Houby, nejen s octem nakyselo

  11:38
"Už minula doba, kdy se podávaly obědy, a hlavně večeře složené z nekonečné řady chodů. I gastronomie se zjednodušila a rozhodla se pro prosté linie, stejně jako všechny výtvarná umění," tvrdí Michal Ulvr. Toto krédo prosazoval jako šéfkuchař v Parnasu, v restauraci Vojanův Dvůr i ve Švýcarsku, kde pracoval řadu let.
Uvnitř článku najde recepty na houbovou polévku a kachní prsa na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky.

Moderní jídlo musí být podle něj prosté, úsporné, výživné a vkusně upravené. "Proto z poživatin, třeba o stejné výživné hodnotě, mají gastronomickou hodnotu především ty, které se dají připravit nejrozličnějším způsobem," vysvětluje svůj přístup Michal Ulvr," mezi ně patří právě houby.

Díky nim můžeme střídat pokrmy na našem jídelníčku opravdu dobře a vyvarovat se tak nežádoucí jednotvárnosti ve stravování."Někdo považuje houby spíš za minerály, někdo za rostliny, jiný za živočichy. Svým chemickým složením i způsobem života jsou totiž typické pro všechny tři kategorie - minerály, rostliny i živočichy. Ale není to jedno? Houby jsou prostě houby.

Manětínská sváteční hříbková polévka - 4 porce
(zděděno od babičky Müllerové z Manětína)

200g smrkových hřibů
80g másla
sůl
vegeta
1 vejce
150g hrubé mouky
petrželka

Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a na másle jemně podusíme. Zalijeme vodou, osolíme, ochutíme vegetou a krátce povaříme.
Připravíme si jemné strouhání z vejce a hrubé mouky a zavaříme do polévky. Při podávání bohatě sypeme sekanou petrželkou.

Kachní prsíčka na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky - 4 porce

600g kachních prsou bez kosti
sůl
zelený pepř
mletý zázvor
100g lišek
olej
lžička hladké mouky
vývar
šlehačka
koňak

Vykostěná kachní prsa osolíme, lehce posypeme zázvorem, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme oprané lišky a dáme společně do trouby nebo grilu péci asi na 10 minut (je nutné, aby maso zůstalo růžové). Upečená kachní prsa přendáme a až do podávání udržujeme v teple. Výpak s liškami lehce zaprášíme moukou, rozředíme vývarem a povaříme. Nakonec zjemníme šlehačkou a dochutíme několika kapkami koňaku. Nejvhodnější přílohou k takto připraveným kachním prsům budou petrželové noky z odpalovaného těsta. (Poznámka: kachní prsa můžeme nahradit kuřecími)

Petrželové noky - 4 porce
600ml mléka
lžička másla
sůl
250g hrubé mouky
1vejce
čerstvá petrželka

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, mírně osolíme. Za stálého míchání sypeme hrubou mouku a mícháme, až se těsto přestane lepit na stěny. Za občasného míchání necháme vychladnout. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky, vkládáme je do vařicí vody a vaříme 3 až 5 minut podle velikosti.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...