Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hvězdy mezi dorty

  0:15aktualizováno  0:15
Vybrali jsme pro vás nejlepší dorty a o receptury požádali odborníky na slovo vzaté. Tady jsou!

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou | foto: Profimedia.cz


JITKA RÁKOSNÍKOVÁ, Pražský kulinářský institut
Je jednou ze zakladatelek úspěšného časopisu věnovaného jídlu a receptům Apetit. Na konci loňského roku připravila k vydání klasiku českých kuchařských knih, slavnou kuchařku Marie Janků Sandtnerové, kterou upravila pro současné podmínky. Své jméno spojila s Pražským kulinářským institutem, který svou činnost zahájil na začátku roku.

Tajemný medovník

Příprava: 60 minut + 10 minut pečení

TĚSTO:
* 2 vidličkou ušlehaná vejce
* 60 g změklého másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 lžíce medu
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 500 až 600 g hladké mouky 

KRÉM:
* plechovka slazeného kondenzovaného mléka
* 3 vidličkou prošlehaná vejce
* 2 lžíce medu
* 60 g másla
* 1/2 hrnku mletých ořechů

1. Z přísad vypracujeme nelepivé těsto a rozdělíme ho na pět dílů. Na lehce pomoučené ploše vyválíme buď placky nebo přibližné obdélníky a na plechu vyloženém papírem na pečení upečeme dozlatova, což v troubě předehřáté na 180 stupňů trvá 3 až 5 minut.

2. V kastrůlku promícháme přísady na krém, uvedeme do varu a pak sejmeme z ohně a necháme vychladnout. Vychladlým krémem k sobě spojujeme placky. Sestavený dort pak necháme vychladnout. Posypat ho můžeme mletými ořechy, ale u profesionálních medovníků se na posypání používá trocha rozdrobeného upečeného těsta.

Našli jsme i následující trik na krém:
ze 300 g krupicového cukru upražíme karamel, zředíme trochou vody, poprášíme hladkou moukou a krátce svaříme do zhoustnutí. Postrouháme 100 g studeného másla a zašleháme do karamelového krému spolu se špetkou skořice. Oba krémy můžeme střídat.

V českých domácnostech se začal medovník hodně objevovat ve válečných letech. Recept - jednoduché těsto s margarínem, spojené stejně jednoduchým krémem ale nebudil žádné zvlášť labužnické představy a patrně evokoval - zvlášť při vzpomínce na cukrářská veledíla první republiky - cosi chudého a náhražkového; snad proto se s ním později téměř nesetkáváme. Pak přišlo nečekané: v devadesátých letech si díky manželům Chybovským z Moskvy, kteří si v Česku zaregistrovali ochrannou známku, vydobyl už velkým písmenem opatřený Medovník postavení krále cukrárenských dezertů!

Prostě předpis z rodu rodinných pokladů patří k dokonalým, a jeho tajemství asi zůstane tajemstvím navěky. Domácká výroba, pokoušející se napodobit původní "staroslovanský" recept, má před sebou i další výzvu - medovník s názvem Marlenka, rovněž chráněný ochrannou známkou a pocházející z továrny arménské rodiny Avetsijanových, usadivší se ve Frýdku-Místku. Oba zákonem chránění výrobci (pro rozdílnost v recepturách se prý vzájemně nepovažují za konkurenty) používají místní medy, a med je také zodpovědný za vláčnost a poměrně dlouhou trvanlivost tohoto vrstveného "dortokoláče".

LUKÁŠ POHL, šéfcukrář La Degustation Bohéme Bourgeoise
Začínal v restauraci Flambée, po čtyřech letech nastoupil do Café Savoy, které patří do skupiny Ambiente. Je člen Národního družstva cukrářů. Absolvoval například kurz cukrářské čokoládové školy Vahlrona.

