Doporučujeme

Jablečný sýr

Jablečný sýr | foto: Jaroslava Kadlasová

Čtenářský recept: Jablkový sýr

  • 0
  • 3⁄4 kg jablek (nepřezrálých)
  • 560 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 140 g celých mandlí nebo ořechů
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 80 g citronády (nebo kandované kůry, lze vynechat)

1. Základem je uvařit z cukru a vody hustý sirup. Když tuto fázi podceníme, jablkový sýr neztuhne. Cukr by měl být svařený na bod, kdy dělá silnou niť, tj. těsně předtím, než začne žloutnout na karamel.

2. Teprve potom přidáme oloupaná jablka rozkrájená na kousky např. hvězdičkovým kráječem. Vaříme, až se udělá kaše. Je-li dost provařená a hustá, přidáme citrónovou šťávu podle chuti, trochu postrouhané čerstvé kůry z citrónu i z pomeranče (dobrá je i kandovaná), nasekané mandle nebo ořechy, odstavíme a promícháme.

3. Z horkého tvoříme válečky, ale nebalíme je, jablkový sýr musí osychat. Po dobu sušení je ještě dotvarujeme, otočíme. Můžeme je volně překrýt pečícím papírem. Hmota by měla vyschnout cca během dvou týdnů na konzistenci želé, aby šla krájet.

Poznámka: Recept vyžaduje trochu zkušeností. Do Vánoc někdy jablková hmota nestačila dost vyschnout, ještě se moc lepila a nedržela pohromadě - dokonce ji matka jednou zahušťovala piškotovými drobečky a uválela pak kuličky, které už však moc dobré nebyly. Babička vařila také kdoulový sýr, který chutnal o něco hůře a měl podobné špatné vlastnosti. Ale když dobře svaříte cukr a necháte si na vyschnutí raději o týden více, jablkový sýr mezi ostatními druhy zaujme svou ovocnou chutí.


  • Vybrali jsme pro Vás