Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


I při hubnutí se dá jíst chutně. Poradíme vám, jak na to

  3:00aktualizováno  3:00
Bojíte se, že při redukční dietě budete strádat a už nikdy se s chutí nenajíte? Že už budete jíst jenom samá zdravá, ale nepříliš chutná jídla? Podle odborníků se ovšem dají kalorie ušetřit i bez toho, abychom museli jíst jídla, která nám žádný kulinářský zážitek neposkytují.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Potvrzují to i finalistky našeho projektu Hubneme pro zdraví, které již dva a půl měsíce hubnou v brněnském Institutu kompliment.

"Byla jsem taková ,malá Rettigová´ – když bylo v receptu jedno vejce, dala jsem raději dvě, to samé s máslem. Mléko jsem automaticky zaměňovala smetanou. Pokud to chuťově šlo, do všeho jsem přidávala navíc máslo, smetanu, tavený sýr, vejce, solamyl nebo mouku, sušené ovoce, semínka," vykládá Iva.

"Až v průběhu redukčního programu jsem si uvědomila, kolik energie navíc jsem takto přijala. Změna jídelníčku tedy u mě byla poměrně radikální, ale zvyknout se na to určitě dá. Naučila jsem se mnoho nových receptů, které jsou dietní, ale zároveň chutné."

Jídlo, které chutná

Beáta zvládla přechod na zdravější dietní jídelníček bez problému. "Změna u mě nebyla tak razantní – v Komplimentu se zaměřují na to, aby člověk vařil z dostupných surovin a tak, aby mu to chutnalo. Největší změna u mě byla ve výrazném snížení příjmu sacharidových potravin v prvních týdnech hubnutí a navýšení příjmu kvalitních bílkovin," říká Beáta.

Markétě občas chybí sladká jídla, ale jinak je s novým jídelníčkem spokojená. "Ráda si zapékám zeleninu nebo připravuji zeleninovou polévku. Maso připravuji stejným způsobem jako doposud, samozřejmě se snažím používat malé množství tuku. Hodně mi pomohly recepty z knihy, kterou jsme na začátku programu dostaly," svěřuje se.

Základní pravidla úspěšného redukčního jídelníčku

1. Jídelníček má být pestrý – měly by v něm být zastoupeny všechny živiny v optimálním poměru.

2. Suroviny na přípravu jídla mají být běžně dostupné.

3. Příprava stravy by měla být nenáročná. I když byste měla jíst 5x denně, neznamená to, že budete v kuchyni trávit delší dobu, než je nutné.

4. Použité suroviny mají být kvalitní a čerstvé.

5. Kuchyňská úprava jídla má být šetrná. Doporučujeme si zakoupit nebo půjčit odbornou knihu, která poradí, jak jídlo správně tepelně i mechanicky upravovat, aby si zachovalo výživovou hodnotu.

6. Jídlo má být chutné. Jen tak změnu jídelníčku nebudete brát jako nutné zlo, ale změnu životního stylu.

7. Jídlo má být na pohled atraktivní. Jíme přece i očima.

8. Jídelníček má dobře kontrolovat pocit hladu a sytosti. Jezte proto pravidelně, v přiměřených porcích a dávejte si pozor na složení stravy, obsah vlákniny a glykemický index.

Co je nezdravé, je chutné?

Většina lidí má zažité, že co je dobré, to je nezdravé. Vždyť si už svůj jídelníček snad ani nedokážeme představit bez potravin jako čokoláda, zmrzlina, vepřo-knedlo-zelo nebo chipsy. Tučné a sladké, to je to, co mi chutná, říkáme si. A právě omezení příjmu tuků a jednoduchých cukrů je základem redukční diety. Jak je tedy možné si oblíbit zdravou stravu?

"Chutě se dají skutečně změnit, po dlouhodobější konzumaci kvalitního jídla si zvyknete na přirozené chutě potravin z důvodu snížení pocitových prahů. Chuťové pohárky se stávají citlivější, stejně tak jako žaludek, slinivka břišní, žlučník a střeva," říká Kristýna Galová z brněnského Institutu kompliment.

Problémem většiny lidí tedy je, že nevhodnou stravou oslabili vnímání přirozených chutí potravin a vyžadují proto silnější podněty, což nezřídka končí u kolotoče střídání sladkých a slaných jídel. Dalším důvodem, proč nám tak chutnají "stará dobrá jídla", je zvyk a spojení těchto potravin s příjemnými pocity, které si pěstujeme dlouhá léta.

