Doporučujeme

Jablečný koláč se ciderem | foto: Profimedia.cz

Jablka nadívejte ořechy, zapečte do žemlovky nebo opijte do koláče

  • 0
Vůně a chuť jablek neodmyslitelně patří k podzimu. Pokud už vás omrzel štrúdl, vyzkoušejte jablečný koláč se ciderem nebo recept na pečená jablka plněná ořechy. Nezklame vás ani klasická žemlovka ozdobená sněhovou čepicí nebo francouzský obrácený jablečný koláč.

Pečená jablka plněná ořechy

Recept z Jablečné kuchařky Karen Bermanové a Melissy Petittové

Pečená jablka s ořechy
  •  4 jablka na pečení, jako například Gala nebo McIntosh
  • ¼ hrnku vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 4 lžičky hnědé ho cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 4 lžíce másla
  • vanilková zmrzlina k podávání (podle chuti)

  1. Zapneme gril nebo troubu na režim grilu, případně na teplotu kolem 150 stupňů Celsia.
  2. Jablka zbavíme jádřinců. Každé jablko dáme zvlášť na kousek alobalu. Vlašské ořechy rozdělíme na čtyři hromádky a naplníme jimi jablka.
  3. V malé misce smícháme hnědý cukr se skořicí a muškátovým oříškem. Jablka vzniklou směsí rovnoměrně posypeme. Navrch každého jablka dáme lžíci másla. Každé jablko zabalíme do alobalu a navrchu necháme malý otvor, aby mohla vycházet pára.
  4. Jablka dáme na gril. Gril zavřeme a jablka necháme péct, až změknou, asi 30 – 40 minut. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Jablečný koláč se ciderem

Recept z kuchařky Nejchutnější ovocné koláče Sabine Vondersteinové a Patrika Jarose

Těsto:

Jablečný koláč se ciderem
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 100 g másla
  • 150 g tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilinového cukru
  • špetka soli
  • máslo na vytření formy
  • mouka na poprášení válu

Krém:

  • 2 vejce
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 350 ml mléka
  • 150 ml cideru
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli

Obložení:

  • 750 g jablek
  • šťáva z půlky citronu
  • moučkový cukr na poprášení

  1. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. V rendlíku rozehřejeme máslo. Mouku zpracujeme v robotu s tvarohem, mlékem, rozehřátým máslem krupicovým a vanilkovým cukrem a solí na hladké těsto. Formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát velikosti formy a formu jím vyložíme. Vytáhneme 2 cm vysoké okraje.
  2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Pudinkový prášek rozmícháme ve žloutcích se zhruba 100 ml mléka. Ve zbývajícím mléku rozpustíme 80 g cukru a mléko přivedeme k varu. Za stálého míchání přilijeme pudinkový prášek se žloutky a mlékem a krátce povaříme. Pak přidáme cider a znovu krátce povaříme. Pudink nalijeme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme částečně vychladnout.
  3. Z bílků se solí ušleháme pevný sníh. Zapracujeme ho do vlažného pudinku. Pudinkovou hmotu rozetřeme na těsto a povrch uhladíme.
  4. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Plátky promícháme se zbývajícím cukrem a citronovou šťávou a rozložíme do kruhu na koláč.
  5. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 35 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout a lehce pocukrujeme. Můžeme ozdobit mandlovými lupínky, k podávání se hodí i mascarpone nebo hustá smetana či jogurt s trochou vanilkového cukru. 

Žemlovka se sněhovou čepicí

Žemlovka se sněhem
  • 1 balení vanilínového cukru
  • citrón
  • 1 veka
  • 3 vejce
  • 3 jablka
  • 300 ml mléka
  • 5 lžic cukru moučka
  • 50 g rozinek
  • 500 g tvarohu
  • strouhanka a máslo na formu

  1. Veku nakrájejte na plátky a polijte horkým oslazeným mlékem, následně plátky nechte vychladnout.
  2. Tři žloutky ušlehejte do pěny se třemi lžícemi cukru moučky. Přimíchejte balení vanilinového cukru, rozinky spařené horkou vodou a nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
  3. Tvaroh oslaďte vanilkovým cukrem a smíchejte s nastrouhanými jablky
  4. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Klaďte do ní namočenou veku, na ni utřenou žloutkovou směs, na ni tvarohovou směs a stále dokola, navrchu nechte tvarohovou směs, kterou můžete poklást plátky másla. 
  5. Pečte asi 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
  6. Ze třech bílků a lžíce cukru moučky ušlehejte tuhý sníh, 5 až 10 minut před dopečením ho navrstvěte na žemlovku a vraťte ji do trouby, dokud se nezapeče dozlatova.

Tarte tatin

Klasický francouzský koláč zachutná i našincům.  

Těsto:

Tarte tatin
  • 200 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 80 g másla
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 70 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 100 až 150 ml vody

  1. Smíchejte ve velké míse mouku s cukrem a práškem do pečiva. Pak přidejte špetku soli a máslo a žloutek. Těsto vypracovávejte do hladka, aby se všechny ingredience spojily. Po zpracování zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do lednice minimálně na půl hodiny odležet.
  2. Zbavte jablka jádřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na žáruvzdorné pánvi rozehřejte máslo a přidejte cukr. Vznikne lehká karamelová hmota, na kterou naskládejte čtvrtky jablek namočených v citronové šťávě pevně jednu vedle druhé tak, aby nevznikla žádná mezera. Tuto směs vařte na mírném ohni cca 35 - 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel je nahnědlý a táhlý.
  3. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu do kulatého tvaru, který je přibližně o centimetr větší než průměr dortové formy/pánve.
  4. Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje těsta vtlačte přes jablka. Poté vložte do trouby a pečte 25 - 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte koláč asi dvě minuty odpočnout a pak překlopte na talíř. Podávejte ho teplý se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Jablečný crumble

Nemáte chuť na těsto? Vyzkoušejte crumble - křupavý ovocný koláč bez těsta, zato s nášupem drobenky:

3. května 2013

, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás