Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit pohoštění na konec roku

  21:12aktualizováno  21:12
- Všichni to asi známe, hudba, dobrá nálada, velké množství lahůdek a dobrého pití - to je opravdová oslava konce roku a přivítání toho nového.

Slavnostní novoroční čočka | foto: Profimedia.cz

Na silvestrovské pohoštění připravujeme nejen chlebíčky a jednohubky, ale i různé saláty, aspiky, slané a sladké pečivo. Po půlnočním přípitku pak přijde jistě k chuti i přesnídávková polévka či ovar. K slavnostnímu obědu na Nový rok se tradičně připravuje čočka na kyselo, ke které se váže známá pověra, kdo pozře na Nový rok alespoň malé množství čočky, bude mít po celý rok dostatek peněz.

Huspenina

1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g vepřového ramínka, 2 cibule, 2 mrkve, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 bobkové listy, 4 kuličky pepře, špetka tymiánu, sůl, ocet, 3 l vody, 2 vejce, 3 sterilované okurky

Vepřové koleno, nožičky a ramínko vaříme v osolené vodě s kořením asi hodinu. Pak přidáme celou kořenovou zeleninu a uvaříme doměkka. Měkké maso nakrájíme a kosti necháme ještě vařit ve vývaru s octem (podle chuti). Nakrájené maso se zeleninou urovnáme v míse, přidáme na kolečka nakrájená vejce uvařená natvrdo a okurky také nakrájené na kolečka. Zalijeme procezeným vývarem a necháme ztuhnout.

Milionová polévka

1 l vývaru z uzeného masa (můžeme použít i vývar z ovaru), 4 brambory, 1 cibule nebo 2 pórky, 200 g zmrazené zeleniny (mrkev s hráškem, kořenová zelenina nebo zeleninová směs), 4 lžíce krupice, 1 vejce

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme spolu se zeleninou a nakrájenou cibulí nebo pórkem v malém množství vody doměkka. Přidáme vývar z masa, přisypeme krupici, kterou můžeme osmahnout na lžíci tuku dorůžova, ale není to nutné, promícháme a za občasného zamíchání necháme chvíli povařit. Nakonec, když už se polévka nevaří, vmícháme rozšlehané vejce.

Slané bramborové tyčinky

150 g vařených studených brambor, 200 g hladké mouky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 150 g bryndzy nebo měkkého tvarohu, 200 g rostlinného tuku, 1 žloutek, sůl, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 vejce na potření těsta, kmín, mák, sezam, tuk na vymazání plechu

Odvážené suroviny rukama zpracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na polovinu, a z každé části vyválíme tenký plát. Z plátu odkrojíme nerovné okraje, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo mákem či sezamem. Rádýlkem rozkrájíme plát na tyčky, lehce je posolíme a rozložíme na vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Dopékáme prudčeji, až tyčky zezlátnou (asi 10-15 minut při teplotě 180°C podle tloušťky těsta).

Koktejl - Arosa

2 cl skotské whisky Ballantine ́s Scotch Whisky
2 cl likéru Bols Blue Curacao
1 cl pomerančové šťávy, led
koktejlové třešně
kůra z jednoho citrónu nebo pomeranče

Koktajlovou sklenku naplníme ledem a zalijeme whisky s likérem, přidáme pomerančovou šťávu a zamícháme. Na dřevěný špíz navlékneme třešně a ozdobíme citrónovou kůrou.

Sváteční čočka

1/2 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 6 kuliček pepře, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička papriky, sůl
50-100 g slaniny, 300 g šunky, uzeniny nebo uzeného masa, 1/2 šálku vývaru z masa, 1 lžíce octa

Čočku přebereme, propereme a necháme asi 2 hodiny máčet. Poté přidáme koření, které jsme zabalili do kousku gázy, a čočku uvaříme. Mezitím si připravíme jíšku na zahuštění: na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mouku, promícháme, osmažíme a doplníme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájenou opečenou šunku, podle potřeby zředíme vývarem a dochutíme octem a solí.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka poradí v on-line rozhovoru

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.