Návyky za dva měsíce

Nečekejte, že se vám podaří změnit návyky ze dne na den. Psychologové tvrdí, že se stereotypy začínají vytvářet asi po dvou měsících trvání podnětů. "To je také důvod, proč nejkratší programy v Komplimentu trvají dva měsíce. Je potřeba si na nový jídelníček zvyknout. Pro vytvoření dlouhodobého návyku je dále nezbytné, aby nám nová jídla chutnala," říká Kristýna Galová.

To, že Ivě, Markétě a Beátě redukční jídelníček chutná, je podle ní způsobeno více faktory. Začaly konzumovat kvalitnější potraviny, naučily se experimentovat a našly si nové recepty a kombinace potravin, které chutnají dobře a neuškodí linii. Také se naučily upravovat jídla tak, aby byla zdravá a chutná – například potraviny nerozvářejí, proto se v nich uchová více živin a minerálů, které dodávají jídlu typickou chuť.

"Lidé jsou často překvapení, že nová jídla jsou o mnoho chutnější než tradiční recepty. Tato jídla si pak spojí s pozitivními pocity, postupně je zařadí do své kuchyně a vypěstují si nový návyk," popisuje Galová.

Začít můžeme drobnými změnami

Než začnete hubnout, je potřeba si zjistit informace o stravování, připravit si dopředu jídelníček a zásoby vhodných potravin, přemýšlet, jak si budete jídla připravovat a kde se stravovat. Jsou ale změny, které můžete provést okamžitě.

Můžete nahradit kávu se šlehačkou kapučínem, hranolky pečenými bramborami, smetanovou zmrzlinu jogurtovou, tučný tvaroh sýrem cottage. Do segedínského guláše můžete místo šlehačky přidat zakysanou smetanu, místo řízku v trojobalu si připravit přírodní řízek, dresink v salátu vyměnit za strouhaný přírodní sýr, kečup nahradit čerstvými drcenými rajčaty. Chuť sýra s 50 % tuku v sušině je téměř stejná jako u 40 % nebo 35 %.

Zkuste také nahradit plnotučné mléko nízkotučným, ovocný smetanový jogurt nízkotučným bílým jogurtem s čerstvým ovocem, bílé pečivo celozrnným, limonády neochucenou minerálkou, kávu si osladit polovičním množstvím cukru.

Upřednostněním nízkokalorických alternativ ušetříte energii a pravděpodobně se vám podaří bez problémů zhubnout první kila. Během toho si najděte hlubší informace o zdravém hubnutí a hlavně nezapomínejte: redukční dieta vám musí chutnat! Je pravděpodobné, že se budou o slovo hlásit i "staré" chutě, ale zkuste jim odolat a dejte zdravému jídelníčku čas – minimálně dva měsíce.

Beáta

1. září: 70,60 kg
Nyní: 65,00 kg

Hubneme pro zdraví - Beáta

Iva

1. září: 80,10 kg
Nyní: 73,00 kg

Hubneme pro zdraví - Iva

Markéta

1. září: 73,70 kg
Nyní: 66,20 kg

Hubneme pro zdraví - Markéta

Beáta: "Mám šťastný týden, moje váha se zase pohnula směrem dolů a do jídelníčku mi byla opět vrácena rýže. Těším se na její přípravu podle receptů, které jsem dostala." Iva: "Hodně lidí se mě ptá, jak jsem dosáhla těchto výsledků, ale chtěli by to slyšet tak ve dvou větách. Nechápou, že je to proces a že je to také o důvěře k terapeutovi. Každý může mít na začátku pochybnosti, ale pak zjistíte, že to opravdu funguje, když dodržujete všechna doporučení a právě v takovém pořadí, v jakém vám je odbornice "servírují"." Markéta: "Tchán nás při oslavě svých narozenin pozval do restaurace na svatomartinskou husu. S terapeutkou jsem se předem dohodla, že nejvhodnější pro mě budou husí prsíčka."
Odbornice z Institutu kompliment: "Zařadily jsme novou cvičební sérii, která se Beátě zdá poměrně náročná, ale zvládá ji na jedničku. Doporučily jsme však vynechat volnočasový sport, který by dále navyšoval zastoupení svalů na hmotnosti."

Odbornice z Institutu kompliment: "Je pravdou, že naše redukční programy mají svůj řád, doporučení jsou dávkována po částech ve správný čas. Proto je ze strany klienta potřebná důvěra. Iva doporučení plní na jedničku a ze změny životního stylu má radost."

Odbornice z Institutu kompliment: "Markéta k hubnutí přistupuje aktivně, hodně se ptá. Máme radost, že s námi konzultuje veškeré situace, které se odlišují od běžného režimu."

Iva, Markéta a Beáta hubnou v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.