Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Steak jako dort. Pečte ho zprudka nadvakrát a dopékejte v troubě

  9:04aktualizováno  9:04
Umíte připravit perfektní steak? Budete potřebovat prvotřídní maso, rozpálenou pánev (i troubu) a hodinky k odpočítávání času. Pokud chcete steak trochu jinak, než jste zvyklí, můžete vyzkoušet dva slavné steakové recepty.

Roštěná s bylinkovým máslem | foto: z knihy Dokonalý steak, Slovart

Dobrý steak se v žádném případě neobejde bez kvalitního masa (více o výběru masa si přečtěte zde). 

Svůj recept na dokonalý steak nám prozradil i špičkový šéfkuchař Jan Punčochář. 

Rada šéfkuchaře: Dvakrát opéct a do trouby

“Pokud chceme opravdu super steak, tak nejprve vyndáme na dvě hodiny z lednice maso a necháme v pokojové teplotě. Pánev si rozpálíme na maximum, maso osolíme, zprudka opečeme z obou stran a teprve poté ho opepříme. Maso vyndáme a necháme 15 minut odpočinout. Následně znovu rozpálíme pánev a opět opečeme zprudka z obou stran, aby dostalo znovu šok. Nakonec maso pečeme na mřížce v troubě 5 minut na 200 stupňů. Hotový steak vyndáme, necháme na 3 až 5 minut odpočinout a můžeme servírovat.”

Jak na dokonalý steak

Co potřebujute vědět o přípravě steaků + 25 slavných receptů. Kuchařku koupíte na Knihy.iDNES.cz .

Obálka knihy dokonalý steak

Steak nejlépe připravíte na dobré pánvi s těžkým dnem, třeba ocelové nebo litinové. Při použití pánve s nepřilnavým povrchem se připravíte o výpek, protože se na dno pánve nic nepřichytí. Opékat můžete na kvalitním oleji i másle, u toho si ale lépe hlídejte teplotu, aby se nepřipálilo. Zkusit můžete i přepuštěné máslo nebo indické ghí.

Jak udělat kůrku?

Pokud chcete na povrchu masa křupavou kůrku, před opékáním jej osušte papírovou utěrkou a necpěte do pánve příliš kusů masa najednou (měly by mezi sebou mít asi 2 cm místa) a pečte při vysoké teplotě. Ideální je steak otočit na pánvi jenom jednou, poté jej nezapomeňte nechat 5 minut odpočinout, aby se rovnoměrně rozprostřely šťávy a nevytekly při prvním zakrojení.

I když se podle odborníků dobrý osolený a opepřený steak obejde bez dalšího dochucování, proč si jednou za čas nedopřát změnu? Inspiraci nabízí gastronomický novinář Marcus Polman v knize Dokonalý steak, která kromě všech nezbytných informací o hovězím mase a způsobech jeho přípravy nabízí i nejslavnější světové steakové recepty. Dva z nich můžete rovnou vyzkoušet. 

Roštěná s máslem Café de Paris

Na 4 porce:

Roštěná s bylinkovým máslem
  • 4 plátky z nízkého roštěnce
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky nadrobno nakrájených kaparů
  • 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky
  • 1 lžička nadrobno nakrájeného estragonu
  • 2 sardelové řezy nakrájené nadrobno
  • 1 lžička koňaku
  • 1 lžička madeiry (portugalské víno s přídavkem vinné pálenky)
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 špetka sladké papriky

1. Požádejte řezníka o plátky z roštěné s krásným mramorováním (ideálně uzrálé nasucho) vysoké 3 cm o hmotnosti 225 g.

2. Připravte si máslo: v misce smícháme vařečkou všechny nakrájené suroviny (kromě steaku) a nakonec přidáme máslo. Ochucené máslo dáme na kousek pečícího papíru nebo alobalu, utvoříme váleček, pevně zabalíme a oba konce uzavřeme. Váleček másla uložíme nejméně na 30 minut do chladničky. 

3. Maso potřeme olivovým olejem a ochutíme čerstvě umletým pepřem a solí. Grilovací pánev rozehřejeme na prudkém ohni. Roštěnky grilujeme 1 až 2 minuty na každé straně, chceme-li mít steak jemně propečený (3 minuty na slabě propečený a 4 minuty na středně propečený). Steaky necháme 5 minut odpočívat volně zabalené v alobalu. 

Co jako přílohu? Zkuste salát z pečených rajčátek.

Steak s omáčkou s houbami a whisky

Na 4 porce:

Steak s houbovou omáčkou a whisky
  • 4 steaky z květové špičky nebo vysokého roštěnce
  • 200 g hub (např. lišky, žampiony i směs)
  • máslo
  • 150 ml telecího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce whisky
  • 1 limeta

1. Pořádejte řezníka o steak z květové špičky nebo vysokého roštěnce, nejlépe z jejího středu, vysoký 2 až 3 cm, o hmotnosti 150 až 200 g. Omáčka se také výborně hodí ke grilovanému rib eye steaku nebo tlustému plátku z roštěné. 

2. Větší houby nakrájíme na kousky a odlomíme nebo odkrojíme z nich třeně. několik menších hub odložíme na ozdobu v celku. Houby očistíme kartáčkem nebo papírovou utěrkou (neoplachujeme je). V pánvi rozehřejeme trochu másla přidáme houby a opečeme je na středně silném ohni dozlatova. Potom je z pánve vyjmeme a odložíme. Do pánve nalijeme vývar, smetanu a whisky a důkladně zamícháme. omáčku svaříme zhruba na třetinu (to potrvá asi 20 minut). Do omáčky přidáme kousky hub (houby na ozdobu ještě nepřidáváme). Omáčku udržujeme teplou. 

Vyhrajte za recept

Pošlete nám recept na svůj steak i s přílohou nebo omáčkou a vyhrajte knihu Dokonalý steak. Recepty i s fotkou nahrávejte zde.

kniha Dokonalý steak

3. Maso necháme ohřát na pokojovou teplotu a a pak je posypeme hrubě umletou solí a pepřem. Pánev na smažení rozehřejeme na silném ohni. Když je pánev horká, oheň trochu zmírníme. necháme v ní rozehřát máslo. když máslo přestane pěnit a začne hnědnout, přidáme maso a opékáme je na každí straně 1 až 2 minuty (jemně propečené, 3 minuty (slabě propečené) nebo 4 minuty (středně propečené). Pokud se vám zdá, že by se máslo mohlo připálit, snižte teplotu. 

4. Maso necháme odpočívat 5 minut v alobalu. Mezitím omáčku dochutíme čerstvě vymačkanou limetkovou šťávou. 

5. Steaky podáváme na nahřátých talířích přelité větším množstvím omáčky. Každou porci ozdobíme několika malými houbami. 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.