Lahodný lék ze záhonu * Jahody obsahují účinné třísloviny, které tlumí záněty a působí antibakteriálně |
Jogurtová terina s jahodami
NA 1/2L FORMU
Příprava: 25 minut + doba na ztuhnutí
*250 ml bílého smetanového jogurtu
*200 ml smetany na šlehání 33%
*50 g cukru moučky, dle chuti
*100 ml vody
*1 sáček práškové želatiny (20 g)
*2–3 lžíce citronové šťávy, dle chuti
*2 lžíce cukru krupice
*350–400 g čerstvých jahod
*meduňka nebo máta na ozdobu
1. Želatinu namočíme ve 100 ml studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Formu vypláchneme a vyložíme fólií. Jahody omyjeme, osušíme a nakrájíme, pár celých si necháme na ozdobu. Na mírném ohni rozpustíme želatinu, nesmí se vařit a teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů. Ochutíme ji cukrem a citronovou šťávou, necháme zchladnout a asi 1/3 želatiny si dáme stranou a povolíme ještě trochou teplé vody.
2. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou a přiléváme vlažnou želatinu. Osladíme a přidáme citronovou šťávu. Na dno formy nalijeme tenkou vrstvu čiré želatiny, vyložíme jahodami, necháme chvíli zatuhnout a naplníme jogurtovo–smetanovou hmotou.
3. Dáme ztuhnout do lednice. Pomocí fólie vyjmeme terinku z formy, ozdobíme jahodami a mátou či meduňkou.
Tip Do náplně můžete přidat i jemný tvaroh, jogurt a šlehačku zaměnit za kysanou smetanu. Nebo použít kokosový krém či mléko. Použijete-li plátkovou želatinu, čtyři plátky odpovídají přibližně deseti gramům práškové želatiny. |
Studená jahodová polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + doba na vychlazení
* 500 g jahod
* 200 g cukru krupice
* šťáva ze 2 limetek
* 500 ml vody
* 200 ml bílého vína
* 1–2 lžíce medu
* hrst nesolených pistáciových oříšků
1. Jahody očistíme a omyjeme. Větší jahody překrájíme, menší necháme celé a vložíme je do polévkové mísy. V hlubší pánvi nebo kastrolu s nepřilnavým dnem roztavíme cukr a umícháme zlatý karamel. Zalijeme ho vodou, dobře rozmícháme a rozvaříme.
2. Přidáme limetkovou šťávu a bílé víno a ještě chvíli vaříme do mírného zhoustnutí, podle potřeby přilijeme vodu nebo víno a dochutíme limetkou nebo medem. Karamel stáhneme z ohně, necháme trochu zchladnout a zalijeme jím očištěné jahody.
3. Přikryjeme a dobře vychladíme. Polévku podáváme sypanou sekanými pistáciovými oříšky. Je sladkokyselá a v její chuti se snoubí karamel a jahody.
Tip |
Jahodová zmrzlina s čokoládou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut + minimálně 5 hodin na mražení
* 400–500 g čerstvých jahod
* 250 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1 citronu
* trochu jemně strouhané citronové kůry
* 3 lžíce cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml vanilkového likéru
* 80 g hořké čokolády na svitky
* 100 ml smetany ke šlehání
1. Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou na kaši, případně ještě propasírujeme přes síto, ochutíme vanilkovým likérem a vyšleháme. Trochu jahod si necháme v celku na ozdobu. Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem dotuha a smícháme s rozmixovanými jahodami. Plastovou misku s víkem nebo nejlépe nerezovou formu na chlebíček vypláchneme studenou vodou, naplníme ji jahodovým krémem a necháme zmrazit.
2. Před podáváním ponoříme formu do teplé vody a vyklopíme. Ohřejeme si smetanu a zmrzlinu krájíme na širší řezy. Podlité teplou smetanou ozdobíme jahodami a čokoládovými svitky.
