Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Inspirujte se Italy a Francouzi a večeři upečte v troubě

  0:23aktualizováno  0:23
Ve Francii pečou quiche, Italové mají svou pizzu – tak proč si z jejich kuchyně nevzít to nejlepší a nezačít experimentovat?

Zelný štrúdl s cibulí | foto: Isifa.com

Sýrový koláč s cibulíSýrový koláč s cibulí

Příprava: 10 minut + 30-45 minut pečení

Na formu o průměru 26-28 cm

Na těsto:
* 200 g hladké mouky 
* 100 g másla
* 1 lžíce měkkého tvarohu
* 1 žloutek
* 1 lžička soli

Na náplň:
* 500 g cibule
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 200 ml smetany na šlehání
* 2 žloutky, sůl a mletý pepř
* 150 g tvrdého sýra, např. ementál
* 1 lžička provensálského koření

1. Z prosáté mouky, nakrájeného ztuhlého másla, tvarohu, žloutku a soli zpracujeme ručně nebo v robotu vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme půl hodiny v lednici odpočívat.

2. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na másle nebo oleji osmahneme cibuli na plátky, zalijeme smetanou, krátce povaříme, osolíme, opepříme a ochutíme provensálským kořením. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout. Do směsi vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Z těsta vyválíme kulatou placku, vtlačíme ji do máslem vymazané koláčové formy a vytvarujeme okraje.

3. Dno propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut. Potom na těsto rozetřeme náplň a pečeme asi 20-25 minut. Vychladlé nakrájíme.

Co je dobré vědět

* Jestliže zápasíte s časem, kupte si hotové chlazené korpusy z kynutého těsta na pizzu. Na ně pak můžete dát v podstatě cokoliv a vše pak zapéct.

* Pokud máte rádi olivy, vyzkoušejte tapenádu - rozmixované černé olivy, které ochutíte sardelkami. Stačí ji namazat na těsto, poklást rajčaty a dát péct.

* Chuť slaného koláče můžete zjemnit smetanou. Zkuste místo rajčatového základu na oblíbený slaný koláč přidat zakysanou smetanu. 

Koláč s chřestem a ricottouKoláč s chřestem a ricottou

Příprava: 15 minut + 45 minut pečení

Na 1 plech

* 500 g zeleného chřestu
* 1 kelímek smetany na šlehání 33%
* 250 g ricotty
* 2-3 vejce
* 1 stroužek česneku
* lžíce citronové šťávy
* 50 g strouhaného parmazánu 
* sůl a čerstvě mletý pepř

Na těsto:
*
300 g hladké mouky
* 200 g másla, ztuhlého
* 1 žloutek, sůl

1. Na vále nebo v robotu smícháme prosátou mouku s nakrájeným máslem, přidáme žloutek, sůl, podle potřeby trochu vody a zpracujeme ve vláčné těsto. To zabalíme do fólie a necháme v chladu půl hodiny odležet. Předehřejeme troubu na 200 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. Chřest umyjeme, odkrojíme konce stonků a spodní část výhonků oloupeme. V misce promícháme ricottu, vejce, smetanu s prolisovaným česnekem, solí, citronovou šťávou, parmazánem a trochou pepře. Těsto rozválíme na placku o něco větší, než jsou rozměry plechu, a vyložíme jím plech. Propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na korpus rozetřeme ricottu se smetanou, poklademe chřestem, posypeme čerstvě mletým pepřem a pečeme asi 25-30 minut, dokud náplň nezpevní.

Tip
Do náplně můžete dát pouze jedno vejce a dva žloutky, náplň bude jemnější. Část parmazánu můžete nechat na posypání povrchu.

Zelný štrúdl s cibulíZelný štrúdl s cibulí

Příprava: 45 minut + 30 minut pečení 

Na 2 štrúdly

Na těsto:
* 400 g hladké mouky
* 250 g hery
* 1 vejce
* 80-100 ml vody
* sůl
* 1 lžička citronové šťávy nebo octa

Na náplň:
* 1 hlávka zelí, asi 1,25 kg
* 2 cibule, sůl
* 100 g másla
* 1 vejce na potření těsta

1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Do mísy nebo na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem nebo hnětačem zapracujeme. Přidáme vejce, sůl, vodu, citronovou šťávu nebo ocet a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny v chladu odležet.

2. Zelí nakrouháme do mísy, prosolíme a promačkáme, aby pustilo šťávu. Necháme chvíli odležet, vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme na plátky nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, polovinu jí vyjmeme a necháme stranou. Přidáme zelí a dusíme pod poklicí doměkka. Necháme vychladnout, a je-li třeba, dosolíme. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme na dva obdélníky zhruba o délce plechu. Na každý díl těsta rozprostřeme zelí a po delší straně stočíme jako roládu. Konce závinu přitiskneme k sobě a ohrneme dolů.

3. Štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních asi 10 minut, potom snížíme teplotu na 170-180 stupňů a dopékáme dozlatova dalších asi 20 minut. Asi 10 minut před dopečením poklademe povrch štrúdlů osmahnutou zbylou cibulí.

Sardinkové řezy s fenyklemSardinkové řezy s fenyklem

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 500 g listového těsta
* hladká mouka na podsypání
* 2 stroužky česneku
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 8 filátek sardinek
* 1/2 citronu
* 150 g mozzarelly
* lžíce fenyklových semínek

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na obdélník a nakrájíme z něj 8 stejných obdélníkových řezů o rozměrech asi 15 x 5 cm a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. V misce promícháme prolisovaný česnek, olivový olej, trochu soli a pepře a touto směsí potřeme každý pruh těsta.

2. Na těsto potom rozložíme jemné plátky cibule a rajčat a překryjeme filátkem okapané sardinky a zakapeme citronovou šťávou. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, v polovině pečení povrch posypeme hrubě drceným fenyklem a poklademe plátky mozzarelly. Po upečení necháme chvíli zchladnout a podáváme ještě teplé.

Tip
Z těsta můžete nakrájet i čtverce či jiné tvary nebo těsto vyválet na celý plech a krájet až po upečení.

Koláč s rajčaty a bazalkouKoláč s rajčaty a bazalkou

Příprava: 20 minut + 20-30 minut pečení

Na 1 plech

* 500 g listového těsta
* hladká mouka na podsypání těsta
* 500 g cibule
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 500 g rajčat
* hrst černých oliv
* 2-3 snítky čerstvé bazalky

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné plátky, česnek oloupeme a velmi jemně pokrájíme nebo usekáme. Ve velké pánvi rozpálíme polovinu oleje a pečeme na něm cibuli a česnek dozlatova, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Těsto rozválíme na obdélníkový plát o kousek větší, než je velikost plechu. Těsto vmáčkneme do krajů a vytvarujeme vyšší okraje.

2. Na těsto rozetřeme zchladlou cibulovou směs, poklademe plátky rajčat, olivami, osolíme, opepříme a zakapeme zbylým olejem. Pečeme v předehřáté troubě 20-30 minut, dokud není těsto upečené dozlatova. Podáváme posypané lístky čerstvé bazalky.

Tip
Koláč můžete před dopečením ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem nebo poklást plátky mozzarelly či jiného sýra.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.