Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jablka, ořechy, dýně aneb říjen v kuchyni

  12:24aktualizováno  12:24
Není proč litovat, že léto už skončilo. Je tady období sklizně těch nejúžasnějších plodů, které české zahrady a sady nabízejí. Vytěžte to nejlepší z úrody jablek, ořechů nebo dýní. A jestli nemáte vlastní, zajděte si pro ně na trh.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Putování za jablečnou vůní

Říká se, že když sníte jedno jablko denně, tak nepotřebujete lékaře. Něco na tom asi bude, vždyť tohle tradiční české ovoce obsahuje spoustu látek cenných pro naše zdraví. Kromě vitaminů A, B, C, E a dalších je také zdrojem více než 30 minerálů, flavonoidů, antioxidantů, vlákniny nebo pektinu. Jablka působí protizánětlivě, pomáhají při střevních nebo zažívacích potížích, pomáhají snižovat cholesterol, prospívají srdci a cévám a jsou vhodné také při dietách včetně diabetické.

Nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě syrová, ale v kuchyni s nimi můžete doslova čarovat. Není tu přeci jen nudná klasika jako štrůdl nebo žemlovka. Jablka si skvěle rozumí i s kachním nebo vepřovým masem a jejich šťavnatý přínos bramborovému salátu je také neoddiskutovatelný. Pokud čekáte v neděli návštěvu nebo si vaše rodina potrpí na sladké, nechte se inspirovat a upečte rychlý a snadný jablkový koláč s drobenkou. Uvidíte, že se po něm doslova zapráší...

Jablkový koláč

• 5 menších jablek
• 1 hrnek cukru
• 1 vejce
• 1 kysaná smetana
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1 prášek do pečiva
• tuk a mouka na vymazání
Drobenka:
• 2 lžíce másla
• 3 lžíce cukru
• 4 lžíce hrubé mouky
• 1 vanilkový cukr
• 1 lžička skořice

1. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Cukr, vejce a smetanu smícháme v míse. Přidáme mouku a prášek do pečiva a promícháme.
2. Do vymazané a vysypané formy na koláč nalijeme těsto. Posypeme strouhanými jablky a navrch rozprostřeme drobenku.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

Tři oříšky pro Popelku

Právě teď vrcholí také sezona vlašských ořechů. Asi v nich nenajdete princeznovské šaty, i tak je ale pod každou slupkou schován hotový poklad. Ořechy jsou zdrojem nejen vitaminů, zejména řady B, které jsou dobré „na nervy“, ale také obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jež prospívají srdci a cévám, snižují tlak i hladinu cholesterolu. Kromě toho působí ořechy protizánětlivě, podporují chuť k jídlu a funkci mozku.

Když si je přinesete domů čerstvé, rozložte je na větší ploše a pomalu usušte, aby nezačaly plesnivět. Až je vyloupáte, skladujte je v lednici, v mrazáku a nebo je smíchejte půl na půl s medem, jinak by pro svůj vysoký obsah tuků mohly žluknout. Ořechy využijete po celý rok, nejvíc jich ale asi spotřebujete při předvánočním pečení. Pokud na ně však máte chuť už teď, zkuste třeba výborný ořechový dort.

Babiččin ořechový dort

• 4 žloutky
• 18 dkg cukru
• 1 vanilkový cukr
• 20 dkg mletých vlašských ořechů
• 2 dkg hladké mouky
• 2 dkg strouhanky
• 1/2 prášku do pečiva
• 1 lžíce rumu
• tuk a hrubá mouka na vymazání formy
Na krém:
• 30 dkg másla
• 8 dkg polohrubé mouky
• 1/4 l mléka
• 15 dkg cukru
• 1 vanil. cukr
• 1 lžíce rumu

1. Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků ušleháme sníh. Pak do utřené směsi přidáme ořechy, mouku s práškem do pečiva, strouhanku, rum a nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme zvolna asi 45 minut.
2. Krém: Z 5 dkg másla a 8 dkg mouky uděláme světlou jíšku a za stálého míchání zalijeme opatrně mlékem, aby nevznikly hrudky (nejlepší je použít elektrický šlehač). Necháme vychladit. Mezitím utřeme zbylé máslo s cukrem, vmícháme rum a nakonec přidáme jíškový základ.
3. Vychladlý korpus prokrojíme a potřeme částí krému. Zbylý krém použijeme na ozdobu a nakonec dort posypeme nahrubo strouhanými vlašskými ořechy.

Ořechy

Dýně, jedině dýně

Královnou podzimní kuchyně je už několik let i v Čechách dýně, kterou si mnoho z nás víc než s vařením spojuje se svátkem strašidel Halloweenem. Je ale škoda využít tuto zajímavou zeleninu jen jako dekoraci. Nejoblíbenější odrůdou je krásně oranžová dýně Hokkaidó, která obsahuje mimo jiné spoustu betakarotenu a díky vysokému podílu vlákniny také zlepšuje funkci střev a působí detoxikačně.

Když si přinesete z trhu nebo ze zahrádky víc dýní, než dovedete spotřebovat, uložte je na chladné a suché místo, třeba do sklepa, kde vám vydrží s klidem až do jara. Dýně je pro svou sladkou chuť výbornou surovinou pro přípravu dětských jídel, jako jsou polévky a kaše, ale můžete ji také grilovat, přidat do omáček nebo rizota, vyrábět z ní kompoty, marmelády a koláče. Čerstvou dýni Hokkaidó obvykle nemusíte loupat, slupka při vaření krásně změkne. Nejste-li na sladké, vyzkoušejte třeba slaný koláč.

Dýňový koláč se sýrem

• 40 dkg nahrubo strouhané dýně
• 20 dkg strouhaného měkkého salámu nebo šunky
• 10 dkg strouhaného eidamu
• 1/2 hrnku oleje
• 1 nadrobno nakrájená cibule
• 1 hrnek polohrubé mouky
• 1⁄2 prášku do pečiva
• 3 vejce
• sůl, pepř
• 2 velké stroužky propasírovaného česneku
• vegeta nebo koření na pizzu
• pažitka nakrájená na jemno
• sádlo a strouhanka na vymazání

1. Vajíčka rozklepneme a žloutky s ostatními přísadami smícháme v míse. Pak vmícháme ušlehaný sníh.
2. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme a vysypeme strouhankou, nalijeme těsto a pečeme v troubě dokud koláč nezezlátne. Povrch můžeme ke konci pečení posypat strouhaným sýrem.

kulinární poradna václava šulce

Nevíte si v kuchyni s něčím rady? Potřebujete poradit s pracovním postupem nebo při výběru vhodných surovin? Ptejte se v naší kulinární poradně, kde na vaše otázky odpoví šéfkuchař ze školy vaření Chefparade Václav Šulc. Ptát se můžete .





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.