Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jahody a co jste z nich ještě nikdy nedělali

aktualizováno 
Zapomeňte na cukr a šlehačku. Čerstvé bylinky, aromatický likér nebo portské dodají jahodám mnohem originálnější šmrnc.

Mražený jahodovo-meduňkový smetanový krém | foto: Jakub Salvet

Mražený jahodovomeduňkový smetanový krém

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

500 g jahod
250 ml smetany ke šlehání  33 % a více
šťáva z 1 limetky
trochu jemně strouhané limetkové kůry
3 lžíce cukru moučka + 1 lžíce na jahodovou omáčku
1 vanilkový cukr
1 velká nebo 2 menší hrsti lístků čerstvé meduňky
1-2 lžíce pomerančového likéru trochu limetkové nebo citronové šťávy na dochucení jahodové omáčky

1. Jahody omyjeme, očistíme a asi 150 g si dáme stranou. Jahody na krém rozmixujeme s vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou, kůrou a meduňkou, pár lístků si necháme na ozdobu.

2.
Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem do tuha a smícháme s rozmixovanými jahodami. Plastovou misku s víkem nebo tvořítko vypláchneme studenou vodou, naplníme ji jahodovým krémem a necháme zmrazit. Trvá to asi 5 hodin.

3. Před podáváním přendáme mražený krém do spodní části lednice, aby povolil, a potom ho vypichujeme lžící nebo zmrzlinovou porcovačkou.
Zbylé jahody pokrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, poprášíme lžící cukru, přidáme pomerančový likér a vzniklou omáčku dochutíme limetkovou nebo citronovou šťávou. Připravujeme ji těsně před podáváním nebo až 3 hodiny předem a uchováme přikrytou v lednici. Mražený krém podáváme přelitý jahodovou omáčkou a ozdobený lístky čerstvé meduňky.

Dno formy se zmraženým krémem na chvilku ponořte do teplé vody, vyklopte a krájejte nožem namočeným v teplé vodě na řezy. Meduňku nahraďte citronovou mátou a do směsi přidejte 4 cl bílého rumu nebo mentolového likéru.

Gratinované jahody v kabátku

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
500 g jahod
4 žloutky
2 bílky
4 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 lžíce bílého vína
4 lžíce citronové šťávy
kousek cironové kůry
trochu cukru, citronové šťávy, popřípadě lžíce brandy na ochucení jahodového přelivu

1. Rozpálíme gril nebo troubu na vrchní pečení na nejvyšší stupeň. Jahody omyjeme a očistíme a asi 100 g si dáme stranou na jahodovou omáčku.

2. Zbylé jahody nakrájíme na čtvrtky a rozdělíme do zapékacích misek nebo je rozložíme do jedné větší nižší zapékací mísy.

3. Do kastrůlku dáme vařit menší množství vody a do nerezové nebo porcelánové misky, která jde posadit na kastrol s vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny, dáme žloutky a bílky. Přidáme cukr moučku a vanilkový cukr a vyšleháme nejdříve mimo vodní lázeň do pěny. Přidáme víno a citronovou šťávu, kousek omyté citronové kůry, misku postavíme na hrnec s vroucí vodou a nad párou šleháme metličkou do zhoustnutí. Vejce se však nesmějí srazit. Vyjmeme citronovou kůru a pěnou překryjeme jahody a dáme zapéct pod gril na střední příčku.

4. Jakmile povrch zezlátne, podáváme přelité jahodovou omáčkou ze zbylých jahod ochucených podle vaší chuti cukrem, citronovou šťávou, případně brandy.

Podávejte ozdobené maskarpone. Víno v pěně nahraďte dezertním sladkým vínem nebo pomerančovou šťávou. Zapečte jahody pokryté ušlehanými bílky s cukrem a povrch před zapečením poprašte cukrem, který necháte zkaramelizovat. Pozor, zapékací misky jsou horké, upozorněte na to především děti

Jahody v portském víně

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
800 g jahod
2-3 lžíce přírodního jemného cukru nebo cukru moučka
400 ml portského vína
čerstvé lístky máty na ozdobu
špetka hrubě mletého černého pepře

1. Jahody očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Pokud jsou plody větší, překrájíme je na menší kousky, vložíme do hluboké skleněné nebo porcelánové mísy a lehce poprášíme jemným přírodním cukrem nebo cukrem moučka. Potom je necháme nejméně 10 minut stát, aby pustily šťávu a aby se cukr dokonale rozpustil.

2. Sladké jahody v míse posypeme čerstvými lístky máty a zalijeme portským vínem. ,Opilé‘ jahody potom necháme v lednici ještě alespoň půl hodiny chladit.

