Houby tělu prospívají. Zkuste houbový burger či palačinky s liškami

  0:12
Někdo odchází s košíkem do lesa meditovat a houby jsou pro něj zástěrka. Pro ostatní, kteří jsou houbaři sběrem i chutí, však s létem nastává hlavní sezona. V případě nepřízně počasí aspoň na talíři...
Opékané houby s creme fraiche

Opékané houby s creme fraiche | foto: Profimedia.cz

Papriky s houbovou nádivkouPapriky s houbovou nádivkou

Pro 4 osoby

* 4 velké papriky
* 2 starší housky
* mléko
* 1 malá cibule
* 200 g hub
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sušený tymián
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 2 vejce
* 50 g sýra
* čerstvá pažitka nebo petržel

1. Papriky omyjeme,odkrojíme vršek, vyjmeme jádra a vypláchneme. Dáme je povařit na pět minut do osolené vody. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Housky rozlámeme a namočí me je v teplém mléce. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby očistíme a pokrájíme.

3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut opékáme, ochutíme sójovou omáčkou, tymiánem, solí.

4. Housky vymačkáme,promícháme je s vejci, utřeným stroužkem česneku, přimícháme orestované houby a nastrouhaný sýr s nasekanými bylinkami. Směsí naplníme papriky, přiklopíme odkrojeným vrškem a dáme zapéct do trouby podlité trochou vody na 20-25 minut.

Náš tip

Zkuste naplnit papriky houbovou smaženicí - vynechte housku, přidejte vejce.

Zapečené těstoviny s houbamiZapečené těstoviny s houbami

Pro 4 osoby

* 500 g těstovin
* 400 g hub
* 3 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 200 g mraženého listového špenátu
* 250 ml smetany na vaření
* 200 g sýra
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.

2. Houby očistíme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a nasekáme. Nakrájené houby opečeme na pánvi na rozpáleném oleji pět minut. Přimícháme česnek, krátce orestujeme a přidáme překrájený rozmrazený špenát.

3. Do houbové směsi přimícháme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vlijeme na uvařené těstoviny a promícháme.

4. Těstoviny i s omáčkou přendáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě 5-7 minut.

Náš tip

Nahraďte smetanu ricottou nebo zakysanou smetanou.

Quiche s houbami a špekemQuiche s houbami a špekem

Pro 4 osoby

* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* špetka soli
* 5 lžic vody
* 100 g špeku
* 1 malá cibule
* 250 g menších hub
* 1 zakysaná smetana
* 200 g smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl
* pepř

1. Z mouky, másla, soli a vody zpracujeme křehké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout dvě hodiny v chladu.

2. Špek a krájíme, cibuli oloupeme a nasekáme, houby očistíme a rozkrájíme na plátky. Na pánvi necháme rozškvařit na kousky nakrájený špek a opečeme na něm cibuli a houby.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno kulaté koláčové formy vyložíme pečicím papírem,vložíme na něj rozválené těsto, které propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme 20 minut. Papír i fazole odstraníme.

4. V misce prošleháme obě smetany, vejce, sůl a pepř. Do upečeného korpusu dáme houby, přelijeme je smetanou s vejci a dáme na 25 minut zapéct.

Náš tip

Kupte si již hotové křehké těsto. Korpus předpečte dopředu, můžete ho uchovat zabalený v mrazáku.

Houbový burgerHoubový burger

Pro 4 osoby

* 4 hamburgerové housky
* 4 velké klobouky portobello žampionů
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 velké rajče
* 1 červená cibule
* hrst rukoly

1. Kloubouky hub otřeme a dáme je do marinády připravené z rozetřeného česneku, oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Necháme vychladit dvě hodiny.

2. Troubu s grilem rozehřejeme na 200 °C. Kloubouky přendáme do zapékací misky a necháme je péct asi 20 minut dohněda. V polovině pečení je obrátíme a potřeme zbylou marinádou.

3. Rajče omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na spodní část hamburgerové housky dáme teplý žampion, plátek rajčete, trochu rukoly a kolečka cibule. Přiklopíme horním dílem housky.

Náš tip

Portobello žampiony nahraďte jinými houbami. Hamburgerovou housku potřete majonézou nebo kečupem, podle chuti.

Kuře na víně s houbamiKuře na víně s houbami

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce oleje
* 1 malá paprika
* 10 malých žampionů nebo hříbků
* čerstvý tymián
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml červeného vína

1. Kuře naporcujeme, opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Papriku omyjeme rozpůlíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na proužky. Houby očistíme, větší překrojíme.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej,opečeme na něm porce kuřete, přihodíme papriku, houby, tymián a orestujeme. Přikryjeme pokličkou, případně trochu podlijeme, podusíme asi 15 minut.

3. Maso vyjmeme z hrnce, vlijeme do něj vývar a víno a povaříme pět minut. Vrátíme kousky kuřete do omáčky a společně povaříme dalších 10 minut. Podáváme s vařenými novými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Náš tip

Přihoďte hrst černých pokrájených oliv.

Palačinky s liškamiPalačinky s liškami

Pro 6 osob

* 300 g hladké mouky
* 3 vejce
* 1/2l mléka
* špetka soli
* olej
* 1 stroužek česneku
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka
* 250 g lišek

1. Promícháme mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto necháme 20 minut odpočinout a pak z něj uděláme postupně na pánvi na rozpáleném oleji palačinky.

2. Houby očistíme, větší překrojíme. Česnek oloupeme a utřeme se solí, promícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

3. Na pánvi rozpálíme olej a lišky orestujeme. Palačinky namažeme ochucenou smetanou a poklademe orestovanými liškami.

Náš tip

Složte naplněné palačinky do balíčků, dejte do zapékací misky, posypte oblíbeným sýrem a zapečte.

Houbové škvarky v másleHoubové škvarky v másle

Pro 4 osoby

* 250 g másla
* 300 g hub
* sůl
* čerstvá petržel

1. Máslo zahřejeme v pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem, necháme ho rozpouštět při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Občas zamícháme. Máslo se přepouští asi 30 minut. Máslo by mělo být zlaté a čiré.

2. Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.

3. Houby očistíme a rozkrájíme je na centimetrové kousky. Na pánvi je opékáme na části přepuštěného másla, dokud nejsou křupavé.

4. Orestované houby vmícháme do zbytku másla. Přidáme nasekanou petržel, zamícháme a dáme vychladit a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.

Náš tip

Houbové škvarky můžete udělat se sádlem. Přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku a má v kuchyni mnoho využití. Zbytky z přepuštěného másla - sesbíraná pěna a kousky po přefiltrování - se dají použít k omaštění pokrmů, nemusíte je vyhazovat.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...