Jahody na sněhu: recepty na sladké dezerty s oblíbeným letním ovocem

  1:12
Sezona jahod je opět tady. Tomuto červenému, šťavnatému a sladkému ovoci málo kdo odolá. Skvěle chutná syrové, ale marné rozhodně není ani coby součást sladkých dezertů.
Sněhová placka s jahodovým krémem.

Sněhová placka s jahodovým krémem. | foto: Isifa

Sněhový dezert se šlehačkou a jahodami

Sněhový dezert se šlehačkou a jahodami.Příprava: 30 minut + pečení 120 minut

Na 1 dezert

* 2 lžičky kukuřičného škrobu
* 2 lžičky bílého vinného octa
* 1/2 sáčku vanilkového cukru
* 7 bílků
* 300 g cukru krupice
* 300 ml smetany ke šlehání
* 3 lžíce cukru
* 300 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 140 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Škrob, ocet a vanilkový cukr utřeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přišleháme krupicový cukr a škrobovou pastu. Stěrkou naneseme ve vyšší vrstvě sníh na pečicí papír a tvarujeme ho dokulata. Uprostřed uděláme prohlubeň na náplň.
3. Pečeme v pootevřené troubě hodinu – stačí přivřít vařečku do dvířek. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme dezert uvnitř dosušit.
4. Smetanu s cukrem ušleháme, jahody omyjeme a odstopkujeme, větší plody rozkrájíme.
5. Sněhovou misku naplníme ušlehanou smetanou a ozdobíme jahodami.

Ořechový sněhový dort s jahodami a broskví

Ořechový sněhový dirt s jahodami a broskví.Příprava: 40 minut + pečení 90 minut

Na 1 dort

* 7 bílků
* špetka soli
* 150 g cukru moučka
* 150 g přírodního cukru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 2 lžičky bílého vinného octa
* 100 g nastrouhaných lískových oříšků
* 400 ml smetany ke šlehání
* 2 kelímky zakysané smetany
* 4 lžíce moučkového cukru
* 200 g jahod
* 1 kompotovaná broskev

1. Troubu předehřejeme na 120 stupňů, dva plechy vyložíme pečicím papírem.
2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme sůl, postupně přišleháváme cukr, škrob, ocet a nastrouhané oříšky. Sníh rozetřeme na každý plech do kruhu a pomalu sušíme asi hodinu a půl v troubě.
3. Smetanu ušleháme. V misce utřeme zakysanou smetanu s cukrem a přimícháme polovinu šlehačky. Jahody omyjeme a rozpůlíme, broskev nakrájíme na měsíčky.
4. Vystydlý sněhový plát pomažeme zakysanou smetanou, přikryjeme ho druhým plátem, ozdobíme zbylou šlehačkou a poklademe nakrájenými jahodami a broskví.

NÁŠ TIP

Nahraďte zakysanou smetanu mascarpone, mleté oříšky můžete přidat i do krému.

Sněhová roláda s jahodami

Sněhová roláda s jahodami.Příprava: 35 minut + pečení 20 minut

Na 1 roládu

* 6 bílků
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžičky kukuřičného škrobu
* 1 lžička bílého vína nebo jablečného octa
* 250 ml šlehačky
* 2 lžíce moučkového cukru
* 200 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů, připravíme si plech, na který položíme pečicí papír.
2. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něho postupně přišleháme krupici a vanilkový cukr. Na závěr lehce vetřeme ocet a škrob. Cukrářským sáčkem nastříkáme na plech pruhy sněhového těsta tak, aby se dotýkaly. Vystačíme si i stěrkou – těsto rozetřeme na plech v rovnoměrné vrstvě. Pečeme 20 minut, necháme dvě minuty zchladnout.
3. Šlehačku ušleháme s cukrem. Omyté jahody nakrájíme na menší kousky.
4. Druhý plech s pečicím papírem zaprášíme moučkovým cukrem, překlopíme na něj upečené těsto a necháme dvě až tři minuty zchladnout. Sloupneme vrchní plát papíru a těsto nazdobíme šlehačkou a kousky jahod a pomocí zbylého papíru zavineme.

NÁŠ TIP

Do sněhu můžete zapracovat dvě lžíce kakaa nebo nastrouhané mandle či oříšky.

