Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Po čtyřicítce jezte méně, ale dopřejte si kvalitní potraviny

aktualizováno 
Pro mnohé ženy je čtyřicítka zlomový věk. Často bývají unavené, přibírají na váze a začínají se pomalu ozývat zdravotní potíže. Jak tento věk překonat a cítit se pořád dobře? Začněte s úpravou jídelníčku.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

S přibývajícím věkem se snižuje podíl aktivní svalové hmoty ve prospěch tukové tkáně, zpomaluje se metabolismus, čímž pomalu přibíráme na váze. Hubnutí je pak mnohem těžší.

„Tuk se navíc ukládá hlavně v oblasti břicha, což následně zvyšuje riziko metabolických komplikací,“ řekla iDNES.cz dietoložka Karolína Hlavatá.

Proto je důležitá vyvážená, pestrá a pravidelná strava. Ta pomáhá jako prevence mnoha onemocnění včetně hypertenze, cukrovky, osteoporózy, některých nádorů, ale také přispívá k psychické pohodě.

Jezte kvalitní sacharidy a mléčné výroky

Zaměřte se tedy na úpravu jídelníčku, snižte energetický příjem a jezte především kvalitní potraviny.

Vyvážená strava ženy po čtyřicítce by se měla skládat z 50 procent ze sacharidů. 

„Většinu by měly tvořit polysacharidy (označované také jako složené, nebo komplexní sacharidy) z různých druhů zeleniny, obilovin a luštěnin,“ radí dietoložka. 

Typ a forma přijímaných sacharidů totiž do značné míry ovlivňuje pocit sytosti, a tedy i celkový příjem energie. Navíc potraviny bohaté na komplexní sacharidy mívají zároveň i hodně vlákniny, která je pro tělo velmi důležitá.

Ukázkový jídelníček

Snídaně: 150 g polotučného jogurtu, 80 g malin, 60 g müsli bez cukru

Svačina: 200 g ovoce, 25 g mandlí, zelený čaj

Oběd: 120 g přírodního filé, 100 g brambor, 200 g zeleninového salátu

Svačina: 250 ml kefíru, 40 g celozrnného pečiva

Večeře: 100 g kuřecího masa, 70 g kuskusu, 200 g zeleninového salátu

Bílkoviny by měly tvořit asi 15 procent z celkového příjmu. Z masa upřednostňujte hlavně libové - vepřovou panenku, telecí, krůtí, kuřecí, králičí a co nejvíce zařazujte ryby. Pomůžete tak nejen svým cévám, ale také mozku a imunitnímu systému.

„Zaměřte se i na zvýšení příjmu mléčných výrobků, protože osteoporóza se začíná kolem čtyřicítky často ozývat. Vhodné je polotučné mléko a mléčné výrobky, sýry nejlépe přírodní, typu cottage a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, velmi vhodný je tvaroh,“ popisuje doktorka Karolína Hlavatá.

Mléčné výrobky jsou i výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřeba nejen jako „potrava“ pro svaly, ale zajistí i výkonnost a odolnost proti infekcím.

Snižte příjem tuků a dostatečně pijte

Dalším důležitým doporučením je snížení příjmu tuků, zejména živočišného původu, a jejich nahrazení rostlinnými tuky. Ale pozor, z hlediska obsahu energie mezi rostlinným a živočišným tukem není rozdíl. 

Čtěte v pondělí

Ajurvédská masáž

Další rady pro ženy čtyřicátnice čtěte v příloze MF DNES OnaDnes

Tuky by měly ve vašem jídelníčku zabírat asi 30 procent z celkového energetického příjmu. Pozor si dávejte hlavně na tuk skrytý v uzeninách a také sušenkách. Olej používejte hlavně olivový či kvalitní řepkový.

Mlsat můžete ořechy a různá semena, která jsou vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, kyseliny listové a také bílkovin.

V neposlední řadě je důležitý dostatečný pitný režim, který prospívá nejen trávení, ale také vaší pleti. Přijmout byste měla okolo dvou litrů tekutin, a to hlavně vody. Dopřát si můžete i kvalitní čaj a také minerálku.

Posledním pravidlem pro udržení ideální váhy a zdravotní kondice je pravidelný pohyb. Vhodná je pravidelná chůze (jak správně chodit, čtěte zde) a posilování jednotlivých partií těla (rady na cvičení najdete zde).

Autor:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pít se musí umět. I v případě vody

Zajistit, aby tělo mělo dostatek tekutin i v létě, není tak snadné, jak se může zdát. Pravidlo, že stačí vypít dva nebo tři litry a máte vystaráno, neplatí...  celý článek

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.