Cheesecake s malinovo-pepřovou omáčkou

TĚSTO:
* 150 g hladké mouky
* 100 g másla
* 50 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu
* 1 vejce
* 30 g najemno namletých mandlí

KRÉM:
* 400 g krémového sýru Philadelphia, popř. lučiny
* 120 g salka
* 5 žloutků
* 1 vanilkový lusk
* štáva z 1/2 pomeranče 

OMÁČKA Z MALIN A ZELENÉHO PEPŘE:
* 250 g malin
* 1 dl červeného vína
* 50 g cukru krupice
* 3 - 5 kuliček zeleného, popřípadě růžového pepře utlučeného nebo jemně namletého

1. Všechny suroviny zpracujeme co nejrychleji v hladké těsto a uložíme na několik hodin do lednice.

2. Připravíme si náplň. Sýr, kondenzované mléko, žloutky, vyškrábanou dužinu vanilkového lusku a pomerančovou šťávu dáme do mísy a prošleháme šlehačem.

3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a vyložíme sním koláčovou kulatou formu, propícháme ho vidličkou a upečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Korpus naplníme krémovou směsí a pečeme dále na stejnou teplotu cca 20 - 25 min.

4. Necháme koláč vystydnout, a v lednici vychladit nejméně 4 hodiny. Všechny ingredience na omáčku povaříme v rendlíku 10 minut, pak procedíme.

Doslovný překlad mluví o "sýrovém koláči", s ementálem nemá ale nic společného. Jeho kouzlo je v náplni ze smetanového sýra, který se z českých ekvivalentů nejvíce podobá šlehané lučině. Ani těsto není vždy stejné, může být linecké nebo jako rychlovku lze smísit dobré sušenky s máslem. Patří k těm nejtypičtějším americkým dezertům, jaké si dokážete představit.

Dostanete ho v každé kavárně a pro místní je dát si k dobrému kafi cheesecake stejná klasika, jako pro Čechy štrůdl nebo bábovka. U nás se o jeho oblibu postaraly podniky, které si v devadesátých letech začali otevírat Američané, a brzy byl sýrový koláč nabízen skoro v každé kavárně.

ROMAN PAULUS, Sous-chef CzechHouse Grill&Rotisserie hotelu Hilton
Láska k vaření ho provází od dětství, přestože v jeho rodině neexistovala gastronomická tradice, kuchařskou čepici si poprvé nasadil ve čtyřech letech na karnevalu. Vzdělání si zdokonaloval na prestižní rakouské gastronomické škole v Gerasu.
Jednou z mnoha zastávek byl hotel Savoy v Londýně nebo cesta kolem světa na lodi Queen Elisabeth II. Od roku 2002 pracuje v řetězci Hilton, nejprve v hotelu Hilton Vienna Plaza a od roku 2002 Praze.

Tiramisu

NA FORMU O PRŮMĚRU 24 CM:
* 2 vejce
* 4 žloutky
* 90 g mascarpone
* 250 g smetany ke šlehání
* 50 ml likéru Amaretto
* 250 g cukrářských piškotů
* 0,5 l černé kávy
* vanilkový cukr
* kakao

1. Smícháme žloutky, vejce, cukr a likér amaretto a směs ušleháme ve vodní lázni do husté pěny. Poté šleháme naopak v ledové lázni až do vychladnutí.
Přidáme mascarpone, promícháme a přidáme ušlehanou smetanu.

2. Cukrářské piškoty krátce namočíme ve studené kávě a klademe na dno formy. Piškoty, pokládáme těsně vedle sebe, na ně naneseme silnou vrstvu krému a celý postup opakujeme.

3. Hotový dort dáme vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Italský piškotový dezert pochází z Benátek a jeho hlavní a nejdůležitější součástí je jemný krémový sýr mascarpone. Tentokrát zapomeňte na náhražky, tenhle dezert si je opravdu nezaslouží, navíc mascarpone už koupíte v každém supermarketu. Kouzlo je v dokonalém souladu, který spolu vytvoří smetana s mascarpone, cukrářské piškoty a hořká káva.





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Céline Dion si na Oscary 1999 vzala smoking od Diora.
Předběhla jsem dobu, říká o svém výstředním modelu Céline Dion

Céline Dion (49) se nebojí vyrazit na červený koberec i v trochu bláznivých modelech. Podle zpěvačky jsou některé outfity jen nepochopeny. Za takový považuje i...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.