Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Báječnou indickou hostinu snadno zvládnete doma. I s plackami čapátí

  0:43aktualizováno  0:43
V horkých letních dnech můžete s důvěrou sáhnout po indické kuchyni, která vás zasytí a ještě osvěží skvělými kombinacemi chutí. Doma nebo při kempování udělejte chlebové placky čapátí, jejichž zábavná výroba zabere pár minut. Jak na ně i zbytek indického menu, ukázal Michal Nikodém z bistra Ola Kala.

Garam masala s rýží, placky čapátí a ananasové čatní | foto: Bílé plus

Chlebové placky čapátí

Na 8 – 12 placek (dle velikosti):

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g vody
  • lžička ghí (lze případně nahradit přepuštěným máslem)

Postup:

  1. Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvořte kuličky přibližně 2 až 4 cm veliké a vyválejte je na placky o dvanácti až dvaceti centimetrech v průměru (podle toho, na jak velkém ohni či hořáku budete placky péct) a tloušťce dvou milimetrů.
  3. Nechte z obou stran osušit nasucho na pánvi.
  4. Poté položte nad oheň nebo hořák a počkejte, až se placka  „nafoukne“ nad plamenem.
  5. Sundejte ji a podle chuti potřete olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem smíchaným s utřeným česnekem.

Fotogalerie

Placky se vyválejí na centimetrovou šířku
Placky vysušte na suché pánvi
Pokud nemáte po ruce otevřený oheň, můžete placky upéct třeba na plynovém hořáku
Pečení placek čapátí - když se nafouknou, jsou hotové

Zobrazit fotogalerii

Vepřová panenka s kořením garam masala

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lžíce garam masala
  • 1,5 lžičky soli
  • 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 4+2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule nakrájená najemno
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • špetka chilli
  • 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat
  • 200 ml kokosového mléka
  • čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Postup:

  1. Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek obalený kořením. Poté přimíchejte jogurt. Nechte alespoň 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě ale nesolit, maso by pustilo šťávu.
  2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje asi 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte utřený česnek a zázvor. Pozvolna restujte asi minutu.
  4. Přidejte rajčata, posypte druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, dokud se neodpaří tekutina, přibližně 10 až 15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout.
  5. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží a/nebo plackami čapátí.

Mangové lassi (jogurtovy nápoj s ovocem)

Mangové lassi

Ingredience na 4 porce:

  • 250 ml bílého jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka na koktejl. Podáváme vychlazené.

Ananasové čatní

Potřebujete:

  • 2 kg čerstvého zralého ananasu
  • 3 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 200 ml ananasového džusu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka soli
  • hrst opražených nasekaných ořechů (např. kešu, mandle)

Postup:

  1. Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.
  2. Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a vmíchejte ořechy.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.