Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Báječnou indickou hostinu snadno zvládnete doma. I s plackami čapátí

  0:43aktualizováno  0:43
V horkých letních dnech můžete s důvěrou sáhnout po indické kuchyni, která vás zasytí a ještě osvěží skvělými kombinacemi chutí. Doma nebo při kempování udělejte chlebové placky čapátí, jejichž zábavná výroba zabere pár minut. Jak na ně i zbytek indického menu, ukázal Michal Nikodém z bistra Ola Kala.

Garam masala s rýží, placky čapátí a ananasové čatní | foto: Bílé plus

Chlebové placky čapátí

Na 8 – 12 placek (dle velikosti):

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g vody
  • lžička ghí (lze případně nahradit přepuštěným máslem)

Postup:

  1. Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvořte kuličky přibližně 2 až 4 cm veliké a vyválejte je na placky o dvanácti až dvaceti centimetrech v průměru (podle toho, na jak velkém ohni či hořáku budete placky péct) a tloušťce dvou milimetrů.
  3. Nechte z obou stran osušit nasucho na pánvi.
  4. Poté položte nad oheň nebo hořák a počkejte, až se placka  „nafoukne“ nad plamenem.
  5. Sundejte ji a podle chuti potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem smíchaným s utřeným česnekem.

Fotogalerie

Placky se vyválejí na centimetrovou šířku
Placky vysušte na suché pánvi
Pokud nemáte po ruce otevřený oheň, můžete placky upéct třeba na plynovém hořáku
Pečení placek čapátí - když se nafouknou, jsou hotové

Zobrazit fotogalerii

Vepřová panenka s kořením garam masala

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lžíce garam masala
  • 1,5 lžičky soli
  • 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 4+2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • špetka chilli
  • 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
  • 200 ml kokosového mléka
  • čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Postup:

  1. Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě ale nesolit, maso by pustilo šťávu.
  2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje asi 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte utřený česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi minutu.
  4. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, dokud se neodpaří tekutina, přibližně 10 až 15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
  5. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží a/nebo plackami čapátí.

Mangové lassi (jogurtovy nápoj s ovocem)

Mangové lassi

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml bílého jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka na koktejl. Podáváme vychlazené.

Ananasové čatní

Potřebujete:

  • 2 kg čerstvého zralého ananasu
  • 3 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 200 ml ananasového džusu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka soli
  • hrst opražených nasekaných ořechů (např. kešu, mandle)

Postup:

  1. Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte ořechy.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

Další z rubriky

K pivu a hokejovému zápasu v televizi se hodí něco malého k zakousnutí.
Hokejové jednohubky aneb něco malého a rychlého k pivu i televizi

Kdo sleduje hokejové mistrovství, jistě dobře zná ten pocit, kdy sedíte napjatě před televizní obrazovkou a kolem vás nenápadně začne obcházet „mlsná“. Tyhle...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.