Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jahody na sněhu: recepty na sladké dezerty s oblíbeným letním ovocem

  1:12aktualizováno  1:12
Sezona jahod je opět tady. Tomuto červenému, šťavnatému a sladkému ovoci málo kdo odolá. Skvěle chutná syrové, ale marné rozhodně není ani coby součást sladkých dezertů.

Sněhová placka s jahodovým krémem. | foto: Isifa

Sněhový dezert se šlehačkou a jahodami

Sněhový dezert se šlehačkou a jahodami.Příprava: 30 minut + pečení 120 minut

Na 1 dezert

* 2 lžičky kukuřičného škrobu
* 2 lžičky bílého vinného octa
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 7 bílků
* 300 g cukru krupice
* 300 ml smetany ke šlehání
* 3 lžíce cukru
* 300 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 140 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Škrob, ocet a vanilkový cukr utřeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přišleháme krupicový cukr a škrobovou pastu. Stěrkou naneseme ve vyšší vrstvě sníh na pečicí papír a tvarujeme ho dokulata. Uprostřed uděláme prohlubeň na náplň.
3. Pečeme v pootevřené troubě hodinu – stačí přivřít vařečku do dvířek. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme dezert uvnitř dosušit.
4. Smetanu s cukrem ušleháme, jahody omyjeme a odstopkujeme, větší plody rozkrájíme.
5. Sněhovou misku naplníme ušlehanou smetanou a ozdobíme jahodami.

Ořechový sněhový dort s jahodami a broskví

Ořechový sněhový dirt s jahodami a broskví.Příprava: 40 minut + pečení 90 minut

Na 1 dort

* 7 bílků
* špetka soli
* 150 g cukru moučka
* 150 g přírodního cukru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 2 lžičky bílého vinného octa
* 100 g nastrouhaných lískových oříšků
* 400 ml smetany ke šlehání
* 2 kelímky zakysané smetany
* 4 lžíce moučkového cukru
* 200 g jahod
* 1 kompotovaná broskev

1. Troubu předehřejeme na 120 stupňů, dva plechy vyložíme pečicím papírem.
2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme sůl, postupně přišleháváme cukr, škrob, ocet a nastrouhané oříšky. Sníh rozetřeme na každý plech do kruhu a pomalu sušíme asi hodinu a půl v troubě.
3. Smetanu ušleháme. V misce utřeme zakysanou smetanu s cukrem a přimícháme polovinu šlehačky. Jahody omyjeme a rozpůlíme, broskev nakrájíme na měsíčky.
4. Vystydlý sněhový plát pomažeme zakysanou smetanou, přikryjeme ho druhým plátem, ozdobíme zbylou šlehačkou a poklademe nakrájenými jahodami a broskví.

NÁŠ TIP

Nahraďte zakysanou smetanu mascarpone, mleté oříšky můžete přidat i do krému.

Sněhová roláda s jahodami

Sněhová roláda s jahodami.Příprava: 35 minut + pečení 20 minut

Na 1 roládu

* 6 bílků
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžičky kukuřičného škrobu
* 1 lžička bílého vína nebo jablečného octa
* 250 ml šlehačky
* 2 lžíce moučkového cukru
* 200 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů, připravíme si plech, na který položíme pečicí papír.
2. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něho postupně přišleháme krupici a vanilkový cukr. Na závěr lehce vetřeme ocet a škrob. Cukrářským sáčkem nastříkáme na plech pruhy sněhového těsta tak, aby se dotýkaly. Vystačíme si i stěrkou – těsto rozetřeme na plech v rovnoměrné vrstvě. Pečeme 20 minut, necháme dvě minuty zchladnout.
3. Šlehačku ušleháme s cukrem. Omyté jahody nakrájíme na menší kousky.
4. Druhý plech s pečicím papírem zaprášíme moučkovým cukrem, překlopíme na něj upečené těsto a necháme dvě až tři minuty zchladnout. Sloupneme vrchní plát papíru a těsto nazdobíme šlehačkou a kousky jahod a pomocí zbylého papíru zavineme.

NÁŠ TIP

Do sněhu můžete zapracovat dvě lžíce kakaa nebo nastrouhané mandle či oříšky.

