Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Houby, nejen s octem nakyselo

  11:38aktualizováno  11:38
"Už minula doba, kdy se podávaly obědy, a hlavně večeře složené z nekonečné řady chodů. I gastronomie se zjednodušila a rozhodla se pro prosté linie, stejně jako všechny výtvarná umění," tvrdí Michal Ulvr. Toto krédo prosazoval jako šéfkuchař v Parnasu, v restauraci Vojanův Dvůr i ve Švýcarsku, kde pracoval řadu let.
Uvnitř článku najde recepty na houbovou polévku a kachní prsa na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky.

Moderní jídlo musí být podle něj prosté, úsporné, výživné a vkusně upravené. "Proto z poživatin, třeba o stejné výživné hodnotě, mají gastronomickou hodnotu především ty, které se dají připravit nejrozličnějším způsobem," vysvětluje svůj přístup Michal Ulvr," mezi ně patří právě houby.

Díky nim můžeme střídat pokrmy na našem jídelníčku opravdu dobře a vyvarovat se tak nežádoucí jednotvárnosti ve stravování."Někdo považuje houby spíš za minerály, někdo za rostliny, jiný za živočichy. Svým chemickým složením i způsobem života jsou totiž typické pro všechny tři kategorie - minerály, rostliny i živočichy. Ale není to jedno? Houby jsou prostě houby.

Manětínská sváteční hříbková polévka - 4 porce
(zděděno od babičky Müllerové z Manětína)

200g smrkových hřibů
80g másla
sůl
vegeta
1 vejce
150g hrubé mouky
petrželka

Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a na másle jemně podusíme. Zalijeme vodou, osolíme, ochutíme vegetou a krátce povaříme.
Připravíme si jemné strouhání z vejce a hrubé mouky a zavaříme do polévky. Při podávání bohatě sypeme sekanou petrželkou.

Kachní prsíčka na zeleném pepři, obložená liškami s petrželovými noky - 4 porce

600g kachních prsou bez kosti
sůl
zelený pepř
mletý zázvor
100g lišek
olej
lžička hladké mouky
vývar
šlehačka
koňak

Vykostěná kachní prsa osolíme, lehce posypeme zázvorem, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme oprané lišky a dáme společně do trouby nebo grilu péci asi na 10 minut (je nutné, aby maso zůstalo růžové). Upečená kachní prsa přendáme a až do podávání udržujeme v teple. Výpak s liškami lehce zaprášíme moukou, rozředíme vývarem a povaříme. Nakonec zjemníme šlehačkou a dochutíme několika kapkami koňaku. Nejvhodnější přílohou k takto připraveným kachním prsům budou petrželové noky z odpalovaného těsta. (Poznámka: kachní prsa můžeme nahradit kuřecími)

Petrželové noky - 4 porce
600ml mléka
lžička másla
sůl
250g hrubé mouky
1vejce
čerstvá petrželka

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo, mírně osolíme. Za stálého míchání sypeme hrubou mouku a mícháme, až se těsto přestane lepit na stěny. Za občasného míchání necháme vychladnout. Z vymíchaného těsta vykrajujeme lžící noky, vkládáme je do vařicí vody a vaříme 3 až 5 minut podle velikosti.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.