Doporučujeme

Zelný štrúdl s cibulí | foto: Isifa.com

Inspirujte se Italy a Francouzi a večeři upečte v troubě

  • 11
Ve Francii pečou quiche, Italové mají svou pizzu – tak proč si z jejich kuchyně nevzít to nejlepší a nezačít experimentovat?

Sýrový koláč s cibulíSýrový koláč s cibulí

Příprava: 10 minut + 30-45 minut pečení

Na formu o průměru 26-28 cm

Na těsto:
* 200 g hladké mouky 
* 100 g másla
* 1 lžíce měkkého tvarohu
* 1 žloutek
* 1 lžička soli

Na náplň:
* 500 g cibule
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 200 ml smetany na šlehání
* 2 žloutky, sůl a mletý pepř
* 150 g tvrdého sýra, např. ementál
* 1 lžička provensálského koření

1. Z prosáté mouky, nakrájeného ztuhlého másla, tvarohu, žloutku a soli zpracujeme ručně nebo v robotu vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme půl hodiny v lednici odpočívat.

2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na másle nebo oleji osmahneme cibuli na plátky, zalijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme, opepříme a ochutíme provensálským kořením. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout. Do směsi vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Z těsta vyválíme kulatou placku, vtlačíme ji do máslem vymazané koláčové formy a vytvarujeme okraje.

3. Dno propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut. Potom na těsto rozetřeme náplň a pečeme asi 20-25 minut. Vychladlé nakrájíme.

Co je dobré vědět

* Jestliže zápasíte s časem, kupte si hotové chlazené korpusy z kynutého těsta na pizzu. Na ně pak můžete dát v podstatě cokoliv a vše pak zapéct.

* Pokud máte rádi olivy, vyzkoušejte tapenádu - rozmixované černé olivy, které ochutíte sardelkami. Stačí ji namazat na těsto, poklást rajčaty a dát péct.

* Chuť slaného koláče můžete zjemnit smetanou. Zkuste místo rajčatového základu na oblíbený slaný koláč přidat zakysanou smetanu. 

Koláč s chřestem a ricottouKoláč s chřestem a ricottou

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení

Na 1 plech

* 500 g zeleného chřestu
* 1 kelímek smetany na šlehání 33%
* 250 g ricotty
* 2-3 vejce
* 1 stroužek česneku
* lžíce citronové šťávy
* 50 g strouhaného parmazánu 
* sůl a čerstvě mletý pepř

Na těsto:
*
300 g hladké mouky
* 200 g másla, ztuhlého
* 1 žloutek, sůl

1. Na vále nebo v robotu smícháme prosátou mouku s nakrájeným máslem, přidáme žloutek, sůl, podle potřeby trochu vody a zpracujeme ve vláčné těsto. To zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odležet. Předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. Chřest umyjeme, odkrojíme konce stonků a spodní část výhonků oloupeme. V misce promícháme ricottu, vejce, smetanu s prolisovaným česnekem, solí, citronovou šťávou, parmazánem a trochou pepře. Těsto rozválíme na placku o něco větší, než jsou rozměry plechu, a vyložíme jím plech. Propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na korpus rozetřeme ricottu se smetanou, poklademe chřestem, posypeme čerstvě mletým pepřem a pečeme asi 25-30 minut, dokud náplň nezpevní.

Tip
Do náplně můžete dát pouze jedno vejce a dva žloutky, náplň bude jemnější. Část parmazánu můžete nechat na posypání povrchu.

Zelný štrúdl s cibulíZelný štrúdl s cibulí

Příprava: 45 minut + 30 minut pečení 

Na 2 štrúdly

Na těsto:
* 400 g hladké mouky
* 250 g hery
* 1 vejce
* 80-100 ml vody
* sůl
* 1 lžička citronové šťávy nebo octa

Na náplň:
* 1 hlávka zelí, asi 1,25 kg
* 2 cibule, sůl
* 100 g másla
* 1 vejce na potření těsta

1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Do mísy nebo na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem nebo hnětačem zapracujeme. Přidáme vejce, sůl, vodu, citronovou šťávu nebo ocet a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny v chladu odležet.

2. Zelí nakrouháme do mísy, prosolíme a promačkáme, aby pustilo šťávu. Necháme chvíli odležet, vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme na plátky nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, polovinu jí vyjmeme a necháme stranou. Přidáme zelí a dusíme pod poklicí doměkka. Necháme vychladnout, a je-li třeba, dosolíme. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme na dva obdélníky zhruba o délce plechu. Na každý díl těsta rozprostřeme zelí a po delší straně stočíme jako roládu. Konce závinu přitiskneme k sobě a ohrneme dolů.

3. Štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních asi 10 minut, potom snížíme teplotu na 170-180 stupňů a dopékáme dozlatova dalších asi 20 minut. Asi 10 minut před dopečením poklademe povrch štrúdlů osmahnutou zbylou cibulí.

Sardinkové řezy s fenyklemSardinkové řezy s fenyklem

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 500 g listového těsta
* hladká mouka na podsypání
* 2 stroužky česneku
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 8 filátek sardinek
* 1/2 citronu
* 150 g mozzarelly
* lžíce fenyklových semínek

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na obdélník a nakrájíme z něj 8 stejných obdélníkových řezů o rozměrech asi 15 x 5 cm a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. V misce promícháme prolisovaný česnek, olivový olej, trochu soli a pepře a touto směsí potřeme každý pruh těsta.

2. Na těsto potom rozložíme jemné plátky cibule a rajčat a překryjeme filátkem okapané sardinky a zakapeme citronovou šťávou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, v polovině pečení povrch posypeme hrubě drceným fenyklem a poklademe plátky mozzarelly. Po upečení necháme chvíli zchladnout a podáváme ještě teplé.

Tip
Z těsta můžete nakrájet i čtverce či jiné tvary nebo těsto vyválet na celý plech a krájet až po upečení.

Koláč s rajčaty a bazalkouKoláč s rajčaty a bazalkou

Příprava: 20 minut + 20-30 minut pečení

Na 1 plech

* 500 g listového těsta
* hladká mouka na podsypání těsta
* 500 g cibule
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 500 g rajčat
* hrst černých oliv
* 2-3 snítky čerstvé bazalky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné plátky, česnek oloupeme a velmi jemně pokrájíme nebo usekáme. Ve velké pánvi rozpálíme polovinu oleje a pečeme na něm cibuli a česnek dozlatova, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Těsto rozválíme na obdélníkový plát o kousek větší, než je velikost plechu. Těsto vmáčkneme do krajů a vytvarujeme vyšší okraje.

2. Na těsto rozetřeme zchladlou cibulovou směs, poklademe plátky rajčat, olivami, osolíme, opepříme a zakapeme zbylým olejem. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 minut, dokud není těsto upečené dozlatova. Podáváme posypané lístky čerstvé bazalky.

Tip
Koláč můžete před dopečením ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem nebo poklást plátky mozzarelly či jiného sýra.


  • Vybrali jsme pro Vás