Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak chutná dálka aneb exotické ovoce zblízka

  14:47aktualizováno  14:47
V obchodech a na tržištích s ovocem se objevuje stále víc a víc exotických překvapení. I když doba front na banány už dávno minula a v obchodech seženeme téměř vše, stále nás dokážou některé novinky překvapit a my jen bezradně stojíme a hádáme, jak ten neznámý produkt zužitkovat.

Exotické ovoce

V případě exotického ovoce je to ještě složitější. Kolikrát netušíme jak to, co kupujeme, má vlastně vypadat, jestli je plod zralý, nebo naopak už přezrálý a jak vlastně chutná. I přes všechna tato úskalí nás jižní ovoce láká. Atypickým tvarem, barvou a nepoznanou chutí a vůní. Ale jak se do něj vlastně správně zakousnout?

Tady je pár tipů na to, abychom už příště nebyli analfabety v této gurmánsky nesmírně přitažlivé disciplíně.

AnanasAnanas u nás už pomalu zdomácněl. Ovoce má původ v jižní Brazílii a Paraguaji. V současnosti se nejvíce pěstuje v Thajsku, na Filipínách a v Brazílii.

Ananas je nejlahodnější, když je hodně zralý, tehdy je nejsladší. Zralost lze poznat podle vůně a také podle stisku plodu (zralý plod je měkčí). Nezralé ovoce není ke konzumaci vhodné, protože obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu a dráždí žaludek. Zralé ovoce obsahuje naopak enzymy, napomáhající hubnutí a také minerály, jako je draslík nebo vápník. Ale pokud koupíte nezralý ananas, stačí ho nechat pár dní v pokojové teplotě a on dozraje.

Ovoce je možné konzumovat syrové, nebo z něj vyrobit kompot, šťávu či dokonce lihovinu. Zkusit ho můžete ale i grilovaný nebo jemně posypaný chilli kořením.

Exotické ovoce maracujaZ Brazílie pochází i maracuja, tropické ovoce s tmavě fialovou nebo žlutou slupkou, pod kterou se skrývá šťavnatá rosolovitá dužnina, chutí připomínající meruňku nebo broskev. Ovoce obsahuje vitaminy B a C, provitamin A, vápník a železo.

Maracuja se po rozříznutí konzumuje nejlépe lžičkou. Exotická sladkokyselá chuť tohoto ovoce vynikne i v ovocných salátech, dezertech, koktejlech nebo marmeládách. Velmi lahodná je také ve zmrzlinových pohárech.

Citrusový plod jménem kumkwat připomíná miniaturní pomeranč, pochází z Číny a získává stále větší oblibu i v evropských zemích. Ovoce stačí omýt, odstranit zbytky stopek a sníst je celé. Kůra je velmi sladká a šťavnatá, dužnina má mírně natrpklou chuť. Kumkwat obsahuje hodně vitaminu C, vápník a podporuje trávení. Ovoce se nejčastěji konzumuje syrové, ale také se kanduje, nakládá do cukru a do medu, lze z něj připravit báječnou zavařeninu nebo likér nezapomenutelné chuti.

Exotické ovoce ličiZa Čínskou zdí bychom našli také původ exotického liči. V současné době se pěstuje už i v Oceánii, jižní Africe a na Floridě. Červenohnědá slupka je drsná, bradavičnatá a poměrně křehká, takže se dá stisknutím rozloupnout. Uvnitř je bílá, měkká dužnina a v ní jedno velké tmavohnědé semeno. Jemná, sladká chuť může připomínat kompotové mandarinky. Ovoce je bohaté na vitamin C a minerály.

Liči chutná nejlépe čerstvé. V Asii jsou slupky používány na přípravu čaje, který pomáhá při léčbě neštovic a průjmů. Semínka rozemletá na prášek se užívají jako analgetika.

Korejské kaki připomíná vzhledem rajská jablíčka. Konzumují se jen zralé plody, které jsou velice sladké. Nezralé kaki jsou nepříjemně trpké. Ovoce obsahuje vitamin C a mnoho minerálů a pro svůj vysoký obsah jednoduchých sacharidů je zdrojem rychlé energie. Kaki se jí po oloupání slupky nožem nebo jej lze rozříznout na půlku a vyjídat lžičkou jako kiwi. V asijských zemích se často suší jako fíky.

PapájaPapája, oválný plod zelené, oranžové nebo žluté barvy se šťavnatou dužninou, připomínající sladkou chutí ananasové melouny, pochází ze Střední Ameriky. Ovoce je bohaté na enzymy, provitamin A a vitamin C. Papája se konzumuje především syrová, nakrájená na plátky a pokapaná několika kapkami citrónové šťávy. Výborně se hodí do ovocných salátů, hlavně v kombinaci s citrusovými plody nebo rybízem a nezralé plody lze dokonce použít jako zeleninu.¨

OpuncieV Americe ještě chvíli zůstaneme. Z drsného Mexika pocházející opuncie vás možná v prvním momentu odradí svými ostny, ale tento načervenalý oválný plod kaktusu s příjemně nakyslou chutí si vás nakonec získá svým výrazným aroma a nečekaně lahodnou chutí.

Ovoce obsahuje vitamin A, B, C, K a minerály a také díky specifickým sacharidům jsou jeho výtažky přidávány do tablet na hubnutí nebo proti kocovině. Plody se konzumují syrové a často se přidávají do ovocných i zeleninových salátů. Z dužniny se lisuje výborná šťáva a sušený plod se přidává do čajových směsí, které nádherně provoní.

PitahayaKaktusový původ nezapře ani středoamerické dračí ovoce pitahaya, které roste na plazivém kaktusu. Trh nabízí nejčastěji červenofialové plody s bílou dužninou, ale dužnina může být i rudá a slupka žlutá. Ovoce chutná trochu jako vodní meloun i angrešt a obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, karotenu a železa. Nejlepší je konzumovat pitahayu čerstvou, dužnina rozkrojeného plodu pokapaná limetkovou šťávou se vyjídá lžičkou.

Exotické ovoce karambolaA nakonec, nejhezčí ze všech exotických plodů: karambola. Kdo by neznal tuto elegantní ozdobu míchaných long drinků? Malajská karambola bývá zelené až žluté barvy se šťavnatou sladkokyselou dužninou. Oválné žebrovité plody jsou bohaté na vitamin C a minerály. Ovoce se konzumuje čerstvé, po odstranění hnědých žebírek. Po příčném nakrájení ovoce na plátky vzniknou krásné dekorativní hvězdy. Krom ovocných salátů a koktejlů se v exotické kuchyni často využívá i při úpravách rybích pokrmů.

Tak neváhejte a vyzkoušejte nepoznané chutě vonící dalekou pouští, mořem i horami, zkrátka neotřelou exotikou!

Autor:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Tak jaké to budou dnes? Barevné ponožky se dají skvěle kombinovat s různými...
Fenomén barevných ponožek. Potrpí si na ně více muži, nebo ženy?

Na ulicích je potkáváme čím dál častěji. Jsou nepřehlédnutelné a i jednolitý outfit promění v zajímavou podívanou. Milují je ženy, ale své místo si spolehlivě...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.