Sněhová placka s jahodovým krémem

Sněhová placka s jahodovým krémem.Příprava: 40 minut + pečení 90 minut

Na 1 dezert

* 4 bílky
* 220 g cukru krupice
* 100 g moučkového cukru
* 300 g jahod
* 250 g tvarohu
* 200 g mascarpone
* 200 ml smetany ke šlehání
* 4 lžíce medu či zlatého sirupu

1. Troubu předehřejeme na 80 stupňů.
2. Bílky ušleháme, postupně přidáváme krupicový a moučkový cukr, dokud není sníh lesklý a tuhý. Cukrářským sáčkem vytvoříme na každém plechu vyloženém pečicím papírem kruhy a pomalu je sušíme v pootevřené troubě asi 90 minut, dokud nejsou suché a pevné.
3. Jahody omyjeme, odstopkujeme, pár kousků si dáme stranou, zbytek rozmačkáme vidličkou.
4. V misce prošleháme tvaroh, mascarpone a med či zlatý sirup (prodává se v Marks&Spencer), přimícháme ušlehanou smetanu a vmícháme rozmačkané jahody. Placky naplníme jahodovou hmotou. Zbylé jahody pokrájíme a dozdobíme dezert.

NÁŠ TIP

Ujistěte se před šleháním sněhu, že mísa není mastná. Preventivně ji vytřete půlkou citronu. Sníh můžete také obarvit potravinářskou barvou, růžová s jahodami ladí.

Sněhový koláč s čokoládovými mezipatry

Sněhový koláč s čokoládovými mezipatry.Příprava: 140 minut + pečení 80 minut

Na 1 dort

* 270 g cukru krupice
* 5 lžic vody
* 200 g nastrouhané bílé čokolády
* 7 vajec
* 400 ml smetany ke šlehání
* 250 g hladké mouky
* 2 lžičky kypřicího prášku
* 80 g kakaa
* 350 g změklého másla
* 250 g třtinového cukru
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 400 g jahod
* 100 g plátků mandlí

1. Ve vodní lázni zahřejeme 70 g cukru a 5 lžic vody, přimícháme čokoládu, 4 žloutky a vyšleháme do pěny.
Smetanu ušleháme, promícháme se zchladlou čokoládovou směsí a necháme v ledničce asi dvě hodiny.
2. Předehřejeme troubu na 170 stupňů a formu si vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a kakaem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme tři vejce, přimícháme mouku a mléko. Vlijeme těsto do formy a pečeme 70–80 minut. Necháme zchladnout.
3. Z 200 g cukru, 4 bílků a soli vyšleháme sníh. Korpus přeřízneme na polovic. Polovinu dortu přendáme na plech, nazdobíme jej sněhem a na 3–5 minut zapečeme v troubě na 220 stupňů. Spodní část korpusu natřeme půlkou náplně, do středu položíme část jahod, potřeme zbývající náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu se sněhem a boky dortu ozdobíme zbylými jahodami a dozdobíme plátky mandlí.

Piškotový dort se sněhem a jahodami

Piškotový dort se sněhem a jahodami.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na 1 dort

* 300 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 3 vejce
* 200 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 150 ml oleje
* 100 ml mléka
* 100 g sušených jahod
* 5 ml rumu
* 5 bílků
* špetka soli
* 250 g cukru krupice
* 1 sáček hotové čokoládové polevy
* 10 čerstvých jahod

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Rozpínací formu na dort vymažeme a vysypeme. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Ušleháme bílky do tuhého sněhu. Smícháme moučkový cukr s vanilkovým, přidáme žloutky a ušleháme do pěny. Během šlehání přiléváme olej, přisypeme mouku, přilijeme mléko, zapracujeme sníh. Těsto, posypané sušenými jahodami, pečeme v dortové formě asi 12 minut.
3. Z bílků, soli a cukru ušleháme pevný sníh. Uvolníme boky dortové formy, korpus ještě teplý potřeme rumem. Kuchyňskou stěrkou celý dort potřeme sněhem a zapečeme asi tři až pět minut. Sníh by neměl být hnědý.
4. Vychladlý dort ozdobíme omytými a osušenými jahodami a čokoládovou polevou.

NÁŠ TIP

Do šlehačky přimíchejte tři lžíce strouhaného kokosu a dezert posypejte lžící kokosu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....