Papriky s houbovou nádivkou
Pro 4 osoby
* 4 velké papriky
* 2 starší housky
* mléko
* 1 malá cibule
* 200 g hub
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sušený tymián
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 2 vejce
* 50 g sýra
* čerstvá pažitka nebo petržel
1. Papriky omyjeme,odkrojíme vršek, vyjmeme jádra a vypláchneme. Dáme je povařit na pět minut do osolené vody. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
2. Housky rozlámeme a namočí me je v teplém mléce. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby očistíme a pokrájíme.
3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut opékáme, ochutíme sójovou omáčkou, tymiánem, solí.
4. Housky vymačkáme,promícháme je s vejci, utřeným stroužkem česneku, přimícháme orestované houby a nastrouhaný sýr s nasekanými bylinkami. Směsí naplníme papriky, přiklopíme odkrojeným vrškem a dáme zapéct do trouby podlité trochou vody na 20-25 minut.
Náš tipZkuste naplnit papriky houbovou smaženicí - vynechte housku, přidejte vejce. |
Zapečené těstoviny s houbami
Pro 4 osoby
* 500 g těstovin
* 400 g hub
* 3 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 200 g mraženého listového špenátu
* 250 ml smetany na vaření
* 200 g sýra
* sůl
* pepř
1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.
2. Houby očistíme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a nasekáme. Nakrájené houby opečeme na pánvi na rozpáleném oleji pět minut. Přimícháme česnek, krátce orestujeme a přidáme překrájený rozmrazený špenát.
3. Do houbové směsi přimícháme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vlijeme na uvařené těstoviny a promícháme.
4. Těstoviny i s omáčkou přendáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě 5-7 minut.
Náš tipNahraďte smetanu ricottou nebo zakysanou smetanou. |
Quiche s houbami a špekem
Pro 4 osoby
* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* špetka soli
* 5 lžic vody
* 100 g špeku
* 1 malá cibule
* 250 g menších hub
* 1 zakysaná smetana
* 200 g smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl
* pepř
1. Z mouky, másla, soli a vody zpracujeme křehké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout dvě hodiny v chladu.
2. Špek a krájíme, cibuli oloupeme a nasekáme, houby očistíme a rozkrájíme na plátky. Na pánvi necháme rozškvařit na kousky nakrájený špek a opečeme na něm cibuli a houby.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno kulaté koláčové formy vyložíme pečicím papírem,vložíme na něj rozválené těsto, které propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme 20 minut. Papír i fazole odstraníme.
4. V misce prošleháme obě smetany, vejce, sůl a pepř. Do upečeného korpusu dáme houby, přelijeme je smetanou s vejci a dáme na 25 minut zapéct.
Náš tipKupte si již hotové křehké těsto. Korpus předpečte dopředu, můžete ho uchovat zabalený v mrazáku. |
Houbový burger
Pro 4 osoby
* 4 hamburgerové housky
* 4 velké klobouky portobello žampionů
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 velké rajče
* 1 červená cibule
* hrst rukoly
1. Kloubouky hub otřeme a dáme je do marinády připravené z rozetřeného česneku, oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Necháme vychladit dvě hodiny.
2. Troubu s grilem rozehřejeme na 200 °C. Kloubouky přendáme do zapékací misky a necháme je péct asi 20 minut dohněda. V polovině pečení je obrátíme a potřeme zbylou marinádou.
3. Rajče omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na spodní část hamburgerové housky dáme teplý žampion, plátek rajčete, trochu rukoly a kolečka cibule. Přiklopíme horním dílem housky.
Náš tipPortobello žampiony nahraďte jinými houbami. Hamburgerovou housku potřete majonézou nebo kečupem, podle chuti. |
Kuře na víně s houbami
Pro 4 osoby
* 1 kuře
* sůl
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce oleje
* 1 malá paprika
* 10 malých žampionů nebo hříbků
* čerstvý tymián
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml červeného vína
1. Kuře naporcujeme, opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Papriku omyjeme rozpůlíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na proužky. Houby očistíme, větší překrojíme.
2. V hlubší pánvi rozpálíme olej,opečeme na něm porce kuřete, přihodíme papriku, houby, tymián a orestujeme. Přikryjeme pokličkou, případně trochu podlijeme, podusíme asi 15 minut.
3. Maso vyjmeme z hrnce, vlijeme do něj vývar a víno a povaříme pět minut. Vrátíme kousky kuřete do omáčky a společně povaříme dalších 10 minut. Podáváme s vařenými novými bramborami nebo čerstvým chlebem.
Náš tipPřihoďte hrst černých pokrájených oliv. |
Palačinky s liškami
Pro 6 osob
* 300 g hladké mouky
* 3 vejce
* 1/2l mléka
* špetka soli
* olej
* 1 stroužek česneku
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka
* 250 g lišek
1. Promícháme mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto necháme 20 minut odpočinout a pak z něj uděláme postupně na pánvi na rozpáleném oleji palačinky.
2. Houby očistíme, větší překrojíme. Česnek oloupeme a utřeme se solí, promícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.
3. Na pánvi rozpálíme olej a lišky orestujeme. Palačinky namažeme ochucenou smetanou a poklademe orestovanými liškami.
Náš tipSložte naplněné palačinky do balíčků, dejte do zapékací misky, posypte oblíbeným sýrem a zapečte. |
Houbové škvarky v másle
Pro 4 osoby
* 250 g másla
* 300 g hub
* sůl
* čerstvá petržel
1. Máslo zahřejeme v pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem, necháme ho rozpouštět při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Občas zamícháme. Máslo se přepouští asi 30 minut. Máslo by mělo být zlaté a čiré.
2. Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.
3. Houby očistíme a rozkrájíme je na centimetrové kousky. Na pánvi je opékáme na části přepuštěného másla, dokud nejsou křupavé.
4. Orestované houby vmícháme do zbytku másla. Přidáme nasekanou petržel, zamícháme a dáme vychladit a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.
Náš tipHoubové škvarky můžete udělat se sádlem. Přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku a má v kuchyni mnoho využití. Zbytky z přepuštěného másla - sesbíraná pěna a kousky po přefiltrování - se dají použít k omaštění pokrmů, nemusíte je vyhazovat. |