Opatření by však měla být komplexní. Jak se tedy se zácpou vypořádat? Přinášíme vám několik osvědčených rad.
Věnujte se pravidelně přiměřené fyzické aktivitě s důrazem na zpevňování břišních svalů. Pijte dostatek tekutin, asi dva až tři litry denně, vodu doplňujte průběžně, a nikoli až jednorázově večer.
Vybírejte si raději celozrnné pečivo, nejlépe s vysokým podílem žitné mouky, ovesných vloček nebo lněného semínka. Pomůže vám také čerstvá zelenina. Z mléčných výrobků si vybírejte ty s obsahem probiotických mikroorganismů (například jogurty nebo nápoje Activia). Častěji zařazujte do jídelníčku luštěniny. Při pečení nahrazujte část mouky celozrnnou variantou.
A poslední rada: zkuste lněné semínko. Lněné semínko je ideálním prostředkem proti zácpě. Experti je vyzdvihují pro jeho vysoký obsah nenasycených mastných kyselin typu n-3, které jsou prevencí chorob srdce a cév. Ano, jsou to podobné mastné kyseliny, které se nacházejí i v rybách. Ve lněném semínku je však téměř dvakrát více kvalitních bílkovin. Veškeré jeho sacharidy jsou navíc energeticky nevyužitelné, vyskytují se totiž ve formě vlákniny.
Proč je vlastně lněné semínko důležité?
Díky velkému množství vlákniny a dalších složek dokáže lněné semínko spolehlivě odstranit úpornou zácpu bez použití projímadel. Denně stačí dvě až tři polévkové lžíce.
Lněné semínko se může snadno stát dalším záchytným bodem redukčního režimu. Pomáhá totiž snížit glykemický index celého jídla, což usnadňuje hubnutí. Navíc vláknina brání pocitům hladu.
A jak je připravit? Můžete ho opražit na pánvi nebo rozdrtit v mixéru. Takto upravené je však neskladujte příliš dlouho. Zatímco celé, nedrcené, můžete mít doma třeba rok, drcené podlehne snadno žluknutí. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli: do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek.
Dobrý tip: V lékárnách lze zakoupit přípravek s názvem Lepicol s obsahem tří účinných složek. První je vláknina (psyllia), která tvoří ideální podmínky pro to, aby se ve střevech usídlily příznivě působícími mikroorganismy (vláknina zde působí jako takzvané prebiotikum).
Stejnou úlohu má oligosacharid inulin, získávaný z čekanky. Produkt obsahuje i probiotickou složku: Lactobacillus acidophillus a Bifidobacterium bifidum ve vysokém počtu (300 milionů na jednu dávku).
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: tvaroh s jogurtem SVAČINA: chleba se sýrem OBĚD: krůtí čína v listech z pekingského zelí (4 porce) SVAČINA: jablko se sýrem VEČEŘE: salát CELKEM: 5570 kJ |