Dopoledne si dejte ještě jeden nebo dva kousky čerstvého ovoce.
K obědu je ideální netučné maso, zbytek talíře doplňte zeleninou, přidejte jen trochu přílohy.
Nezapomeňte na malou odpolední svačinu, stačí mrkev s kouskem sýra nebo jogurt. Večeře by měla být lehká, z větší části by ji měla tvořit zelenina a bílkoviny (maso, sýr), doprovázené jen menším množstvím tuku.
Jídlo vybírejte pečlivě
Vybírejte si jídla s nízkým glykemickým indexem, tedy taková, která vám příliš nerozhoupou hladinu cukru v krvi - více čtěte zde.
Nevyhládne vám po nich tak rychle a nebudete se brzy po jídle cítit podráždění. Mezi "příznivá" jídla patří například brokolice, paprika, houby, zelí, bílý jogurt.
Budete-li mít chuť na sladké, dobře vám poslouží hořká čokoláda, která obsahuje minimálně 70 procent kakaa.
Na co si dát pozor
Nehladovte. Odborníci na správnou výživu varují před dietou hladověním. Ta naopak může vést k tomu, že si vypěstujete jojo efekt, kdy se vám shozená kila brzy vrátí a k nim ještě nějaká další přibudou.
Opravdu byste měli omezit jedině sladkosti, uzeniny a tvrdý alkohol. Víno, a to zejména suché, si klidně dopřejte, ale v přiměřeném množství.
Další díl dietního plánu najdete na zdravi.idnes.cz v sobotu 22. 8. 2009 |