Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Hovězí líčka na červeném víně

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

Hovězí líčka na červeném víně | foto: Radek Novotnýpro iDNES.cz

Doba přípravy
3-4 hodiny

Množství
4

1000 g hovězích líček (4 větší kusy)
2 ks cibule
3 ks mrkve
2 ks petržele
3 ks řapíkatého celeru (stonek)
1 lžíce rajčatového protlaku
5-6 dl červeného vína (kvalitní, žádný krabicák!)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj, petržel)
lžíce olivového oleje
50 g másla na zjemnění omáčky
sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte a naporcujte podle představy, naše ideální-vyzkoušená velikost je cca 250 g na porci. V mezidobí přípravy si předehřejte troubu na 160 stupňů. Veškerou zeleninu nakrájejte na větší kousky, jednotlivé kusy masa z obou stran osolte, opepřete a jemně zaprašte hladkou moukou. Ve větším hrnci rozpusťte cca 2 lžíce másla, ke kterému přilejte lžíci olivového oleje a líčka zprudka opečte ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne a tzv. chytne barvu, vyndejte jej z hrnce a do vzniknuvšího výpeku vložte pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vše opékejte do zlatava, ale ne do tmavě-hněda (ne tolik jako cibuli na základ guláše). Poté snižte výkon sklokeramiky nebo uberte plamen na plynu a do směsi přidejte lžíci až dvě dobrého rajčatového protlaku. Navrch směsi položte opečená líčka, vše zalijte kvalitním červeným vínem (takové, které byste si s chutí nalili i do sklenky) a vložte bouquet garni. Hrnec zakryjte poklicí a na 2–3 hodiny vložte do vyhřáté trouby. Uvedený čas je však poměrně relativní a závisí na více faktorech, proto je lepší se spolehnout na vlastní úsudek a pravidelnou kontrolu - hotové maso musí být měkké a rozpadat se jako dort. Jakmile ten moment nastane, maso vyjměte z hrnce a přeceďte (nepasírujte) vzniklou omáčku. V případě potřeby chvíli redukujte v rendlíku, aby omáčka zhoustla. Jakmile bude mít omáčka konzistenci dle vaší představy, rendlík odstavte a vmíchejte kousek másla na zjemnění. Voala, finito - pak už jen věnovat konečnou pozornost foodstylingu na talíři a směle do toho :)

Poznámka
Ideální přílohou jsou klasické šťouchané brambory (se smetanou a máslem, nikoliv mlékem!), případně bramborové pyré.
Jako nápoj určitě doporučuji použít zbylé červené víno, skvěle se to doplňuje.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to
Nejsem přirozená blondýna a nestydím se za to

Blonďaté vlasy symbolizují jemný ženský půvab a smyslnost zároveň. Pokud nejste blondýna od přírody, i tak můžete získat plavý odstín vlasů. Jen na to jděte spr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.