Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept:Steak ze svíčkové, slaninové fazolky a pečená brambora

  0:30aktualizováno  0:30
Za tento recept od nás získává Tomáš Ducheček knihu Dokonalý steak. Blahopřejeme.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
60 minut

Množství
4

Steak:
- 1 500 g pravé hovězí svíčkové
- olivový olej
- mořská sůl hrubozrnná


Fazolky se slaninou:
- 1 balení mražených fazolových lusků
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 4 stroužky česneku
- 1 bylinková kostka


Brambora s tvarohem:
- sůl a mletý bílý pepř
- 1/2 svazku pažitky
- 60 g zakysané smetany
- 1/2 svazku petrželky
- 4 ks brambory (velké)
- 125 g tvarohu nebo bílého jogurtu

Steak
Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky cca 4 - 5 cm široké, po vyjmutí z ledničky necháme 2 hodiny v pokojové teplotě, osušíme - nemyjeme. Rozpálíme pánvičku na maximum, steak z každé strany rukou potřeme olivovým olejem, zprudka osmahneme na každé straně cca 1 minutu. Vložíme v pekáčku do předehřáté trouby na 170 stupňů a necháme péct 7 minut, vyjmeme a 7 minut necháme na talíři přikryté pokličkou. Po vložení na talíř posypeme dle chuti mořskou hrubozrnnou solí.

Fazolky se slaninou
Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít varem a scedíme. V rozpálené pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme fazolky a společně asi 5 minut restujeme. Přisypeme nasekaný česnek, bylinkovou kostku, přikryjeme pokličkou a chvilku dusíme. Mezi dušením promícháme, aby se aroma z bylinkové kostky smísilo s jídlem.

Brambory s tvarohovým dresinkem
Brambory ve slupce dobře omyjeme a v osolené vodě vaříme 10 minut. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory po jedné zabalíme do alobalu a pečeme v troubě 40 minut. Mezitím smícháme tvaroh se smetanou. Bylinky omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. Nasekané bylinky vmícháme do tvarohu, osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z trouby, alobal opatrně rozbalíme. Upečené brambory křížem nařízneme, rozevřeme a naplníme tvarohovo-bylinkovou směsí.

Podáváme s dobrým červeným vínem.

Autor:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.