Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak připravit kachnu, husu, krůtu

  16:57aktualizováno  16:57
Sladká marináda dodává kachně jemnou orientální chuť. Použité koření pěti vůní koupíte běžně v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách koření. S takto upravenou kachnou se nejvíce setkáte v jižní Asii. Kachna je hodně tučná, takže nemusíte dávat do marinády olej. Musíte však potřít olejem rožeň, aby se na něj maso nepřichytilo. Potřete jej s předstihem, aby nezačal olej při grilování hořet.
Kachní prsa na medu (množství 4 porce)

4 kachní prsíčka * 3 stroužky rozetřeného česneku * 1,5 dl světlé sójové omáčky * 5 lžic světlého třtinového cukru (nebo medu) * 2,5 cm nastrouhaného kořenu zázvoru * 1 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru * 1 lžička směsi čínského koření pěti vůní.
K přípravě marinády smíchejte v misce česnek, sójovou omáčku, cukr, nastrouhaný zázvor, nasekaný koriandr a směsi čínského koření. Kachní maso vložte do nepříliš hluboké nekovové mísy a přelijte marinádou. Maso v ní několikrát obraťte, aby se marináda do masa plně vstřebala. Vyjměte maso z marinády a marinádu uschovejte na potírání. Maso grilujte nad dřevěným uhlím asi 20-30 minut, často je obracejte a štětečkem potírejte marinádou. Pokrájejte kachnu na plátky, které rozložte na ohřátých talířích.

Šoulet s husou (množství: 4 až 6 porcí)

Tradiční sobotní jídlo Židů ve střední a východní Evropě. Pro šabat platí přísný zákaz rozdělávání ohně, a proto bylo třeba připravit šoulet o den dříve a do soboty jej udržovat teplý v mírně vyhřáté troubě.

1,5-2kilová husa * 1 větší drobně pokrájená cibule * olej nebo husí sádlo * 5 stroužků utřeného česneku * 2 šálky hrachu * 2 šálky krup * 2 lžičky soli * 1/2 lžičky pepře * 1/2 lžičky mletého zázvoru * vývar nebo voda * olej.
Očištěnou husu naporcujte, osolte a opečte na oleji nebo husím sádle spolu s cibulí. Předem namočený hrách a kroupy přidejte k huse, opepřete, přidejte zázvor a česnek a vše vložte do velkého hrnce. Podlijte vývarem nebo vodou a pomalu asi 2 hodiny duste. Potom dejte hrnec do vyhřáté trouby, kde zůstane až do oběda příštího dne.

Krůtí medailonky (množství: 4 porce)

Takto upravená krůta se podává především v lidových hostincích italského přístavu Janov, kde vzniklo mnoho rafinovaných pokrmů, v nichž se snoubí sladké chutě ovoce s ostrým kořením.

3/4 krůtích prsou * 1 lžička soli * 1/2 lžičky mletého zázvoru * 1 lžička mletého pepře * 2 lžíce bílého vína nebo šťáva z 1 citronu * 3-4 lžíce oleje * 1 menší hrozen vína * 1 oloupaný a pokrájený pomeranč
Krůtí maso pokrájíme, mírně naklepeme, okořeníme zázvorem a bílým pepřem, pokapeme bílým vínem nebo citronovou šťávou a dáme na chvíli do chladničky. Pečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Až je maso měkké, přidáme kuličky vína a pokrájený pomeranč a ještě chvíli podusíme. Před podáváním posypeme praženými mandlemi.
Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.