Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se vaří v zemi galského kohouta

  11:24aktualizováno  11:24
Ačkoliv jsou kozí sýr a čekanka pro Čecha dost nezvyklé ingredience, jsou nejoblíbenější specialitou šéfkuchaře francouzského velvyslance v Praze paštičky plněné kozím sýrem a obložené salátem z čekankových puků. "Je to jednoduchý předkrm, který vám nezabere moc času," říká na úvod svého receptu. "Možná je to kombinace nezvyklá, ale vznikne skvělá chuť. Navíc kozí sýr i čekanku dnes dostanete v každém supermarketu. Stačí se je jen naučit správně připravovat."
Recept najdete uvnitř článku.

Na co si máme dávat pozor?

Největším úskalím je asi čekanka. Na světle rychle černá, proto ji musíte připravit až těsně před podáváním. Může být také trochu nahořklá, zvláště v košťá- lu. Silné části se proto musí odříznout. Zbytek už je hračka, předkrm zvládne každá trochu zdatnější kuchařka.

Vaříte podobná jídla i pro pana velvyslance?

Jistě. Jsme na půdě francouzské ambasády, takže francouzský je tu i jídelníček. Ovšem kromě jídel pro velvyslance a jeho rodinu mám na starosti i všechny recepce, koktejly, slavnostní obědy a večeře, které se tu pořádají.

A všechny se nesou v duchu: velký talíř a uprostřed malé nazdobené "nic"?

Kdepak. Taková tendence panovala v gastronomii před patnácti lety. Tehdy se všichni inspirovali japonskou kuchyní. Šlo o módní záležitost, která za chvíli všechny přešla. Kuchaři se vrátili k tradiční kuchyni.

To znamená, že oprášili recepty našich babiček?

Do jisté míry. Jde o tradiční recepty, které se vylepšují a modernizují. Základem však vždy zůstávají kvalitní ingredience. Maso, zelenina, smetana, olej, zkrátka všechno, co při vaření používáte. Na tom se nevyplácí šetřit.

Jak tedy dnes vypadá klasická francouzská kuchyně?

Pozor, francouzská kuchyně neexistuje, existují pouze francouzské kuchyně! V Provence dostanete něco jiného než v Bretani či v Lyonu. Každý kraj má svá specifika, která se vyplatí ctít. To, co se v cizině označuje za francouzskou kuchyni, je spíš kuchyně pseudofrancouzská.

Takže klasický francouzský recept vlastně neexistuje?

Vždy byste měli jíst to, co daná oblast poskytuje. Na Loiře štiky, v Bretani ústřice... I recepty těch největších francouzských kuchařů vycházejí z regionální klasické kuchyně, kterou si přizpůsobují a modernizují.

Jak se díváte na českou kuchyni?

Když mě Češi pozvou k sobě domů, tak si většinou pochutnám. Zato v restauracích... Omáčka má podpořit chuť masa, a ne aby sloužila k namáčení knedlíků!

Paštičky z lístkového těsta plněné kozím sýrem a zdobené salátem z čekankových puků ( pro 10 osob)

1 kg lístkového těsta
500 g kozího sýra (typu "váleček")
150 g sladké smetany
2 větší špetky pálivé papriky nebo několik kapek tabaska
1 polévková lžíce kmínu
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce nasekané petrželky
3 polévkové lžíce na kostičky nakrájených rajčat
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Z rozváleného lístkového těsta vykrájejte 10 koleček a pečte asi 15 minut v horké troubě. V mixéru promíchejte sýr se všemi ingrediencemi - kromě rajčat, která nakonec vmíchejte vařečkou do hotové směsi. Z upečených taštiček odřízněte shora jednu čtvrtinu, naplňte sýrovou směsí a dejte na 5 až 10 minut do velmi horké trouby. Ozdobte salátem a podávejte.

Salát

1 kg čekankových puků
20 cl olivového oleje
5 cl vinného octa
1 polévková lžíce originální francouzské hořčice

Postup: Salát připravujte až těsně před podáváním. Čekankové puky nakrájejte, zbavte je košťálu a připravte zálivku. Promíchejte.

Doporučená vína: K paštičkám se hodí nejlépe kvalitní bílé víno. Zkuste buď sušší Chiroubles Beaujolais Villages, nebo sladší Coteaux du Layon.

 

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.