také salát z čerstvé zeleniny.

Nevybírejte si ale saláty s majonézou nebo s dresinky, které ji obsahují. Vhodnější jsou zálivky z trochy rostlinného oleje a balzamikového octa.

Dojídat nemusíte

Přiměřené porce jsou základem úspěchu. Ani v restauraci byste se proto neměli přejídat a dojídat vše, co máte na talíři. Pokud jste sytí, můžete požádat o zabalení jídla s sebou.

„Jestliže vidíte už předem, že je porce příliš velká, můžete požádat o menší nebo se o pokrm rozdělit se svými spolustolovníky. Odhad vhodné velikosti získáte doma odvažováním potravin při přípravě jídel,“ radí výživová poradkyně.

Dezert raději lehčí

Máte-li chuť na dezert, zvolte spíše lehčí druh - ovoce, kopeček ovocné zmrzliny nebo sorbetu.

Dortíky nebo zákusky se smetanou, máslovými krémy nebo pořádná porce šlehačky obsahují velké množství tuku, a tak i dost energie. Nedokážete-li si tučnější dezert odepřít, můžete se rozdělit se svými společníky.

Nejen jídlo, ale i nápoje hrají svou roli

Do restaurace se jdeme nejen najíst, ale i napít. Obezřetnost je na místě u sladkých limonád, ale zejména u alkoholu. Pro uhašení žízně je nejlepší obyčejná voda, ideálně s nakrájenými plátky citronu či pomeranče. Vhodný je také ovocný čaj nebo ovocný džus naředěný vodou. 

Luxusní večeře

Nechte se s Raketa.cz královsky pohostit. Využijte slev a pochutnejte si na luxusním sushi, pravé pizze, nebo třeba na vietnamské specialitě.

„K dobrému menu si můžete dopřát skleničku alkoholu. Sklenka vína (2 dcl) či půllitr piva obsahují 20 a 30 gramů alkoholu. Tuto dávku byste neměli překračovat. Kompromisem může být například vinný střik,“ dodává nutriční specialistka Jitka Laštovičková.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Ilustrační fotografie
Věci, podle kterých lze usoudit, že jste chytří. Sprostá mluva i nepořádek

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Co se stane s vaším tělem, když budete jíst moc cukru

Nejspíš už jste slyšeli, že nadbytečný příjem cukru zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a přispívá k nadváze a obezitě. Přebytek cukru ve stravě však může vést...  celý článek

Míša zhubla za 4 měsíce 14 kilogramů tuku.
Nejdříve anorexie, pak obezita. Míša svůj boj zvládla a čeká miminko

Míša má doslova strach z jídla. Období přejídání střídá období hladu. Od 13 let, kdy trpěla anorexií, se nemůže zbavit pocitu, že jídlo je něco, co si nemůže...  celý článek

(Ilustrační foto)
Čas na cvičení máme všichni. Sedm tipů, jak se každý den trochu hýbat

Nemám čas. Nemám energii. Mám sedavé zaměstnání. Nechci cvičit jen trochu, ale pořádně. Výmluv, proč se každý den prostě nemůžeme hýbat, máme spoustu. Zařadit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.