Doporučujeme

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami | foto: Archiv restaurace Pravěk

Houby jsou skvělé, jen se nesmí zapíjet alkoholem

  • 8
Chystáte se o víkendu na houby? Češi jsou vášniví houbaři. Dokazují to i statistiky: Česká republika se řadí na jedno z předních světových míst ve sběru a konzumaci hub v přepočtu na jednoho obyvatele.

Houby smažíme, vaříme, dusíme, obalujeme v těstíčku, nebo v trojobalu, velmi chutné jsou také nakládané a sterilizované.

Houby se používají nejen pro jejich chuť a aroma.

Kromě stěžejní vody a vlákniny obsahují minerální látky, malé množství bílkovin a sacharidů. Najdeme v nich také vitamíny a stopové prvky. Výhodou je, že neobsahují tuky a mají tak nízkou energetickou hodnotu. Na druhou stranu ale mají dosti vysokou výživnou hodnotu. Pro nízký obsah cukru se uplatňují i v diabetické dietě.

Houbové pokrmy jsou většinou hůře stravitelné. Rozhodně není vhodné je podávat dětem. Do tří let by je jíst neměly vůbec. I starší lidé mohou mít při trávení hub problémy. Trávení je snazší, pokud jsou houby vařené nebo dušené. Zažívací trakt je špatně zpracovává v jejich sušené podobě. Houby také není dobré konzumovat na večer. "Ve spojení s alkoholem mohou podráždit slinivku, proto se  je nedoporučuje zapíjet alkoholem," varuje strávníky Ondřej Pechek, šéfkuchař Primitiv restaurantu Pravěk.

Pamatujte si:

1.
bezpečně vědět, co sbíráme
2. houby správně zpracovat
3. zpracovávat pouze zdravé, nečervivé a nepřestárlé houby
4. v houbách nesmí být nakladena vajíčka hmyzu
5. lepší stravitelnosti hub napomůže sůl nebo jedlá soda přidaná při tepelné úpravě
6. zasyrova je možné jíst pouze 10 druhů hub
7. čerstvé houby skladujte nejlépe při +3ºC
8. možnost delšího uchování je v mrazničce při -18 ºC (houby před zmrazením povaříme asi 8 min. ve slané vodě),
9. min. doba pro tepelnou úpravu je 15 minut, u některých hub i déle – 25 až 30 minut
10. opětovné ohřívání pokrmů z hub je možné, pokud je pokrm po uvaření rychle zchlazen
11. objeví-li se při sušení na houbách jen trochu plísně, je nutné vyhodit všechny postižené houby
12. na dušení k masu je potřeba houby nejdříve namočit!

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami

Na 2 porce potřebujete:

500 g zvěřinové kýty (jelen, daněk, divočák)
100 g husích jater
100 g špenátových listů
500 g brambor
250 g hub
zvěřinové a houbové koření, sůl, drcený pepř

Zvěřinovou kýtu odblaníme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a okořeníme kořením na divočinu, pepřem a solí. Poté je naplníme špenátovými listy a husími játry.

Špenát s husími játry:
Nakrájíme cibulku nadrobno a na pánvi restujeme, přidáme na plátky krájený česnek a dál společně restujeme dozlatova, pak přidáme špenátové listy, které okořeníme solí a sušenou kořenovou zeleninou. Do takto upravených špenátových listů vmícháme na kousky krájená tmavá husí játra a dusíme.

Naplněné filety zavineme do tvaru rolády a pečeme.

Šťouchané brambory s houbami:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, po vychladnutí oloupeme slupku a mírně rozšťoucháme, pak do nich přidáme houby (hříbky, hlíva, klouzek) restované na cibulce. Vše společně na pánvi opečeme.

Podáváme společně s na plátky nakrájenou roládou, přelitou šťávou z výpečku.

Miska z pralesa

Na 2 porce potřebujete:
60 g kousků masa  - vepřové, hovězí, zvěřina
60 g hub – klouzci, hřiby, hlívy
60 g lehce překrájených špenátových listů
100 ml smetany na vaření
houbové koření, zvěřinové koření, sůl, voda

Na malé kousky nakrájené maso orestujeme na rostlinném oleji, přidáme kousky hub a po chvilce zalijeme vroucí osolenou vodou, ochutíme kořením a vaříme. Až je maso měkké, přidáme překrájené špenátové listy a smetanu. Necháme povařit a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás