Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

  9:04
Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Roštěná s bylinkovým máslem | foto: z knihy Dokonalý steak, Slovart

Dobrý steak se v žádném případě neobejde bez kvalitního masa (více o výběru masa si přečtěte zde). 

Svůj recept na dokonalý steak nám prozradil i špičkový šéfkuchař Jan Punčochář. 

Rada šéfkuchaře: Dvakrát opéct a do trouby

“Pokud chceme opravdu super steak, tak nejprve vyndáme na dvě hodiny z lednice maso a necháme v pokojové teplotě. Pánev si rozpálíme na maximum, maso osolíme, zprudka opečeme z obou stran a teprve poté ho opepříme. Maso vyndáme a necháme 15 minut odpočinout. Následně znovu rozpálíme pánev a opět opečeme zprudka z obou stran, aby dostalo znovu šok. Nakonec maso pečeme na mřížce v troubě 5 minut na 200 stupňů. Hotový steak vyndáme, necháme na 3 až 5 minut odpočinout a můžeme servírovat.”

Jak na dokonalý steak

Co potřebujute vědět o přípravě steaků + 25 slavných receptů. Kuchařku koupíte na Knihy.iDNES.cz .

Obálka knihy dokonalý steak

Steak nejlépe připravíte na dobré pánvi s těžkým dnem, třeba ocelové nebo litinové. Při použití pánve s nepřilnavým povrchem se připravíte o výpek, protože se na dno pánve nic nepřichytí. Opékat můžete na kvalitním oleji i másle, u toho si ale lépe hlídejte teplotu, aby se nepřipálilo. Zkusit můžete i přepuštěné máslo nebo indické ghí.

Jak udělat kůrku?

Pokud chcete na povrchu masa křupavou kůrku, před opékáním jej osušte papírovou utěrkou a necpěte do pánve příliš kusů masa najednou (měly by mezi sebou mít asi 2 cm místa) a pečte při vysoké teplotě. Ideální je steak otočit na pánvi jenom jednou, poté jej nezapomeňte nechat 5 minut odpočinout, aby se rovnoměrně rozprostřely šťávy a nevytekly při prvním zakrojení.

I když se podle odborníků dobrý osolený a opepřený steak obejde bez dalšího dochucování, proč si jednou za čas nedopřát změnu? Inspiraci nabízí gastronomický novinář Marcus Polman v knize Dokonalý steak, která kromě všech nezbytných informací o hovězím mase a způsobech jeho přípravy nabízí i nejslavnější světové steakové recepty. Dva z nich můžete rovnou vyzkoušet. 

Roštěná s máslem Café de Paris

Na 4 porce:

Roštěná s bylinkovým máslem
  • 4 plátky z nízkého roštěnce
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky nadrobno nakrájených kaparů
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky
  • 1 lžička nadrobno nakrájeného estragonu
  • 2 sardelové řezy nakrájené nadrobno
  • 1 lžička koňaku
  • 1 lžička madeiry (portugalské víno s přídavkem vinné pálenky)
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 špetka sladké papriky

1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.

2. Připravte si máslo: v misce smícháme vařečkou všechny nakrájené suroviny (kromě steaku) a nakonec přidáme máslo. Ochucené máslo dáme na kousek pečícího papíru nebo alobalu, utvoříme váleček, pevně zabalíme a oba konce uzavřeme. Váleček másla uložíme nejméně na 30 minut do chladničky. 

3. Maso potřeme olivovým olejem a ochutíme čerstvě umletým pepřem a solí. Grilovací pánev rozehřejeme na prudkém ohni. Roštěnky grilujeme 1 až 2 minuty na každé straně, chceme-li mít steak jemně propečený (3 minuty na slabě propečený a 4 minuty na středně propečený). Steaky necháme 5 minut odpočívat volně zabalené v alobalu. 

Co jako přílohu? Zkuste salát z pečených rajčátek.

20. května 2012

Steak s omáčkou s houbami a whisky

Na 4 porce:

Steak s houbovou omáčkou a whisky
  • 4 steaky z květové špičky nebo vysokého roštěnce
  • 200 g hub (např. lišky, žampiony i směs)
  • máslo
  • 150 ml telecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce whisky
  • 1 limeta

1. Pořádejte řezníka o steak z květové špičky nebo vysokého roštěnce, nejlépe z jejího středu, vysoký 2 až 3 cm, o hmotnosti 150 až 200 g. Omáčka se také výborně hodí ke grilovanému rib eye steaku nebo tlustému plátku z roštěné. 

2. Větší houby nakrájíme na kousky a odlomíme nebo odkrojíme z nich třeně. několik menších hub odložíme na ozdobu v celku. Houby očistíme kartáčkem nebo papírovou utěrkou (neoplachujeme je). V pánvi rozehřejeme trochu másla přidáme houby a opečeme je na středně silném ohni dozlatova. Potom je z pánve vyjmeme a odložíme. Do pánve nalijeme vývar, smetanu a whisky a důkladně zamícháme. omáčku svaříme zhruba na třetinu (to potrvá asi 20 minut). Do omáčky přidáme kousky hub (houby na ozdobu ještě nepřidáváme). Omáčku udržujeme teplou. 

Vyhrajte za recept

Pošlete nám recept na svůj steak i s přílohou nebo omáčkou a vyhrajte knihu Dokonalý steak. Recepty i s fotkou nahrávejte zde.

kniha Dokonalý steak

3. Maso necháme ohřát na pokojovou teplotu a a pak je posypeme hrubě umletou solí a pepřem. Pánev na smažení rozehřejeme na silném ohni. Když je pánev horká, oheň trochu zmírníme. necháme v ní rozehřát máslo. když máslo přestane pěnit a začne hnědnout, přidáme maso a opékáme je na každí straně 1 až 2 minuty (jemně propečené, 3 minuty (slabě propečené) nebo 4 minuty (středně propečené). Pokud se vám zdá, že by se máslo mohlo připálit, snižte teplotu. 

4. Maso necháme odpočívat 5 minut v alobalu. Mezitím omáčku dochutíme čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou. 

5. Steaky podáváme na nahřátých talířích přelité větším množstvím omáčky. Každou porci ozdobíme několika malými houbami.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...