Sněhová placka s jahodovým krémem

Sněhová placka s jahodovým krémem.Příprava: 40 minut + pečení 90 minut

Na 1 dezert

* 4 bílky
* 220 g cukru krupice
* 100 g moučkového cukru
* 300 g jahod
* 250 g tvarohu
* 200 g mascarpone
* 200 ml smetany ke šlehání
* 4 lžíce medu či zlatého sirupu

1. Troubu předehřejeme na 80 stupňů.
2. Bílky ušleháme, postupně přidáváme krupicový a moučkový cukr, dokud není sníh lesklý a tuhý. Cukrářským sáčkem vytvoříme na každém plechu vyloženém pečicím papírem kruhy a pomalu je sušíme v pootevřené troubě asi 90 minut, dokud nejsou suché a pevné.
3. Jahody omyjeme, odstopkujeme, pár kousků si dáme stranou, zbytek rozmačkáme vidličkou.
4. V misce prošleháme tvaroh, mascarpone a med či zlatý sirup (prodává se v Marks&Spencer), přimícháme ušlehanou smetanu a vmícháme rozmačkané jahody. Placky naplníme jahodovou hmotou. Zbylé jahody pokrájíme a dozdobíme dezert.

NÁŠ TIP

Ujistěte se před šleháním sněhu, že mísa není mastná. Preventivně ji vytřete půlkou citronu. Sníh můžete také obarvit potravinářskou barvou, růžová s jahodami ladí.

Sněhový koláč s čokoládovými mezipatry

Sněhový koláč s čokoládovými mezipatry.Příprava: 140 minut + pečení 80 minut

Na 1 dort

* 270 g cukru krupice
* 5 lžic vody
* 200 g nastrouhané bílé čokolády
* 7 vajec
* 400 ml smetany ke šlehání
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 80 g kakaa
* 350 g změklého másla
* 250 g třtinového cukru
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 400 g jahod
* 100 g plátků mandlí

1. Ve vodní lázni zahřejeme 70 g cukru a 5 lžic vody, přimícháme čokoládu, 4 žloutky a vyšleháme do pěny.
Smetanu ušleháme, promícháme se zchladlou čokoládovou směsí a necháme v ledničce asi dvě hodiny.
2. Předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu si vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a kakaem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme tři vejce, přimícháme mouku a mléko. Vlijeme těsto do formy a pečeme 70–80 minut. Necháme zchladnout.
3. Z 200 g cukru, 4 bílků a soli vyšleháme sníh. Korpus přeřízneme na polovic. Polovinu dortu přendáme na plech, nazdobíme jej sněhem a na 3–5 minut zapečeme v troubě na 220 stupňů. Spodní část korpusu natřeme půlkou náplně, do středu položíme část jahod, potřeme zbývající náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu se sněhem a boky dortu ozdobíme zbylými jahodami a dozdobíme plátky mandlí.

Piškotový dort se sněhem a jahodami

Piškotový dort se sněhem a jahodami.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na 1 dort

* 300 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 3 vejce
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 150 ml oleje
* 100 ml mléka
* 100 g sušených jahod
* 5 ml rumu
* 5 bílků
* špetka soli
* 250 g cukru krupice
* 1 sáček hotové čokoládové polevy
* 10 čerstvých jahod

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rozpínací formu na dort vymažeme a vysypeme. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Ušleháme bílky do tuhého sněhu. Smícháme moučkový cukr s vanilkovým, přidáme žloutky a ušleháme do pěny. Během šlehání přiléváme olej, přisypeme mouku, přilijeme mléko, zapracujeme sníh. Těsto, posypané sušenými jahodami, pečeme v dortové formě asi 12 minut.
3. Z bílků, soli a cukru ušleháme pevný sníh. Uvolníme boky dortové formy, korpus ještě teplý potřeme rumem. Kuchyňskou stěrkou celý dort potřeme sněhem a zapečeme asi tři až pět minut. Sníh by neměl být hnědý.
4. Vychladlý dort ozdobíme omytými a osušenými jahodami a čokoládovou polevou.

NÁŠ TIP

Do šlehačky přimíchejte tři lžíce strouhaného kokosu a dezert posypejte lžící kokosu.

Autoři:






Nejčtenější

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.