Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ochutnejte Itálii: Tiramisu, Minestrone a těstoviny arrabiata

  0:14aktualizováno  0:14
I když jste letos o dovolené dali přednost českým luhům a hájům, nevadí. Itálii si přivoláte chutí a vůní i do vlastní kuchyně. Zkuste neznámější pokrmy této jižní země.
Těstoviny s omáčkou arrabiata

Těstoviny s omáčkou arrabiata

Těstoviny s omáčkou arrabiata

Příprava 5 minut, vaření 15 minut

• 1 - 2 chilli papričky
• 2 - 3 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
• 400 g těstovin
• sůl
• hrst čerstvé bazalky
• 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo pecorina

Postup:
1. Chilli papričky podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a odřízneme stopku. Nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm krátce česnek s nasekanými papričkami, přilijeme drcená rajčata a směs necháme na mírném plameni provařit asi 10 až 15 minut.

3. Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě na skus. Těstoviny slijeme, promícháme s rajčatovou směsí a ozdobíme nasekanou bazalkou a sýrem.

Polévka Minestrone

Minestrone

Minestrone

Příprava 30 minut, vaření 45 minut

Porce pro 4 - 6 osob

• 1 střední cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 mrkve
• 2 stonky řapíkatého celeru
• 3 střední nové brambory
• 100 g čerstvých zelených fazolek
• 1 malá cuketka
• 3 střední rajčata
• 2 lžíce oleje
• 1,5 l kuřecího vývaru
• sůl
• 200 g čerstvého hrášku
• pepř
• 4 lžíce strouhaného parmazánu

Čtěte v pondělí

Minestrone

Další recepty na italské speciality najdete v rámci letní kuchařky ze zahraničí v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
2. Zeleninu očistíme, mrkev nadrobno pokrájíme, celerové stonky oloupeme a nakrájíme na plátky, brambory nakrájíme na kostičky, fazolky překrájíme, cuketu pokrájíme na kostičky. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme je a nakrájíme na kousky.
3. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, mrkev, celer, brambory a společně opečeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a povaříme 15 minut.
4. Do hrnce přidáme fazolky, cuketu, rajčata, případně přilijeme vodu a vaříme dalších 20 minut. Pět minut před dokončením do polévky přidáme hrášek.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem a rozdělíme na jednotlivé porce, které posypeme parmazánem.

Tiramisu

Příprava 40 minut, chlazení 12 hodin

Tiramisu

Tiramisu

• 4 vejce
• 1 vanilkový cukr
• 3 lžíce moučkového cukru
• 500 g mascarpone
• 200 ml silného espressa
• 50–100 ml amaretta
• 200 g cukrářských piškotů
• kakao

Postup:
1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky ušleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem moučkou, přišleháme mascarpone a vmícháme sníh.
2. Kávu promícháme s mandlovým likérem a nalijeme ji do mělké misky.
3. Polovinou piškotů namočených v kávě s likérem vyložíme dno nádoby, potřeme polovinou krému, pokryjeme zbylými namočenými piškoty a zbylým krémem.
4. Povrch tiramisu uhladíme a posypeme prosetým kakaem. Necháme vychladit 12 hodin.

Jak vypadá Itálie na vašem stole?

Připravujete boloňskou omáčku, upekli jste ciabattu nebo máte chuť rizoto s liškami? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat pravá italská kuchyně.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.