Ideální situace nastává, když jste sami hostiteli, takže výběr použitých surovin záleží na vás.
V první řadě musíte přemýšlet o výběru vhodné zeleniny na salát, který si dejte na úplném začátku společného večera.
Výběr masa: kuře nebo ryby
Pak si připravte maso na grilování. Nejdietnější jsou kuřecí či krůtí prsa. Chutnají skvěle, zvláště jsou-li předem naložena do jogurtu, česneku nebo bylinkové marinády.
Výborně chutnají i grilované ryby, například makrely. V obchodech je teď slušná nabídka ryb určených přímo ke grilování.
Mezi jednotlivými masovými chody můžete grilovat zeleninu či houby - lilky, papriky, cukety, žampiony. Stačí je jen položit na rošt a po grilování potřít olivovým olejem (ochuťte ještě rozetřeným česnekem a bylinkami).
Nebudete-li jíst žádné tučné maso ani uzeniny, nebudete mít ani nutkání přikusovat pečivo. A to je základem úspěchu!
Výběr pití: voda či suché víno
Důležité je při grilování také hodně pít, abyste si uvědomili pocit sytosti dříve, než se přejíte. Ideální je samozřejmě obyčejná voda nebo minerálka. Z alkoholických nápojů si bez obav můžete dát suché bílé nebo červené víno.
Vyhnout byste se rozhodně měli pivu, které má vysoký glykemický index. Zcela nevhodné jsou rovněž různé sladké míchané drinky. Takové nápoje mohou být výrazným zásahem do dietního jídelníčku.
Pokud jste na grilování pozváni, můžete se s přáteli předem domluvit a vhodné potraviny si s sebou přinést. Je však možné, že podobné pojetí grilování bude sympatické i hostitelům, prostě zkusí zase něco jiného. Jedinou odlišností pak může být to, že ti, kteří nepotřebují zhubnout, se dojedí pečivem.
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: dýňová bulka s pomazánkou SVAČINA: kefír nebo jogurtové mléko (0,5 l) OBĚD: salát z krabích tyčinek SVAČINA: 100 g meruněk, 1 bílý jogurt VEČEŘE: kuře se zeleninou a salátem CELKEM: 6200 kJ |