Tip Čokoládové svitky připravíme tak, že tabulku čokolády chvíli ohřejeme mezi dlaněmi a nožem nebo škrabkou na zeleninu seškrabujeme po povrchu svitky nebo hoblinky. |
Jahody ve vinné marinádě
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut + 4 hodiny marinování a chlazení
* 500 ml červeného suchého vína
* šťáva z 1/2 citronu
* kousek citronové kůry, bio nebo dobře omyté
* 1–2 svitky celé skořice
* 100–150 g cukru krupice (i třtinového), dle chuti
* 400 g čerstvých jahod
* hrst nesolených pistáciových oříšků
1. Do nerezového hrnce nalijeme víno, citronovou šťávu, přidáme kůru z bio nebo dobře omytého citronu a skořici. Osladíme podle chuti a uvedeme k varu. Víno necháme jen zpěnit, nevaříme ho a stáhneme z ohně.
2. Očištěné jahody překrájíme a přidáme ještě do teplého vína. Necháme vychladnout, přikryjeme a uložíme do lednice. Necháme důkladně vychladit a marinujeme nejméně 4 hodiny nebo i do druhého dne.
3. Před podáváním rozdělíme víno s jahodami do sklenic a povrch sypeme nasekanými pistáciovými oříšky.
Vyzkoušejte také jahodové knedlíky trochu jinak nebo čtyři skvělé a nepříliš náročné dezerty, které nedají chuťovým buňkám spát. Takhle sladké léto budiž pochváleno!
Jahodové knedlíky s ořechy
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 30 minut odležení těsta + 5–8 minut vaření
Na těsto:
*250 g měkkého tvarohu
*300 g polohrubé mouky
*1 lžíce másla nebo hery
*1 vejce
*100 ml mléka
*sůl
Náplň a dokončení:
*300–400 g jahod
*100 g strouhanky
*70 g mletých ořechů (lískové, vlašské apod.)
*cukr moučka na posypání
*150 ml kysané smetany
*2 lžíce rozp. másla
*kůra z 1 bio citronu, nastrouhaná
1. V zadělávací míse utřeme tvaroh se změklým tukem, vejcem a špetkou soli a vmícháme mouku. Umícháme těsto, vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si očistíme, omyjeme a osušíme jahody.
2. Strouhanku a mleté ořechy osmahneme nasucho v pánvi a dáme vařit vodu na knedlíky. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého postupně vyválíme váleček o průměru asi 3 cm a rozkrájíme ho na 5 až 6 stejně silných plátků. Každý kousek roztlačíme dlaní asi na 1cm placičku, doprostřed položíme jahodu, zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
3. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme 5–8 minut, hotové plavou na hladině. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou lžící a obalíme je v opražené strouhance s ořechy. Podáváme sypané moučkovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou a přelité máslem a kysanou smetanou.
Vrstvený dezert s jahodami
PRO 4 OSOBY
Příprava: 40 minut + 3 minuty pečení
* 1 plát listového těsta, 200–250 g
* 250 g jahod
* cukr moučka na posypání
* 50 g mletých lískových oříšků
Na krém:
* 1 vanilkový pudink
* 1 vanilkový lusk
* 300 ml mléka
* 1 žloutek
* 1 vanilkový cukr
* 60–80 g cukru písek na dochucení
* 200–250 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme na co nejtenčí plát o síle asi 1,5–2 mm a vykrájíme z něj pomocí vykrajovátka nebo skleničky 12 koleček o průměru asi 10 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, propícháme vidličkou a upečeme v předehřáté troubě dozlatova, stačí tak 2–3 minuty. Papír stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a společně s mlékem zahříváme k varu. V pár lžících mléka rozmícháme pudinkový prášek. Z horkého mléka vyjmeme vanilku a uvaříme hustý pudink podle návodu. Odstavíme z ohně, osladíme, vmícháme žloutek a vanilkový cukr a mícháme až do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Studený pudink důkladně rozšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem, a ušleháme smetanu se ztužovačem.
