Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si farmářské kuře, jahodový tart a jogurtový flan

  3:50aktualizováno  3:50
Uvařte si menu inspirované českou i francouzskou kuchyní, ve kterém můžete využít čerstvé letní ovoce a zeleninu. Hráškový krém povýšíte jednoduchým jogurtovým flanem, kuře zase zázvorovou omáčkou a grepy. Lehkým jahodovým tartem na závěr vykouzlíte úsměv na tváři všech okolo stolu.

Jahodový tart s pistáciovou zmrzlinou | foto: restaurant Ginger & Fred

Jahodový tart

Menu s výhledem

Nově otevřená restaurace Ginger & Fred sídlí v sedmém patře pražského Tančícího domu. Návštěvníkům nabízí kromě krásného výhledu a umělecky vyzdobeného interiéru především nové menu. Sestavil ho šéfkuchař Rudolfa Doležala, který klade důraz zejména na čerstvost a lokální původ surovin. Více informací zde.  

Interiér restaurace Ginger & Fred s ručně malovanými židlemi

Množství pro 6 osob

Těsto: 

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce

Mandlový krém: 

  • 75 g másla
  • 75 g cukru
  • 75 mandlového prášku
  • 2 ks vejce

 Lehký krém: 

  • 100 g mléka
  • 20 g cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 8 g kukuřičný škrob
  • 2 g želatinových plátků
  • ½ vanilkového lusku
  • 150 g šlehačky

  1. Smíchejte suroviny na těsto, přidejte 1 vejce. Nechte odpočívat v lednici 2 hodiny.
  2. Mezitím si připravte mandlový krém smícháním všech ingrediencí. Odpočaté těsto vlijte do formy. Korpus pokryjte mandlovým krémem a pečte v předehřáté troubě na 160°C dozlatova.
  3. Přichystejte si lehký pudinkový krém smícháním mléka, cukru, žloutku, škrobu a půlky vanilkového lusku. Po dosažení 140°C přidejte do pudinku želatinové plátky a šlehačku.
  4. Ozdobte tart střídavě jahodami a krémem. Podávejte s pistáciovou zmrzlinou.

Hráškový krém se špekem a jogurtovým flanem

Hráškový krém s jogurtovým flanem
  • ½ kg hrášku
  • 1 bílá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 velká brambora
  • 50 g másla
  • 2 l kuřecího vývaru
  • 30 g špeku

  1.  Na másle opečeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme stroužek neloupaného česneku, snítku tymiánu, špek a nakrájenou bramboru.
  2. Zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a vaříme přibližně 20 minut, do změknutí brambor.
  3. Na závěr přidáme hrášek a vaříme dalších maximálně 5 minut. Rychle rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník, aby polévka zůstala zelená. Pro zjemnění můžeme přidat smetanu. Podáváme s jogurtovým flanem.

Jogurtový flan

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř

  1.  Vše smícháme v míse a pečeme ve vymazaných silikonových formičkách v troubě na 90°C po dobu přibližně 35 minut.

Farmářské kuře, bramborové noky, hrášek s grepy a zázvorovou omáčkou

Farmářské kuře s bramborovými noky

Pro 4 osoby:

  • 1 farmářské kuře
  • 2 velké brambory
  • 100 g
  • hráškových lusků
  • 1 grep
  • 50 g zázvoru
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 100 g másla

Na omáčku:

  • drůběží kosti
  • šalotka
  • česnek
  • olej
  • máslo
  • 100 ml bílého vína
  • tymián
  • drůbeží vývar

  1.  Drůbeží kosti (asi 3 kg), nakrájenou šalotku a česnek opečeme na oleji v hrnci dozlatova. Přidáme lžíci másla a zalijeme 100 ml bílého vína, trochu svaříme, přidáme snítku tymiánu a 2 l drůbežího vývaru. Vaříme další hodinu, poté vše propasírujeme a dále vaříme na potřebnou hustotu omáčky. Na závěr přidáme očištěný zázvor a necháme pod pokličkou odstát mimo oheň. Opět procedíme. Takto hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem.
  2. Farmářské kuře rozdělíme na 4 díly a opečeme na rozpáleném oleji na pánvi.
  3. Přendáme do trouby a pečeme dalších 30 minut do úplného propečení, poté maso vyndáme a necháme odpočinout. Před podáváním opět přihřejeme v troubě a vložíme zpět do pánve s trochou másla, snítkou tymiánu a stroužkem česneku, vše dobře přelijeme máslem.
  4. Omyté brambory vložíme na plech s 1 kg hrubé mořské soli a pečeme v troubě na 150°C do změknutí. Poté brambory propasírujeme přes jemné síto, přidáme vejce, sůl a hladkou mouku. Pomocí vidličky tvarujeme noky, které vaříme v osolené vodě.
  5. Vyloupaný hrášek spaříme v horké vodě a oloupeme ze slupky. Z grepů vykrájíme segmenty, smícháme s hráškem a prohřejeme s trochou másla.

Fish and chips s domácí tatarkou

Fish and chips s hranolkami a domácí majonézou, podle britského zvyku zabalené do novin.
  • filety z tresky
  • ½ l piva
  • 220 gr hladké mouky
  • led
  • sůl
  • pepř
  • brambory na hranolky (nejlépe odrůda bintje)
  • arašídový olej na fritování
  • 2 vejce
  • 2 ks nakládaných okurek cornichon
  • 1 šalotka
  • petržel nať
  • kapary
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 300 ml olivového oleje

  1. Z hladké mouky, piva a pár kostek ledu si připravíme těstíčko na obalování ryby a necháme v lednici odpočinout. Filety tresky nakrájíme na kousky o 100 gramech váhy, osolíme a opepříme a obalíme v těstíčku. Smažíme v rozpáleném oleji asi 3 minuty.
  2. Omyté a oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a vložíme do osolené vody se lžící bílého vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme téměř do měkka. Poté hranolky vyjmeme z vody, osušíme a zachladíme. Smažíme v rozpáleném oleji pomalu do křupava.
  3. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků přidáme dijonskou hořčici, vinný ocet, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a za stálého šlehání pomalu přiléváme olivový olej. Na závěr přidáme nakrájenou šalotku, cornichony a petrželovou nať s kapary. Zakápneme citronovou šťávou.

Své hosty také potěšíte spojením jahod a lineckého těsta v italském stylu:

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.