Doporučujeme

Hovězí steak ze svíčkové, slaninové fazolky, brambora s tvarohem

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept:Steak ze svíčkové, slaninové fazolky a pečená brambora

  • 11
Za tento recept od nás získává Tomáš Ducheček knihu Dokonalý steak. Blahopřejeme.

Doba přípravy
60 minut

Množství
4

Steak:
- 1 500 g pravé hovězí svíčkové
- olivový olej
- mořská sůl hrubozrnná

Fazolky se slaninou:
- 1 balení mražených fazolových lusků
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 4 stroužky česneku
- 1 bylinková kostka

Brambora s tvarohem:
- sůl a mletý bílý pepř
- 1/2 svazku pažitky
- 60 g zakysané smetany
- 1/2 svazku petrželky
- 4 ks brambory (velké)
- 125 g tvarohu nebo bílého jogurtu

Steak
Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky cca 4 - 5 cm široké, po vyjmutí z ledničky necháme 2 hodiny v pokojové teplotě, osušíme - nemyjeme. Rozpálíme pánvičku na maximum, steak z každé strany rukou potřeme olivovým olejem, zprudka osmahneme na každé straně cca 1 minutu. Vložíme v pekáčku do předehřáté trouby na 170 stupňů a necháme péct 7 minut, vyjmeme a 7 minut necháme na talíři přikryté pokličkou. Po vložení na talíř posypeme dle chuti mořskou hrubozrnnou solí.

Fazolky se slaninou
Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem a scedíme. V rozpálené pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme fazolky a společně asi 5 minut restujeme. Přisypeme nasekaný česnek, bylinkovou kostku, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme. Mezi dušením promícháme, aby se aroma z bylinkové kostky smísilo s jídlem.

Brambory s tvarohovým dresinkem
Brambory ve slupce dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme 10 minut. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory po jedné zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 40 minut. Mezitím smícháme tvaroh se smetanou. Bylinky omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozbalíme. Upečené brambory křížem nařízneme, rozevřeme a naplníme tvarohovo-bylinkovou směsí.

Podáváme s dobrým červeným vínem.


  • Vybrali jsme pro Vás