3. Šlehačku zlehka vmícháme do rozšlehaného studeného pudinku. Upečené těsto střídavě vrstvíme s vanilkovou šlehačkou ozdobně nastříkanou cukrářským sáčkem, prokládáme plátky jahod, sypeme moučkovým cukrem a mletými oříšky. Horní vrstvu těsta ozdobíme vanilkovým krémem a jahodou.
Jahody se smetanovým krémem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + doba chlazení a ztuhnutí
* 500 g čerstvých jahod
* 3–4 lžíce přírodního nebo krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 250 ml kysané lahůdkové smetany
* 250 ml smetany na šlehání 33%
* 1 a 1/2 vanilkového cukru
* 50 g hořké čokolády, jemně pokrájené
* 20 velkých cukrářských piškotů nebo 40 menších, asi 250–300 g
* trochu cukru moučka na poprášení
1. Většinu omytých a očištěných jahod překrájíme na větší kusy a vložíme do mísy, pár si jich necháme na ozdobu. Posypeme cukrem, zakapeme citronovou šťávou a lehce promícháme. Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha a spojíme se zakysanou smetanou. Nakonec do poloviny krému vmícháme nadrobno posekanou hořkou čokoládu.
2. Do misek vyložených fólií rozdělíme smetanový krém, navrstvíme na něj ochucené jahody a překryjeme zbylým smetanovým krémem s kousky čokolády a přetáhneme fólií.
3. Necháme v chladu ztuhnout a vyklopíme na připravené talíře. Kolem dokola přitiskneme šikmo přepůlené nebo seříznuté piškoty, povrch ozdobíme zbylými jahodami a lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Tip |
Jahodový linecký koláč s mandlemi
NA 1 KOLÁČOVOU FORMU
Příprava: 40 minut + 15–20 minut pečení
Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 120 g hery
* 2 žloutky
* 60 g cukru moučka
* špetka soli
* trochu tuku
Na náplň:
* 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
* 500 ml mléka
* 3 lžíce cukru krupice
* 1 lžíce másla
* 500 g čerstvých jahod
* hrst mandlových lupínků, opražených
* cukr moučka na pocukrování koláče
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů a formu vymažeme tukem. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a vypracujeme. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi 15 minut v chladu. Potom je vtlačíme do koláčové formy (důkladně i do krajů) a necháme ještě 15 minut v chladu.
2. Před pečením propícháme dno koláče vidličkou a dáme péci do vyhřáté trouby. Pečeme 15–20 minut, až začnou zlátnout okraje.
3. Mezitím si uvaříme podle návodu na obalu pudink, osladíme cukrem a vmícháme lžíci másla. Ještě horký pudink vlijeme na teplý upečený korpus a necháme trochu zchladnout. Trochu vlažný krém poklademe očištěnými překrájenými jahodami a posypeme opraženými mandlovými lupínky.
4. Koláč necháme před krájením ztuhnout v lednici a před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Tip |
Jahodové dortíky s čokoládovým krémem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 16 lineckých koleček nebo kulatých sušenek o průměru asi 7–8 cm
* 300–400 g čerstvých jahod
* 50 g hořké čokolády nebo hoblinky na ozdobu
Na krém:
* 240 g čokolády na vaření
* 20 g másla
* 200 g zakysané smetany
* 40 g cukru moučka
1. Rozlámanou čokoládu a máslo dáme do porcelánové nebo kovové misky, postavíme ji na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání necháme rozpustit. Misku vyndáme a čokoládu necháme vychladnout.
2. Ve šlehači ušleháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou na hustý krém. Na polovinu sušenek nastříkáme cukrářským sáčkem 2/3 čokoládového krému, zakryjeme zbylými sušenkami a povrch ozdobíme zbylým krémem.
3. Očištěné jahody rozpůlíme nebo nakrájíme na silnější plátky a lehce vtlačíme do krému po obvodu dortíku.
Povrch ozdobíme zbylými jahodami a čokoládovým hoblinkami a necháme vychladit v lednici.
Tip |