Jahodový tart
Menu s výhledemNově otevřená restaurace Ginger & Fred sídlí v sedmém patře pražského Tančícího domu. Návštěvníkům nabízí kromě krásného výhledu a umělecky vyzdobeného interiéru především nové menu. Sestavil ho šéfkuchař Rudolfa Doležala, který klade důraz zejména na čerstvost a lokální původ surovin. Více informací zde. |
Množství pro 6 osob
Těsto:
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 ks vejce
Mandlový krém:
- 75 g másla
- 75 g cukru
- 75 mandlového prášku
- 2 ks vejce
Lehký krém:
- 100 g mléka
- 20 g cukru
- 1 vaječný žloutek
- 8 g kukuřičný škrob
- 2 g želatinových plátků
- ½ vanilkového lusku
- 150 g šlehačky
- Smíchejte suroviny na těsto, přidejte 1 vejce. Nechte odpočívat v lednici 2 hodiny.
- Mezitím si připravte mandlový krém smícháním všech ingrediencí. Odpočaté těsto vlijte do formy. Korpus pokryjte mandlovým krémem a pečte v předehřáté troubě na 160°C dozlatova.
- Přichystejte si lehký pudinkový krém smícháním mléka, cukru, žloutku, škrobu a půlky vanilkového lusku. Po dosažení 140°C přidejte do pudinku želatinové plátky a šlehačku.
- Ozdobte tart střídavě jahodami a krémem. Podávejte s pistáciovou zmrzlinou.
Hráškový krém se špekem a jogurtovým flanem
- ½ kg hrášku
- 1 bílá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka tymiánu
- 1 velká brambora
- 50 g másla
- 2 l kuřecího vývaru
- 30 g špeku
- Na másle opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme stroužek neloupaného česneku, snítku tymiánu, špek a nakrájenou bramboru.
- Zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a vaříme přibližně 20 minut, do změknutí brambor.
- Na závěr přidáme hrášek a vaříme dalších maximálně 5 minut. Rychle rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník, aby polévka zůstala zelená. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Podáváme s jogurtovým flanem.
Jogurtový flan
- 250 g řeckého jogurtu
- 4 vejce
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- Vše smícháme v míse a pečeme ve vymazaných silikonových formičkách v troubě na 90°C po dobu přibližně 35 minut.
Farmářské kuře, bramborové noky, hrášek s grepy a zázvorovou omáčkou
Pro 4 osoby:
- 1 farmářské kuře
- 2 velké brambory
- 100 g
- hráškových lusků
- 1 grep
- 50 g zázvoru
- hladká mouka
- 2 vejce
- 100 g másla
Na omáčku:
- drůběží kosti
- šalotka
- česnek
- olej
- máslo
- 100 ml bílého vína
- tymián
- drůbeží vývar
- Drůbeží kosti (asi 3 kg), nakrájenou šalotku a česnek opečeme na oleji v hrnci dozlatova. Přidáme lžíci másla a zalijeme 100 ml bílého vína, trochu svaříme, přidáme snítku tymiánu a 2 l drůbežího vývaru. Vaříme další hodinu, poté vše propasírujeme a dále vaříme na potřebnou hustotu omáčky. Na závěr přidáme očištěný zázvor a necháme pod pokličkou odstát mimo oheň. Opět procedíme. Takto hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.
- Farmářské kuře rozdělíme na 4 díly a opečeme na rozpáleném oleji na pánvi.
- Přendáme do trouby a pečeme dalších 30 minut do úplného propečení, poté maso vyndáme a necháme odpočinout. Před podáváním opět přihřejeme v troubě a vložíme zpět do pánve s trochou másla, snítkou tymiánu a stroužkem česneku, vše dobře přelijeme máslem.
- Omyté brambory vložíme na plech s 1 kg hrubé mořské soli a pečeme v troubě na 150°C do změknutí. Poté brambory propasírujeme přes jemné síto, přidáme vejce, sůl a hladkou mouku. Pomocí vidličky tvarujeme noky, které vaříme v osolené vodě.
- Vyloupaný hrášek spaříme v horké vodě a oloupeme ze slupky. Z grepů vykrájíme segmenty, smícháme s hráškem a prohřejeme s trochou másla.
Fish and chips s domácí tatarkou
- filety z tresky
- ½ l piva
- 220 gr hladké mouky
- led
- sůl
- pepř
- brambory na hranolky (nejlépe odrůda bintje)
- arašídový olej na fritování
- 2 vejce
- 2 ks nakládaných okurek cornichon
- 1 šalotka
- petržel nať
- kapary
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 300 ml olivového oleje
- Z hladké mouky, piva a pár kostek ledu si připravíme těstíčko na obalování ryby a necháme v lednici odpočinout. Filety tresky nakrájíme na kousky o 100 gramech váhy, osolíme a opepříme a obalíme v těstíčku. Smažíme v rozpáleném oleji asi 3 minuty.
- Omyté a oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a vložíme do osolené vody se lžící bílého vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme téměř do měkka. Poté hranolky vyjmeme z vody, osušíme a zachladíme. Smažíme v rozpáleném oleji pomalu do křupava.
- Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme dijonskou hořčici, vinný ocet, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a za stálého šlehání pomalu přiléváme olivový olej. Na závěr přidáme nakrájenou šalotku, cornichony a petrželovou nať s kapary. Zakápneme citronovou šťávou.
Své hosty také potěšíte spojením jahod a lineckého těsta v italském stylu:
14. srpna 2012 |