Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Po čtyřicítce jezte méně, ale dopřejte si kvalitní potraviny

aktualizováno 
Pro mnohé ženy je čtyřicítka zlomový věk. Často bývají unavené, přibírají na váze a začínají se pomalu ozývat zdravotní potíže. Jak tento věk překonat a cítit se pořád dobře? Začněte s úpravou jídelníčku.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

S přibývajícím věkem se snižuje podíl aktivní svalové hmoty ve prospěch tukové tkáně, zpomaluje se metabolismus, čímž pomalu přibíráme na váze. Hubnutí je pak mnohem těžší.

„Tuk se navíc ukládá hlavně v oblasti břicha, což následně zvyšuje riziko metabolických komplikací,“ řekla iDNES.cz dietoložka Karolína Hlavatá.

Proto je důležitá vyvážená, pestrá a pravidelná strava. Ta pomáhá jako prevence mnoha onemocnění včetně hypertenze, cukrovky, osteoporózy, některých nádorů, ale také přispívá k psychické pohodě.

Jezte kvalitní sacharidy a mléčné výroky

Zaměřte se tedy na úpravu jídelníčku, snižte energetický příjem a jezte především kvalitní potraviny.

Vyvážená strava ženy po čtyřicítce by se měla skládat z 50 procent ze sacharidů. 

„Většinu by měly tvořit polysacharidy (označované také jako složené, nebo komplexní sacharidy) z různých druhů zeleniny, obilovin a luštěnin,“ radí dietoložka. 

Typ a forma přijímaných sacharidů totiž do značné míry ovlivňuje pocit sytosti, a tedy i celkový příjem energie. Navíc potraviny bohaté na komplexní sacharidy mívají zároveň i hodně vlákniny, která je pro tělo velmi důležitá.

Ukázkový jídelníček

Snídaně: 150 g polotučného jogurtu, 80 g malin, 60 g müsli bez cukru

Svačina: 200 g ovoce, 25 g mandlí, zelený čaj

Oběd: 120 g přírodního filé, 100 g brambor, 200 g zeleninového salátu

Svačina: 250 ml kefíru, 40 g celozrnného pečiva

Večeře: 100 g kuřecího masa, 70 g kuskusu, 200 g zeleninového salátu

Bílkoviny by měly tvořit asi 15 procent z celkového příjmu. Z masa upřednostňujte hlavně libové - vepřovou panenku, telecí, krůtí, kuřecí, králičí a co nejvíce zařazujte ryby. Pomůžete tak nejen svým cévám, ale také mozku a imunitnímu systému.

„Zaměřte se i na zvýšení příjmu mléčných výrobků, protože osteoporóza se začíná kolem čtyřicítky často ozývat. Vhodné je polotučné mléko a mléčné výrobky, sýry nejlépe přírodní, typu cottage a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, velmi vhodný je tvaroh,“ popisuje doktorka Karolína Hlavatá.

Mléčné výrobky jsou i výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřeba nejen jako „potrava“ pro svaly, ale zajistí i výkonnost a odolnost proti infekcím.

Snižte příjem tuků a dostatečně pijte

Dalším důležitým doporučením je snížení příjmu tuků, zejména živočišného původu, a jejich nahrazení rostlinnými tuky. Ale pozor, z hlediska obsahu energie mezi rostlinným a živočišným tukem není rozdíl. 

Čtěte v pondělí

Ajurvédská masáž

Další rady pro ženy čtyřicátnice čtěte v příloze MF DNES OnaDnes

Tuky by měly ve vašem jídelníčku zabírat asi 30 procent z celkového energetického příjmu. Pozor si dávejte hlavně na tuk skrytý v uzeninách a také sušenkách. Olej používejte hlavně olivový či kvalitní řepkový.

Mlsat můžete ořechy a různá semena, která jsou vynikajícím zdrojem nenasycených mastných kyselin, kyseliny listové a také bílkovin.

V neposlední řadě je důležitý dostatečný pitný režim, který prospívá nejen trávení, ale také vaší pleti. Přijmout byste měla okolo dvou litrů tekutin, a to hlavně vody. Dopřát si můžete i kvalitní čaj a také minerálku.

Posledním pravidlem pro udržení ideální váhy a zdravotní kondice je pravidelný pohyb. Vhodná je pravidelná chůze (jak správně chodit, čtěte zde) a posilování jednotlivých partií těla (rady na cvičení najdete zde).

Autor:




Nejčtenější

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.