Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

  0:02aktualizováno  0:02
Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci, snižuje krevní tlak a zlepšuje duševní kondici lidí ve vyšším věku. Ale hlavně je strašně dobrá. Takže pokud se vám sbíhají sliny, honem do kuchyně.

Soufflé au chocolat | foto: Profimedia.cz

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Ingredience na dortovou formu o průměru 21 cm:

Čokoládový cheesecake s drobenkou

Na spodní vrstvu:

  • 100 g kakaových sušenek
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 400 g krémového sýra (nejlépe Philadelphie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g hořké čokolády (nejméně 75 % kakaa)
  • 50 ml třešňového likéru

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 75 g másla
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Kakaové sušenky podrtíme a smícháme s máslem. Vzniklou hmotou rovnoměrně vyplníme dno formy. Dáme do ledničky.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Krémový sýr a mascarpone smícháme v misce.
  3. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni a smícháme s třešňovým likérem. Směs zapracujeme do sýrové hmoty a přidáme pěnu z vajec a cukru.
  4. Náplň rozetřeme na vychlazenou spodní vrstvu, uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C.
  5. Asi po deseti minutách posypeme povrch cheesecaku drobenkou a pečeme ještě 30 minut. Pak troubu vypneme, mírně pootevřeme dvířka a koláč v ní necháme dojít. Klidně ho tam můžeme nechat přes noc.
  6. Nakonec opatrně vyjmeme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Soufflé au chocolat

Ingredience na 4 formičky:

Soufflé au chocolat
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g másla + na vymazání formiček
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice (nemusí být)
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formičky na soufflé nebo žáruvzdorné mističky vymažeme rozpuštěným máslem.
  2. Do misky vhodné na vodní lázeň dáme máslo a nalámanou čokoládu. V horké vodní lázni je rozehřejeme a promícháme.
  3. Mouku smícháme s cukrem a skořicí a vmícháme k rozpuštěné čokoládě s máslem. Sejmeme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí.
  4. Pak vzniklou čokoládovou směs rozdělíme do vymazaných formiček a dáme péct asi na 15 minut do předehřáté trouby.
  5. Soufflé podáváme ještě horké, vnitřek by měl být krásně tekutý.

Čokoládová pěna

Ingredience na 4 porce:

Čokoládová pěna
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 12 bílků

Pracovní postup:

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a v horké vodní lázni ji rozehřejeme. Pak ji necháme lehce zchladnout.
  2. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Rozpuštěnou čokoládu pomalu naléváme do sněhu a opatrně zašleháme metlou, až vznikne čokoládová pěna.
  4. Pěnu nalijeme do skleniček a vychladíme.

Tip: Čokoládovou pěnu můžete podávat jen tak samotnou s hoblinkami čokolády, ale skvělá je také se šlehačkou a čerstvým ovocem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.