Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Jáhlový fresh burger

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Hana Vavřinovápro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 30 minut

Množství
2-3

80 g jáhel
lučina
sýr Eidam 30 %
rajče
okurka
salátové listy
pepř
sůl
oregano
sladká či pálivá paprika
párátka
igelitový sáček

Nejprve vsypeme jáhly do hrnce a spaříme je dvakrát horkou vodou a propláchneme. Tím je zbavíme nahořklé chuti. Poté je zalijeme vodou asi 2cm na okraj a vaříme do změknutí a vypaření veškeré vody. Uvařené jáhly okořeníme solí, pepřem a kořením dle chuti. Přidat lze oregano a papriku, kari pro obarvení nebo pálivé chilli pro milovníky ostřejších jídel.
Z takto vzniklé hmoty ještě za tepla (pozor jáhly jsou dosti teplé) vytvoříme rukama větší kuličky. Jednu po druhé dáme dovnitř igelitového pytlíku a celou plochou dlaně ji rozplácneme na asi půl centimetrovou silnou placičku. Vzniklé placičky dáme na talířek a necháme vychladnout v lednici. Díky lepivosti jáhel a zchladnutí tvar drží. Podobným způsobem lze připravit i noky či knedlíčky do polévek nebo k omáčce).
Vychladlé placičky pomažeme lučinou a poklademe listy salátu, plátky okurky, rajčat a sýra. Nakonec přiklopíme druhou placičkou a pro lepší servírování vprostřed pripíchneme párátkem.

Dobrou chuť.

Poznámka
Pokm je výbornou letní svěží snídaní či lehkým obědem na cesty nebo párty. Meze fantazii chutí se v tomto případě nekladou a proto lze jáhly dochutit libovolným způsobem a taktéž náplň. Místo lučiny lze využít různé pomazánky z tvarohu, luštěnin či zeleniny a pro milovníky masa lze burger obložit i plátkem masa.

Díky tomu, že jáhly patří mezi bezlepkové potraviny, hodí se burger jak pro vegetariány tak i osoby s celiakií.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.