Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak péct kachnu, co patří do rizota a další rady pro začátečníky

  3:16aktualizováno  3:16
Možná jste se právě odstěhovala od rodičů, začínáte žít s partnerem, nebo prostě jen jdete s dobou, chytlo vás vaření a vašimi největšími ikonami jsou Jamie Oliver a Emanuel Ridi. Nestyďte se za to, že jste v kuchyni teprve začátečník a nenechte se odradit prvními neúspěchy. Náš kulinární poradce vás zasvětí do tajů bublajících omáček, voňavých pečínek a dortů sladkých jako láska.
Nebojte se experimentovat. Dejte do vaření srdce a půjde to samo.

Nebojte se experimentovat. Dejte do vaření srdce a půjde to samo. | foto: Profimedia.cz

V kuchyni ještě nejste tak moc doma, jak byste si přála, takže vaše kulinární pokusy občas dopadají neslavně a jen skutečná láska přiměje vašeho muže, aby nad talířem amarounů předstíral, že se ve skutečnosti jedná o božskou manu? Neklesejte na mysli, žádný učený z nebe nespadl a dobrým kuchařem se člověk stává teprve poté, co sem tam něco spálí, sem tam něco nedopeče, nebo se mu utrhne ruka se solí.

Náš kulinární poradce Václav Šulc se při své práci v kuchařské škole Chefparade setkává s kuchařskými začátečníky i nadšenci, kteří místo detektivek louskají kuchařky a volný čas tráví v prodejnách s orientálním kořením nebo na farmářských trzích.

Maso se sosem

Začínající kuchařka Lenka projevila v naší kulinární poradně přání naučit se připravit plátek masa se sosíkem, ke kterému by chtěla podávat bramborovou kaši.

Václav Šulc: "Maso na rozpálené pánvičce orestujte, doporučuji opéct z obou stran. Pak po zatažení masa a vytvoření výpeku zaprašte hladkou moukou. Až mouka lehce ztmavne, zalijte vývarem a lehce duste spolu s masem doměkka. Potom maso vyndejte a nakonec dochuťte solí, pepřem a zjemněte kostičkou másla."

Domácí vývar

Jak připravit ten nejlepší domácí vývar, to zase chtěla vědět čtenářka Anja.

Václav Šulc: "Doporučuji vývar z hovězích kostí, a to z morkových nebo z harf (žebra). Postup je jednoduchý: kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájejte na větší kusy a na oleji orestujte dozlatova. Do většího vyššího hrnce přidejte hovězí kosti, které zalijte studenou vodou. Pak vařte pod bodem varu cca 3 hodinky. V průběhu první hodiny sbírejte sítkem z hladiny pěnu z vysrážených bílkovin. Jakmile se přestanou tvořit, přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list a dovařte. Nakonec vývar zceďte a máte hotovo."

TIP: Když si uvaříte hodně vývaru, můžete ho po kouskách zamrazit a postupně rozmrazovat podle potřeby.

Jak na kachnu?

Čtenářka Luisa dostala od rodičů půlku kachny. Jako kuchařka začátečnice poprosila Václava Šulce o nějaký snadný recept.

Václav Šulc: "Na kachýnku zlehka a hlavně ne rychle. Takže maso nejprve pořádně omyjte a zbavte nečistot. Pak nasolte a lehce nakmínujte. Vezměte 5 jablek a 2 cibule a nakrájejte je na kostky. Vše promíchejte se 2 lžícemi medu a lehce osolte. Směs dejte do pekáče a na ni půlku kachny. Dejte do vyhřáté trouby na 100°C a pečte cca 5 hodin. V průběhu pečení maso přelévejte vzniklou šťávou. Podávejte s výtečným karlovarským knedlíkem. Dobrou chuť!

Bramborovo-mandlový dort.

True

Čtenářka Božena zase shání recept na hodně jemný a hlavně nadýchaný korpus.

Václav Šulc: "Poradím vám recept mojí babičky. Takže 130 g cukru krupice a 4 žloutky utřete do pěny. Přidáte 100 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr a promícháte. Nakonec zlehka přidáte tuhý sníh ze 4 bílků. Směs rozetřete na povoskovaný pečící papír a pečte na 160°C, dokud nebude na povrchu zlatavý. Ale ne dlouho, aby se zase nevysušil. Pokud budete chtít korpus na dort, směs jen vylijete do dobře vymazané formy. Tak hurá do dortů!"

Křehká a měkká minutka

Eva se potýká s tím, že plátky masa připravené na pánvi jsou moc tuhé. Jak to udělat, aby byly akorát?

Václav Šulc: "Pokud máte ráda dobré maso, musíte dodržet pár základních postupů. První je mít dobré a kvalitní maso od řezníka, druhý je maso lehce naklepat a po obvodu nasekat, aby se plátek nekroutil. Důležité je maso vždy dát na velmi rozpálenou pánev. Tím zajistíte, že se maso zatáhne a zůstane šťavnaté. Po opečení restujte na mírnějším ohni, ale ne tak, aby z masa vytékala šťáva a začalo se dusit. Další rada je nedělat maso příliš dlouho. Stačí tak, aby bylo propečené, ale ne vysušené. Rád bych vám ještě doporučil čerstvé bylinky, které masu dodají krásnou, příjemnou, čerstvou chuť a hlavně snesou vyšší teplotu a nespálí se."

Správný recept na rizoto

Jak správně připravovat rizoto, o to se zajímala čtenářka Haluci.

Václav Šulc: "Rizoto je jedna z věcí, na které jsou Italové hákliví. V první řadě je třeba mít správné suroviny. Rýže Arborio, parmigiano reggiano, šalotku, bílé víno a máslo. Z těchto surovin si připravíte rýži, do které pak přidáte zeleninu, maso, ryby, houby atd. Dochucení by mělo být na vývaru, který by měl dát rizotu sílu, na parmazánu, na soli a pepři. A potom právě na vložce, kterou tam přidáte."

Rizoto s parmezánem

Rizoto s parmezánem

Risotto s parmazánem

  • rýže carnaroli nebo arborio

  • šalotka

  • bílé víno (suché)

  • parmazán

  • máslo

1. Na oleji zpěníme šalotku, přidáme rýži, lehce orestujeme a zalijeme bílým vínem tak, aby byla rýže pod hladinou. Víno necháme vypařit. Pak přidáváme vývar tak dlouho, dokud nebude rýže dostatečně měkká.
2. Potom přidáme parmazán, dochutíme solí a pepřem a čerstvým tymiánem a nakonec přidáme kostičku másla.
3. Pokud chceme připravit risotto s houbami či jinou vložkou, upravíme si ji mimo a vložíme před dochucením parmazánem a máslem.

Autor:




Nejčtenější

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.