Odpoledne a především večer pak máte hlad, a snažíte se v klidu domova zanedbaný přísun energie dohonit. A vaše váha zákonitě stoupá.
Přitom je vždy možnost vyšetřit alespoň trochu času, najíst se třeba i během několika málo minut, a udržet tak hladinu krevního cukru v normálu.
Jen pro připomenutí: výrazný pokles hladiny cukru - odborně nazývaný hypoglykemie - který je výsledkem dlouhé pauzy mezi jídly, způsobuje neodbytný pocit hladu, jemuž se jen velmi obtížně odolává. Hypoglykemie navíc vede i ke snížení pracovní výkonnosti.
Oběd může být studený
Oběd může být, zvláště v létě, i studený. Teplé jídlo si můžete připravit až večer, když budete mít více času. Abyste během dne neztráceli příliš času, noste si s sebou do práce krabičku s nakrájenou zeleninou a až v době oběda k ní přidejte sýr cottage, tuňáka nebo alespoň bílý jogurt.
Obědy byste rozhodně neměli řešit instantní polévkou. Důvod je jednoduchý: zasytí jen na chvíli a obsahuje poměrně velké množství soli a dalších ochucovadel, která mohou paradoxně ještě provokovat chuť k jídlu. Navíc vám instantní polévka nedodá patřičné množství bílkovin, které jsou při hubnutí důležité.
Když je opravdu naspěch
V případě, že jste skutečně v časové tísni a nemůžete si dopřát klidný oběd bez zbytečného napětí (jídlo v klidné atmosféře a bez stresu je pochopitelně pro zdravý životní styl to nejlepší), můžete si k obědu dát kupříkladu jeden z těchto dietních pokrmů:
- hotový salát s kousky kuřecího masa nebo tuňáka
- jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě smíchanou s malou konzervou zeleniny nebo konzervu ryb či krabího masa již smíchaných se zeleninou
- jednu porci grilovaného kuřete bez kůže a jako přílohu si k tomu dát kyselou okurku.
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: chléb se sýrem SVAČINA: nízkotučný ovocný jogurt s náhradním sladidlem OBĚD: meloun se šunkou SVAČINA: dalamánek s pomazánkovým máslem VEČEŘE: Irish stew ze sójových nudliček (4 porce) Sójové nudličky dejte do hrnce, posypte solí a pepřem a přelijte vařící vodou. 10-15 minut vařte v otevřené nádobě a vodu slijte. V jiném hrnci rozehřejte olej, osmahněte na něm slaninu, cibuli a plátky česneku. Přidejte brambory nakrájené na kostky a mrkev na kolečka, sójové nudličky. Osolte, okořeňte a zalijte pivem. Duste do měkka. CELKEM: 4915 kJ |