Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Jáhlový fresh burger

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte nám své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto: Hana Vavřinovápro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 30 minut

Množství
2-3

80 g jáhel
lučina
sýr Eidam 30 %
rajče
okurka
salátové listy
pepř
sůl
oregano
sladká či pálivá paprika
párátka
igelitový sáček

Nejprve vsypeme jáhly do hrnce a spaříme je dvakrát horkou vodou a propláchneme. Tím je zbavíme nahořklé chuti. Poté je zalijeme vodou asi 2cm na okraj a vaříme do změknutí a vypaření veškeré vody. Uvařené jáhly okořeníme solí, pepřem a kořením dle chuti. Přidat lze oregano a papriku, kari pro obarvení nebo pálivé chilli pro milovníky ostřejších jídel.
Z takto vzniklé hmoty ještě za tepla (pozor jáhly jsou dosti teplé) vytvoříme rukama větší kuličky. Jednu po druhé dáme dovnitř igelitového pytlíku a celou plochou dlaně ji rozplácneme na asi půl centimetrovou silnou placičku. Vzniklé placičky dáme na talířek a necháme vychladnout v lednici. Díky lepivosti jáhel a zchladnutí tvar drží. Podobným způsobem lze připravit i noky či knedlíčky do polévek nebo k omáčce).
Vychladlé placičky pomažeme lučinou a poklademe listy salátu, plátky okurky, rajčat a sýra. Nakonec přiklopíme druhou placičkou a pro lepší servírování vprostřed pripíchneme párátkem.

Dobrou chuť.

Poznámka
Pokm je výbornou letní svěží snídaní či lehkým obědem na cesty nebo párty. Meze fantazii chutí se v tomto případě nekladou a proto lze jáhly dochutit libovolným způsobem a taktéž náplň. Místo lučiny lze využít různé pomazánky z tvarohu, luštěnin či zeleniny a pro milovníky masa lze burger obložit i plátkem masa.

Díky tomu, že jáhly patří mezi bezlepkové potraviny, hodí se burger jak pro vegetariány tak i osoby s celiakií.

Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.