Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

  0:14aktualizováno  0:14
I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.
Těstoviny s omáčkou arrabiata

Těstoviny s omáčkou arrabiata

Těstoviny s omáčkou arrabiata

Příprava 5 minut, vaření 15 minut

• 1 - 2 chilli papričky
• 2 - 3 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
• 400 g těstovin
• sůl
• hrst čerstvé bazalky
• 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo pecorina

Postup:
1. Chilli papričky podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku. Nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce česnek s nasekanými papričkami, přilijeme drcená rajčata a směs necháme na mírném plameni provařit asi 10 až 15 minut.

3. Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě na skus. Těstoviny slijeme, promícháme s rajčatovou směsí a ozdobíme nasekanou bazalkou a sýrem.

Polévka Minestrone

Minestrone

Minestrone

Příprava 30 minut, vaření 45 minut

Porce pro 4 - 6 osob

• 1 střední cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 mrkve
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 3 střední nové brambory
• 100 g čerstvých zelených fazolek
• 1 malá cuketka
• 3 střední rajčata
• 2 lžíce oleje
• 1,5 l kuřecího vývaru
• sůl
• 200 g čerstvého hrášku
• pepř
• 4 lžíce strouhaného parmazánu

Čtěte v pondělí

Minestrone

Další recepty na italské speciality najdete v rámci letní kuchařky ze zahraničí v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
2. Zeleninu očistíme, mrkev nadrobno pokrájíme, celerové stonky oloupeme a nakrájíme na plátky, brambory nakrájíme na kostičky, fazolky překrájíme, cuketu pokrájíme na kostičky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je a nakrájíme na kousky.
3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, mrkev, celer, brambory a společně opečeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a povaříme 15 minut.
4. Do hrnce přidáme fazolky, cuketu, rajčata, případně přilijeme vodu a vaříme dalších 20 minut. Pět minut před dokončením do polévky přidáme hrášek.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozdělíme na jednotlivé porce, které posypeme parmazánem.

Tiramisu

Příprava 40 minut, chlazení 12 hodin

Tiramisu

Tiramisu

• 4 vejce
• 1 vanilkový cukr
• 3 lžíce moučkového cukru
• 500 g mascarpone
• 200 ml silného espressa
• 50–100 ml amaretta
• 200 g cukrářských piškotů
• kakao

Postup:
1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem moučkou, přišleháme mascarpone a vmícháme sníh.
2. Kávu promícháme s mandlovým likérem a nalijeme ji do mělké misky.
3. Polovinou piškotů namočených v kávě s likérem vyložíme dno nádoby, potřeme polovinou krému, pokryjeme zbylými namočenými piškoty a zbylým krémem.
4. Povrch tiramisu uhladíme a posypeme prosetým kakaem. Necháme vychladit 12 hodin.

Jak vypadá Itálie na vašem stole?

Připravujete boloňskou omáčku, upekli jste ciabattu nebo máte chuť rizoto s liškami? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat pravá italská kuchyně.

Autor:






Hlavní zprávy

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.