Těsto:
300 g mouky, 90 g másla, špetka soli, 60-70 g cukru, půl lžičky kypřícího prášku, 7-8 lžic mléka
Náplň:
3 jablka, 8 hrušek, 80 g cukru, šťáva z půlky citrónu, 0,3 l červeného, trochu skořice a tlučeného hřebíčku, 3 lžíce jablečné šťávy, máslo na vymazání formy, 2 lžíce rybízového želé
Šťávu scedíme a ovoce necháme odkapat. Šest zbývajících hrušek oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na 0,5 cm silné půlměsíčky a ve scezené šťávě uvaříme tak, aby zůstaly pevné. Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, dáme do vymazané formy a několikrát vidličkou propíchneme. Šťávu z vařených hrušek smícháme s předvařenými kousky ovoce, rozmixujeme nebo prolisujeme a uvaříme na hustou kaši. Vychladlou kaší potřeme koláč a pečeme ho při 220°C asi 30 minut. Potom koláč ozdobíme plátky hrušek a pečeme dalších 10 minut.