3. Před podáváním povrch jahod lehce opepříme čerstvě mletým černým pepřem, případně ještě přizdobíme čerstvou mátou.

Pokud nemáte po ruce portské, můžete je pro změnu nahradit sladším bílým nebo červeným vínem. Pro větší efekt podávejte ve víně naložené jahody ozdobené šlehanou smetanou dochucenou vanilkovým cukrem.
 
Jahodové tiramisu s piškoty a maskarpone


PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
8-12 cukrářských piškotů nebo máslových sušenek
4 lžíce čokoládového likéru nebo jiného oblíbeného
250 g maskarpone nebo měkkého tučného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání, nejméně 33%
1 vanilkový cukr
cukr moučka na ochucení smetany podle chuti
500 g čerstvých jahod
2 lžíce cukru krupice + špetka pomerančové kůry a lžíce pomerančové nebo citronové šťávy na ochucení jahod
4 kostičky hořké kvalitní čokolády

1. Jahody omyjeme a očistíme, pár pěkných si necháme stranou na ozdobu a zbytek pomačkáme, posypeme 2 lžícemi cukru, přidáme trochu jemně strouhané kůry z dobře omytého pomeranče a ochutíme pomerančovou nebo citronovou šťávou. Do misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty nebo sušenky a zakapeme likérem.

2. Maskarpone nebo tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem a smícháme s ušlehanou oslazenou smetanou. Polovinu krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme připravené jahody a překryjeme zbylým smetanovým krémem.

3. Povrch ozdobíme jahodami a hrubě strouhanou hořkou čokoládou. Piškoty zakapejte silnou kávou nebo kávovým likérem. Místo tvarohu či maskarpone smíchejte šlehačku se zakysanou smetanou, jahody ochuťte místo ovocné šťávy pomerančovým nebo jiným ovocným likérem a ozdobte bílou čokoládou a kávovými zrnky v čokoládě.

Smažené jahody se skořicí a vanilkovou zmrzlinou

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
500 g čerstvých jahod
1 lžíce cukru moučka + trochu na poprášení smažených jahod
1 lžička mleté skořice
4 lžíce hrubé mouky
špetka soli
2 žloutky
2 lžíce vody
2 lžíce bílého vína, nejlépe dezertního
olej na smažení
4 porce vanilkové zmrzliny k podávání
trochu hotové čokoládové polevy nebo likéru na přelití zmrzliny
100 ml smetany na šlehání

1. Jahody omyjeme a osušíme, u hezkých jahod můžeme nechat i zelené lístky se stopkou, bude se s nimi lépe manipulovat při obalování v těstíčku i při smažení. Větší jahody rozpůlíme, menší necháme vcelku a poprášíme je moučkovým cukrem se skořicí.

2. V misce uděláme z hrubé mouky, soli, žloutků, vody a vína tekuté hustší těstíčko. V hlubší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej, mělo by ho být tolik, aby v něm jahody mohly plavat.

3. Jahody namáčíme postupně v těstíčku a smažíme dozlatova. Usmažené jahody pokládáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a poprášíme moučkovým cukrem. Podáváme s porcí zmrzliny přelité trochou čokoládové polevy nebo likéru a ozdobené ušlehanou smetanou.

JAHODOVÉ TIPY & TRIKY

* Omyté a osušené jahody rozložte na tácek, lehce pocukrujte, zakryjte fólií a dejte na chvíli do mrazáku. Teprve pak je sesypte do mikrotenového sáčku, neslepí se a budou se lépe oddělovat, až je budete potřebovat.

* Z jahod a dalšího sezonního ovoce (rybíz, maliny aj.) můžete snadno vyrobit dřeň, a to tak, že čerstvé ovoce rozmixujete, přidáte trochu cukru a zmrazíte ve vhodné plastové nádobě s víčkem.

* Pokud jahody lehce zastříknete balzamikovým octem nebo citronovou šťávou, uchovají si svou výraznou barvu a chuť.

* Při omývání jahody nenamáčejte, ale jen oplachujte, jinak nasáknou vodu. Také stopku s lístky odstraňujte z jahody až po umytí.

JAHODY JSOU NEJLEPŠÍ PRÁVĚ TEĎ V SEZONĚ
"Moje děti mají jahody nejraději jen tak bez všech přísad a čerstvě utržené ze zahrádky," říká naše spolupracovnice Dana Obermajerová, která učí na škole hotelnictví a gastronomie Hotelu Internacional v Praze.

"Já jim sice dávám za pravdu, zvláště teď v sezoně, kdy jahody opravdu chutnají i voní jak se patří, přesto ráda zapojím svou fantazii a pouštím se do kulinářských experimentů. Zkuste to taky. Uvidíte, že třeba v kombinaci s limetkovou šťávou, čerstvou meduňkou nebo pomerančovým likérem dostanou jahody docela nový a nečekaný rozměr."

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.