Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pochutnejte si na palačinkách, jahodovém cappuccinu a knedlících

  0:49aktualizováno  0:49
Je čas jahodových orgií, proto vám nabízíme tři skvělé recepty, kde jahody upotřebíte. A když už, tak už. Klidně si totiž můžete naše jahodové knedlíky, palačinku i cappuccino udělat v rámci jediného nedělního oběda.

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů. | foto: Restaurace U Schnellů Praha

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Palačinka se sněhem zapečená v troubě

Příprava 20 minut (pečení 20-25 minut)

Co potřebujete:
* 200 g hladké mouky
* sůl
* 4 vejce
* 1 vanilkový cukr
* 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
* 500 ml mléka
* 2 snítky citronového tymiánu
* 200 g drobných jahod
* 150 g zahradních borůvek
* 2-3 lžíce hnědého třtinového cukru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
Mouku promícháme se solí. Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, promícháme s moukou a mlékem.
2. Otrhané lístky citronového tymiánu najemno nasekáme a utřeme v hmoždíři. Vmícháme do těsta a necháme krátce odležet. Z bílků a trochy soli ušleháme tuhý sníh.
3. Sníh a připravené těsto promícháme a rozetřeme na pečicí papír. Poklademe je omytým a okapaným ovocem a dáme do trouby zapéct.
4. Po deseti minutách pečení plech vyjmeme, posypeme třtinovým cukrem a zapečeme na dalších 10-15 minut.
NÁŠ TIP: Vyzkoušejte s třešněmi (mohou být naložené v griotce) nebo angreštem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Jahodové knedlíky podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

Co potřebujete:
* 500 g měkkého tvarohu
* 250 g polohrubé mouky
* 2 ks žloutku
* moučkový cukr
* zakysaná smetana
* 100 g másla

1. Smícháme tvaroh s polohrubou moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a zpracujeme na hladké těsto, aby se nám nelepilo na ruce.
2. Těsto necháme asi půl hodiny v chladu. Na pracovní ploše posypané moukou z něj vytvarujeme válečky, z nichž odkrajujeme stejnoměrné plátky.
3. Do zploštěných plátků dáváme jahody, které musí být dobře omyté, osušené a zbavené stopky. Poté tvarujeme do tvaru knedlíků.
4. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8-10 minut dle velikosti. Po dovaření knedlíky vyplavou na povrch.
5. Po dovaření knedlíky vyjmeme a propíchneme špejlí nebo vidličkou.
6. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jahodové cappuccino

Jahodové cappuccino podle Jana Bartáka, šéfkuchaře restaurace U Schnellů.

Pro 4 osoby

* Mražené jahody (500 g)
* Vanilkový cukr (10 g)
* Cukr krystal (100 g)
* Máta
* 4 kopečky vanilkové zmrzliny

1. Mražené jahody necháme povolit ve vhodné nádobě, rozmixujeme a po troškách přidáváme cukr. Vanilkový cukr přidáme až nakonec a dáme vychladit do lednice.
2. Do sklenice na whisky vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, zalijeme vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkneme šlehačkou a ozdobíme snítkou máty.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.